Tänään on edessä muutto uuteen asuntoon. Vihdoin löytyi edes jotenkin järkevällä vuokrahinnalla, ja sitäkin kivemmalla sijainnilla nuorehkon suomalaisen peruskoti = kerrostalokaksio. Täällä asunnon kokoa ei juuri koskaan ilmoiteta neliöinä, vaan numeroina, joista luetaan makuuhuoneiden ja kylppärien määrä. Asunto 2x1 on kahden makuuhuoneen ja yhden kylppärin/wc:n kokoinen. Asunnossa kokoa 4x2 on neljä makkaria ja kaksi kylppäriä ja/tai vessaa. Noista kylppäreistä ei tiedä, tarkoitetaanko siinä wc-pönttöjen määrää, suihkujen määrää, ammeitten määrää vai sekaisin kaikkia, sillä numero 2 voi tarkoittaa kahta kylpyhuonetta vessoilla, yhtä kylpyhuonetta ja yhtä vessaa, tai periaatteessa kahta vessaa ja nollaa kylpy/suihkutilaa. Kaikkiin kokoihin kuuluu oletusarvoisesti yksi keittiö tai keittokomero, ja 1-2 oleskeluhuonetta.
Toinen kummaksuttava asia on omakotitonttien tiivis täyttö. Omakotialueilla tontit ovat kapeita ja syvyyssuunnassa pitkiä, ja joka tontille on pakattu yhdestä kolmeen erillistaloa peräkkäin kadulta katsoen. Näköjään täällä ei talojen välisiä etäisyyksiä säädellä kaavalla kuten Suomessa - tai sitten vähimmäisetäisyys lähtee puolesta metristä. Perth on tällä hetkellä Aussilan nopeimmin kasvavaa kaupunkiseutua ja ei lie yllätä, että moni yksityinenkin on innostunut kiinteistökehitysbisneksestä eli niinsanotusti gryndauksesta. Yhden talon tontteineen kun ostaa ja remontoi sekä ymppää samalle maalle ne pari-kolme lisätaloa, voi myydä kaikki tonttimaineen mojovaan hintaan. Osa tässä pelissä menestyy, osa ei, mutta toiveet rikastumisesta ovat kovat.
Talonhankintaa lietsoo sanomalehden jokalauantainen, laaja ja ihanasti kuvitettu asuntoliite, joka tietysti on imaissut myös minut pauloihinsa. Silmät oli pudota päästä, kun bongasin näppärästi pohjaratkaistun, simpsakan tyylikkään kaupunkikodin eli valmistalopaketin hintaan $131 000. Herrajjesta, neljä huonetta ja keittiö autotallilla sekä patiolla vain ysiysi tuhatta euroa! Vaikka asuntolainataakka houkuttaa yhtä paljon kuin loma helvetissä, melkein jo pyörin lainalaskurisivustolla. Jokseenkin välittömästi valkeni kuitenkin, että vaatimaton satadonatsu ei riitä mihinkään: tontin hinta lähtee kivalla alueella kahdestasadasta tuhannesta dollarista, valmistalopaketin hinta ei sisällä lvis-töitä eikä perustuksia (eikä kai juuri minkääntasoisia sisustuksia), ja asuntolainojen korot paukuttavat vähintään seitsemässä prosentissa. Mielikuva itsestäni hörppimässä sunnuntaikahvia oman talon pihalla viikunapuun varjossa sirpaloitui saman tien. Kunnes hulluus iskee uudelleen...
Sitä hinnakkaampaa asumista Cottesloe Beachin tuntumassa, Intian valtameren maisemissa. Ranta-asumismuoto tunnettu nimellä Australian dream.
Jep, talopakettien hintoihin saa lisätä 50-100% ennen kuin niillä saa oikeasti sellaisen missä olisi kiva asua. Toki nämä paketit silti ovat ainakin neliöhinnaltaan edullisia kun vertaa Suomeen, mutta tonttimaa tosiaan on kallista kuin mikä. Mutta kuten aiemmin totesin, Australia elää asuntokuplassa joten maltilla kannattaa sen pari vuotta odottaa niin voi tapahtua kummia..
VastaaPoistaJännä muuten että täälläpäin tuota 4x2-tyyppistä ilmoittelua ei harrasteta, vaan ilmoittelu on vähän selkeämmin "3 bed, 2 bath". Ja vaikka metrisessä järjestelmässä eletään, asuntojen koot - silloin kun ne ilmoitetaan - ovat "squares", eli 10x10 jalkaa eli reilu 9m2. "20 squares" on esim. about 185m2.
Hauska miten eri käytäntöjä on saman maan sisällä. Onhan tuo informatiivisempi heti, kun numerot avataan. Tuo square-ilmottelu sen sijaan vaatii varmasti totuttelua, äkkiseltään 20 squares kääntyy suomalaiselle 20m2-kooksi ja heitto todelliseen silloin aikamoinen.
VastaaPoistaJoo ei näillä hinnoilla ja koroilla uskalla omaa... saa nähdä tuonnempana. Pitää lopettaa sen asuntoliitteen selailu, se selvästi hypnotisoi.
Se asuntoliite on niiiiin addiktoiva! Me molemmat selataan sita viikonlopun ratoksi ja haaveillaan lottovoitosta.. Sita odotellessa on aika etsia uusi vuokra-asunto :)
VastaaPoista