Täällä Perthissä ei juhlita vappua lainkaan, paitsi enintään suomalaiset keskenään. Kun itse Perthiin saavuin 2011, täällä oli paljonkin aktiivista yhteistä suomitekemistä ja minäkin sitä osaltani järjestin, mutta nykyään on jostain syystä hiljentynyt. Ilmeisesti kukin viettää aikaa enenevässä määrin omissa piireissään, ja entiset aktiivit ovat kiireisiä uusien asioiden ja vakiintuneiden kavereiden parissa, joten Suomi-sosialiseeraus ja uusien tuttavuuksien solmiminen esim. vappujuhlien merkeissä ei ole enää tai juuri tällä hetkellä pop (tai juuri minä en vain tiedä siitä). Tosin Suomi-kirkko ja myös Suomi-koulu Perthissä järjestävät kohtuuaktiivisesti tapahtumia, kuten joulu-, laskiais- ja juhannusruokailut.
Juhlien ja vapaapäivien kannalta vuoden alkupuolisko on lempiaikaani, koska valtaosa WA:n arkipyhistä tapahtuu ennen vuoden puoliväliä. Täällä vietetään seuraavia pyhä/vapaapäiviä, päiväykset tältä vuodelta:
- Uusivuosi 1 tammikuuta
- Australia-päivä 26 tammikuuta
- Työn päivä 6 maaliskuuta (tämä kuulostaa vapulta, mutta ei ole, eli tätä ei juhlita mitenkään).
- Pitkäperjantai 14 huhtikuuta
- Pääsiäismaanantai 17 huhtikuuta
- ANZAC-päivä 25 huhtikuuta (Australian ja Uuden Seelannin armeijaveteraanien muistopäivä)
- WA:n päivä 5 kesäkuuta
loppuvuodelle jää juhlia vain seuraavat:
- Kuningatar Elizabethin syntymäpäivä 25 syyskuuta
- Joulupäivä 25 joulukuuta
- Tapaninpäivä 26 joulukuuta.
Erittäin kätevänä tapana täällä on melko yleinen käytäntö työpaikoilla (ainakin julkissektorilla), että jos pyhä sattuu viikonlopulle, niin sitä vastaavan päivän saa viikolla vapaaksi. Eli jos joulupäivä ja tapaninpäivä ovat la ja su, ovat seuraavan viikon ma ja ti vapaat. Koskaan ei siis menetä vapaita siksi, että ne ovat eri vuosina eri kohdissa kalenteria! Entisessä työpaikassani oli myös "joulukannustin" eli ne työntekijät, jotka vaivautuivat töihin joulun ja uudenvuoden välipäivinä, saivat vastaavan määrän päiviä ekstralomaa muulloin pidettäväksi. Tämä ei tosin ole yleinen käytäntö.
Australian eri osavaltiot voivat melko itsenäisesti päättää juhlapäivistä, ja joissain osavaltioissa on enemmän tai erilaisia juhlapäiviä. Kuuluisa esimerkki ovat Melbourne Cup - laukkakisapäivä ja AFL-eli aussijalkapalloliigan loppuottelun aatto, jotka ovat vapaapäiviä Victorian osavaltiossa itärannikolla. Muita esimerkkejä ovat Adelaide Cup, laukkakisa sekin; sekä "8-tunnin-työpäivän-muistopäivä" Tasmaniassa.
Englannin (ja siten myös Australian) kuningattaren synttäri on mielenkiintoinen lakisääteinen pyhäpäivä, koska sitä juhlivat kaikki osavaltiot, mutta yksikään ei oikeana päivänä eli 21. huhtikuuta. Sen sijaan enemmistö osavaltioista juhlii sitä kesäkuun toisena maanantaina, paitsi WA ja Queensland, jotka viettävät synttärit syys-lokakuussa: Queenslandissa 1. lokakuuta ja WA:ssa päivä vaihtelee riippuen siitä, mitä osavaltion hallitus päättää kullekin vuodelle.
WA on muokannut juhlakombon, sillä täälläkin kesäkuun alussa on juhlapäivä, WA-päivä, mutta kuningattaren synttäri on siirretty syyskuulle, jotta saadaan pyhäpäivä sille viikolle, kun Royal Show eli Kuninkaallinen Maatalousnäyttely pidetään (näin olen kuullut, mutten pystynyt vahvistamaan väitettä). Royal Show on WA:n eräs rakastetuimpia perinteitä, ja se on käytännössä tivolin, eläinnäyttelyn ja toritapahtuman risteytys, jatkunut jo vuodesta 1831, ja vetää yhä massoittain ihmisiä. Aikuiset menevät sinne joko muistelemaan lapsuutta tai omien lasten kanssa, ja lapset puolestaan intoilevat sekä eläimistä, että jättimäisistä karkkikasseista, joita torikojuissa myydään.
Juhlalistasta varmaan huomaa, että sellaisia Suomesta tuttuja juhlia kuin loppiainen, vappu, helatorstai ja juhannus ei tunneta. Ylipäätään täällä on harvinaista, että vapaapäivinäkään olisivat kaikki paikat kiinni, ja ainoastaan joulupäivä, tapaninpäivä ja ANZAC-päivä ovat pääosin suljettujen kauppojen ja ovien päiviä. Pankit, postit ja virastot sen sijaan ovat yleisesti kiinni pyhäpäivinä. Monet ravintolat ja kahvilat ovat auki, mutta niissä on yleinen ns. public holiday surcharge eli he veloittavat 10% enemmän kuin muina päivinä kattaakseen työntekijöiden palkkakulut.
Listaamiani vapaapäiviä ei kutsuta täällä vapaapäiviksi tai pyhäpäiviksi (pyhä kun viittaisi uskonnolliseen juhlaan), vaan public holiday'ksi eli yleiseksi lomaksi.
Miten noita juhlia juhlitaan? Hyvin vaihtelevasti. Joulunvietto on mielestäni lähempänä suomalaista juhannusta tai uudenvuodenviettoa kuin joulua, tosin joulukoristeilla höystettynä; juhannusta ei ole, pääsiäisenä on samat tiput ja puput ja suklaat kuin Suomessakin, mutta ei virpomisia tai trulleja. ANZAC-päivä on mielestäni lähellä suomalaista itsenäisyyspäivää hartaudessaan, veteraanien muistelussa ja veteraanijärjestöjen paraateissa. Australia-päivä on yhtä vappukarkeloa aussiväreissä ja loput päivät ovat sellaisia kuin niistä haluaa tehdä - riehakkaita tai rauhallisia, luonnonläheisiä tai shoppailuintoisia kunkin preferensseistä riippuen.
Kun tänne muutin, alkuun oli todella vaikea tottua siihen, että vuodenkierto ei samalla lailla rytmity vuosijuhlilla kuin Suomessa. Olen aina ollut perinteistä ja historiasta pitävä ihminen, ja vuosijuhlilla on ollut iso merkitys lapsuudessani ja myös myöhemmin. Täällä samaan fiilikseen ei kuitenkaan pääse mitenkään, koska vuodenaika ja ympäristö on väärä useimmille juhlille. Vappu yksin vappupilliä tuuttaillen ei ole kovin kummoinen, ja hikijoulu uima-altaassa ei ole koskaan samalla lailla harras, tunnelmallinen ja taianomainen kuin kynttilöiden valaisema lumijoulu.
Siispä en edes yritä väkisin viettää samanlaisia juhlia täällä kuin Suomessa, vaan otan ne sellaisina kuin Australia ne antaa tai millaisiksi ne täällä muodostuvat. Parhaassa tapauksessa pääsen ainakin silloin tällöin nauttimaan suomiperinteistä aidossa ympäristössä eli Suomessa, ja otan nämä aussiversiot täydennyksiksi perinnekokoelmaan sen sijaan, että yrittäisin itkua nyhertäen tehdä lapsuuden juhlia uusiksi (kuten joskus aiemmin yritin). Oppia ikä kaikki.
Yritimme kuitenkin juhlistaa vappua käymällä brasilialaisissa rantabileissä - ihan päiväsaikaan - mutta mokoma tapahtuma ei mainostuksesta huolimatta löytynyt Scarborough-biitsiltä, joka on tällä hetkellä ison remonttisuman alla. Kurvasimme sen sijaan netistä löytämääni leipomoon, joka myy pelkästään cinnamon roll´eja eli korvapuustimaisia pullia, joita ostimme kerralla kuusi, E:lle neljä ja minulle kaksi. Ei olisi jäänyt enää munkeille sijaa. Loppu hyvin, kaikki hyvin, vaikka E totesikin sokerikoomassa tulleensa huijatuksi - hän siis tahtoi pelkästään sinne rannalle, mutta minua kiinnosti lähtökohtaisesti enemmän tuo korvapuustileipomo.
Spirals Cinnamon - leipomossa elämä on yhtä pullaa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!