1)
Jostain kummallisesta syysta taalla yleisovessojen ovet aukeavat aina
sisaanpain, siis sinne vessaan pain. Suomessa on (ainakin ollut) voimassa
rakentamismaarays, etta kaikissa julkisissa tiloissa ovien taytyy avautua
ulospain. Tama syysta etta jos tarvitsee evakuoida vaikkapa tulipalon takia,
valtetaan riski, etta ihmiset pakkautuvat oven eteen eivatka saa sita auki ja
paase ulos, kun takaa pusketaan paalle. Missaan evakuointia lahellakaan
olleissa tilanteissa en ole taalla ollut, mutta kyllapa ottaa nuppiin se, etta ensin
pesee kadet ja sitten joutuu rampimaan ovenkahvaa puhtailla kasilla – tietaen,
etta jopa puolet vessassakavijoista ei pese kasiaan. Kiva.
Jos kahva on pelkka
vetokahva (siis ei painettava), yritan aina tarttua siita jostain sellaisesta
kohdasta, johon kosketaan vahemman, esimerkiksi ihan yla- tai alanurkasta.
Joskus yritan paperitemppua eli avaan oven kasipyyhepaperin kanssa, ja nakkaan
paperitollon roskiin ovesta poistuessani. Roskis on tietenkin a) kannellinen
ja/tai b) kolmen metrin paassa ovesta vessan sisalla, joten osun siihen noin
10% kerroista. Siivoojien hermoja saastaakseni olenkin lopettanut taman
hysteerisen hygieenisen tavan.
2) Yksityiselaman monikulttuurishokki.
Privaattielamastani on ehka jo kaynyt ilmi, etta surullisesti ero koitti viime
vuonna, mutta onnellisesti loytyi uusi kumppani tana vuonna. Ranskalaisen ja
suomalaisen yhteiselo ei ole pelkkaa viinia ja patonginmussutusta. Kasityksemme
ruuanlaitosta poikkeavat – eivat valttamatta ruuan laadun tai maaran suhteen -,
vaan tarvitun huuhtomisen maaran suhteen. E:n mielesta kaikki kasvikset,
vihannekset ja juureksetkin voi tempaista menemaan siltaan, kuorimatta, ilman
vesihanaa. Suomalaisen keittiohygieniakultin ja kylmaketjukeskustelun (”yksikin
ripuli on liikaa”) kasvattina omasta mielestani jokaikinen suuhun meneva muru
on kaytava huuhtelusiivilan kautta. Herrajjesta, entas jos tulee vaikka maha
kipeaksi? Tai matoja, bakteereja, loisia, kirppuja, tauti?
Piknikille ruokaa
valitessa mina mietin ensisijaisesti sita, mita voi syoda pesematta tai
helposti kuorien (esim. kuivatut hedelmat, banaanit). E miettii sita, mika on
hyvaa ja mita tekee mieli. Kun yritan tata huuhtelutarvetta selittaa, mies vain
tuijottaa yrittaen nayttaa kohteliaan kiinnostuneelta, mutta silmista paistaa,
ettei ymmarra hossotyksen maaraa patkaakaan. ”Ostetaan vesipullo, jos haluat
sitten puistossa pesta naita [totaalisen puhtaita ja hyvia] syomisia?” ”Naah,
en mina nyt ala vedesta maksaa, etta voin lotrata sita valmispakattujen
salaattien paalle”. ”Sina sen sanoit, en mina” *silmanisku*.
3) Hygieniateemalla jatkaen. Huolehtimiseni
on turhaa, silla lahes kahden vuoden asumisen jalkeen en muista yhtaan kertaa
kuulleeni tai lukeneeni, etta jossain olisi puhjennut minkaansorttinen ruokamyrkytys-
tai mahatautiepidemia. En tieda Australian ruokastandardeista, mutta samalla
tavalla taalla vaaditaan koulutuksia ja sertifikaatteja ruokatyontekijoilta
kuin Suomessakin, eika tauteja nayta liiemmin liikkuvan.
Itse en ole ollut
kertaakaan kipea (knok knok puu), lukuunottamatta lennoilta napattuja nuhia seka
Melbournessa kokemaani taydellisen epaonnista ruokamyrkytysta. Olen siis sairastunut
johonkin tartuntatautiin noin puolitoista kertaa vuodessa, pariksi paivaksi kerrallaan.
Tama nyt ei ole sikali ihme, etta sama olisi kirjoittaa, etta ”on se janna
miten taalla Ruotsissa ei olekaan jatkuvasti epidemioita liikkeella.” Australia
on elintasoltaan pohjoismaiden luokkaa.
Syy, miksi ylipaataan tallaiseen kiinnitan
huomiota on vuosien takainen vaihto-opiskelujaksoni Kanadassa. Amerikkalaisia
tuotteita pursuavat marketit aiheuttivat milloin mitakin tautiaaltoja taysin
odottamattomissa yhteyksissa. Viiden kuukauden oleskeluni mittaan maata
ravisteli mm. suklaapatukoista lahtoisin oleva salmonella-aalto, seka
appelsiinimehusta levinnyt kolibakteeriaalto.
Syyna moiseen oli ilmeisesti
jenkkilainen ajattelu, etta ei se kasittelyhygienia mitaan, sen kun sadetetaan
(ydinsateilylla) ainekset ja lykataan myyntiin, kylla silla sadetyksella kuolee
mika vain elio. Ja kuoleehan silla, mutta bakteerien jalkeensa jattamat
aineenvaihdutatuotteet aka kakka eivat tuotteesta poistu millaan sateilytyksen
maaralla. Kanadalaiset eivat tasta logiikasta kovin innoissaan olleet, mutta
minkas teet, jos maan hallitus on hyvaksynyt periaatteessa minka vain
jenkkituotteiden myynnin. Australia sen sijaan on perinteisesti ja tunnetusti
kovastikin omaa talouttaan suojeleva ja iso osa tuotteista on kotimaista
alkuperaa. Huono jossain mielessa, mutta hyva ainakin tasta
hygienianakokulmasta!
Tuosta hedelmien, marjojen ja vihannesten pesusta... Ulkomailta tuotuja pesen sillä niissä on mitä todennäköisimmin jämiä mahdollisista hyönteismyrkyistä tai sitten niissä on lisäainepinta lisäämässä niiden hyvänä pysymisen kestoa tai kasvin kehitystä edistäviä lisäaineita.
VastaaPoistaTosin taidetaan niitä kaikkia käyttää nykyään enemmän myös suomalaisissakin tuotteissa.
Moi Tiina, juu omakin syyni pesta kaikki syotava johtuu paljolti tuosta torjunta-aineiden valttelysta. Olen vasta viime aikoina uskaltautunut syomaan esim. aussilaisia mansikoita pesematta niita (juurikin siksi, kun piknikilla ei ole raaskinut tuhrata vetta niihin). Suomessa en ole marjoja koskaan pessyt, eli lieko vainoharhaa tama.
VastaaPoista