Tuli mieleeni aihe, joka saattaa kiinnostaa ja auttaa ensi kertaa Perthiin ja Australiaan tulijoita, vaikka onkin ehka itsestaanselvaa settia taalla pidempaan oleskelleille tai useammin kayneille. Eli miten saastaa rahaa, kun Working Holiday - toilla tienatut, tai lomaa varten Suomessa saastetyt pennoset haluaisi venyttaa mahdollisimman pitkalle? Muutamia omakohtaisesti hyvaksi havaitsemiani systeemeja, olkaapa hyvat.
1) Ruoka. Kaikki tietavat, etta itse kokattu on halvempaa kuin ravintolasta ostettu ruoka. Mutta. Aina ei jaksa, huvita, innosta laittaa ruokaa, ei ole ideoita ja haluaisi vahan elaakin, sen pelkan makaroninmussutuksen sijasta.
Perthin suosituin backpacker-kohde on intialainen kasvisravintola Annalakshmi, loytyy Barrack Streetin paasta Perth Bell Tower'in kupeesta, sielta laiturilta, josta lahtevat Rottnestin lautat seka jokiristeilyalukset Swan Riverille. Annalakshmin tekee suosituksi se, etta se on buffet eli ruokaa saa ottaa lautaselle niin paljon kuin kehtaa ja saa mahtumaan, mutta siita maksetaan, mita jaksetaan. Itse pitaa siis maaritella sopivaksi katsottu summa ja se maksetaan pois lahtiessa ovella.
Ruoka on vapaaehtoisten paivittain kokkaamaa ja kasittaakseni se tehdaan lahjoitusaineksista: ruuan tarjoilu on osa hindujen elamankatsomusta - pida huoli niista, jotka eivat itse pysty. Ollaksesi hyva ihminen, maksa edes muutama gold coin eli kullanvarinen kolikko (1 ja 2 dollarin kolikot pienempien helyjen sijasta). Fiksu summa olisi $5-10 valimailla, mutta tiettavasti vahemmankin on annettu, kun on nalka ja rahat tiukassa. Ruoka on hyvaa ja maisemat ovat Perthin parhaat, jos syo joelle pain antavalla parvekkeella.
Toinen halpa vaihtoehto on food courtien eli lounaskojuhallien ratsaus lounasajan jalkeen. Lounas syodaan Perthissa valilla klo 12-14, ja kahden jalkeen alkaa jo nahda lounasannoksia tarjouksessa. Paras aika metsastaa paivan ylijaamaruokaa on klo 15-16, jolloin ruoka on viela lamminta ja kohtuullisen tuoretta, ja valikoimaa on jaljella.
Esimerkiksi lampimia lounasannoksia tyylia vietnamilainen, thaimaalainen, japanilainen, filippiinilainen ym. saattaa saada hintaan $5/rasia eli lautasellinen. Sama hinta sushin kanssa. Joskus laiskana paivana ostan kotiin pari tallaista settia illalliseksi. Alkuiltapaiva on myos elakelaisten suosima ruokailuaika, varmaan osittain eri elamanrytmin takia, mutta myos naiden pistamattomien tarjousten takia.
Halvimmat ruuat saa, kuten todettua, itse kokaten. Perthin edullisimmat ruokatarpeet saa joko yksittaisilta, yksityisilta 'etnisilta'- tai tuottajatoreilta, tahi Spudshedista, joita loytyy nykyaan kolme eri puolilta Perthia, tosin ei keskustan lahelta. Keskustaa lahin Spudshed on Innaloossa, joka puolestaan on myos Ikean kotiseutu.
Eli jos on asiaa Ikeaan, samalla reissulla kannattaa tayttaa myos ruokakaapit Spudshedissa. Ketju tuottaa suurimman osan tuotteistaan joko itse tai sopimusviljelijoilla, ja vaikkapa kilo tomaatteja irtoaa hintaan $1.50, kun Colesissa ja Woolsworthissa (paikalliset K- ja S-market) samasta saa pulittaa $4-6/kg. Spudshedin juju on siina, etta sielta ei saa ihan kaikkea haluamaansa, vaan joutuu joko tyytymaan kauden tuotteisiin ja mita sattuu olemaan tarjolla, tai shoppaamaan osan tarpeista muualta.
Itarannikolta loytyy enemman kilpailua ruokamarket-puolella kuin Perthissa: taalla ruokakauppoja on vain mainitut Coles, Woollies, IGA (kuin Spar tms.) seka se Spudshed, ja muutamia yksittaisia pienia useimmiten aasialaisten pyorittamia puoteja.
2) Liikkuminen. Perthissa on mahtava ilmasto pyorailyyn, mutta koska kaupunkirakenne on teksasinmalliin levallaan (eli kaikki on kaukana kaikesta), pyoraily on vasta viime aikoina alkanut lyoda lapi ja erillisia pyorateita on alettu rakentaa. Tanne tulijan kannattaa majoittua lahelle juna-asemaa ja/tai hankkia pyora ensihataan. Pyoria, kuten mita tahansa muutakin kamaa, saa Gumtree- osto- ja myynti-nettisivulta.
Bussit Perthissa eivat ole maailman luotettavimmasta paasta, eli ne saattavat myohastella vartinkin per linja, tai jopa jattaa kokonaan tulematta joinain paivina. Bussireitit myos kiertelevat kaikki tuhannet lahiot ennen paamaaraan saapumistaan, eli 10 minuutin automatka tai 20 minuutin pyoramatka vie helposti puoli tuntia tai kolme varttia bussilla.
Juna sen sijaan toimii hyvin - ainakin siella, minne se kulkee, koska lahijunareitit eivat kata lahellekaan koko Perthin metropolia, etenkaan uudempia asuinalueita. Perthilaiset tykkaavat urputtaa junista ja nyrpistella niille nenaa (kaikenlaista riffraffia niissa junissakin kulkee), mutta itsellani ei ole yhtaan huonoa tai pelottavaa kokemusta junista. Ne ovat 99% ajasta ajoissa ja niissa on tungoksen aavistus pelkastaan ruuhka-aikaan. Jos pystyy valttamaan tyomatka-aikoja, juniin mahtuu aina istumaan.
Junat ja bussit ovat ilmaisia Perthin keskusta-alueella nimeltaan Free Transit Zone. Jos olet aikeissa matkustaa tanne, googlaa tuo zone saadaksesi kasityksen, mihin asti se ulottuu. TransPerthin toimistosta rautatieasemalta seka nettisivulta saa myos alueen kartan.
Liikkuminen kannattaa laskea mukaan vuokraan tai majoituksen hintaan. Jos tarvitsee bussia tai junaa jatkuvasti, saattaa olla kannattavampaa majoittua Free Transit Zonella kuin maksaa joukkoliikenteesta joka paiva. Juna/bussi yhteen suuntaan maksaa n. $2.50 jo neljan kilometrin matkalla, ja hinta nousee etaisyyksien noustessa. Kalleimmillaan lahijuna maksaa noin kympin suunta, mutta silla paaseekin sitten kaukaisimpiin lahioihin 60 km paahan keskustasta.
Pidempaan oleskeluun Perthissa - seka pidemmille paivaretkille ym. reissaamiseen - tarvitsee lahes pakosti auton. Moniin WH-tyopaikkoihin (raksa ym. ruumiilliset tyot, joissa joutuu kuljettamaan tyokaluja mukana) auto on aaneenlausuttu tai -lausumaton edellytys. Mutta jos autoa tarvitsee vain satunnaisesti, auton vuokra tulee halvemmaksi kuin oman ostaminen, etenkin, jos rahat riittaisivat vain jatkuvasti hajoilevaan ja korjautettavaan tonnin ruppanaan. Auton rekisterissa pitaminen maksaa n. $50 per kuukausi, joka on laskettava hintaan mukaan.
Bayswater-vuokraamo esimerkiksi tarjoaa $25/paiva vuokrahintoja, jos autoa vuokraa pidempaan kuin pari paivaa kerrallaan. Bensat eivat kuulu hintaan. Etenkin useammalle hengelle jaettuna autovuokra saattaa olla reilusti halvempi kuin maksaa vaikkapa ohjatusta paivaretkesta, busseista, junista tms.
Uber on ilmeisesti nyt kovassa nosteessa ympari Australiaa ja kilpailee kalliiden taksien kanssa menestyksella. Itse en ole palvelua viela testannut, eli en osaa mainintaa enempaa kommentoida. Taksit ovat Perthissa olleet suorastaan vitsi, koska ne eivat laheskaan aina tulleet, vaikka oli tilattu, tai tulivat jopa puoli tuntia myohassa. Kaivosbuumin ollessa kuumimmillaan oli aivan yleista, etta joku nappaa soittamasi taksin nenasi edesta, koska on kiire lentokentalle kaivoslennolle.
Nykyaan tilanne on parempi, mutta taksit eivat ole kauttaaltaan petranneet palveluluotettavuudessa saati hintakilpailussa. Esimerkiksi keskustasta lentokentalle paasy maksaa taksilla mita tahansa valilta $30-45, ja matkaa kuitenkin on vain 15 km ja matka-aika alle 20 minuuttia.
3) Elamykset ja aktiviteetit. Koska itse saan hyvan mielen pitkaksi aikaa loytaessani hyvan tarjouksen, skannaan saannollisesti Scoopon- ja Groupon-nettisivuja ale-elamyksia hankkiakseni. Nama ovat hyvia lahteita etenkin off-season eli turistikauden ulkopuolisten diilien bongaukseen.
Delfiinisukellus, valasristeily tms. saattaa irrota jopa murto-osahintaan siita, mita se kuumimpaan turistiaikaan maksaisi. Kavimme esimerkiksi askettain delfiininkatseluristeilylla, joka kesti tunnin ja maksoi $10/hlö, kun sesonkiaikaan hinta olisi jopa viisinkertainen.
Sivustoilta loytaa valilla myos hyvia paasylipputarjouksia seka aamiais-, lounas-, tai illallispaketteja puoleen hintaan normaalista. Toisena esimerkkina ostin meille aamiaisen persialaisravintolassa muuttoviikonlopulle, jotta kaiken hassakan keskella ei tarvitse itkea sita, miten unohtui ostaa aahtoleipaa ja kahvipurkki on hukassa. Reilu keko maukasta aamupalaa kahvin kera maksoi sekin $10/hlö diilikupongilla, kun se olisi normaalisti maksanut kaksi kymppia per purukalusto.
Varoituksen sanana kuitenkin. Osa tarjouksista on rajusti liioiteltuja, eli sita OVH-hintaa on reiluin keuhkoin puhallettu ylospain -50% tarjousta varten.
Toisin sanoen monet tarjoukset - etenkin pakettimatkat - ovat itse asiassa normaalihintaisia, mutta niihin on vain latkaisty kirkuva puoleen hintaan - tarra. Pitaa siis ennakkoon tietaa, mita mikakin tavallisesti maksaa ja mika kuulostaa oikeasti edulliselta. Osa paikoista puolestaan alkaa mainostaa Scooponissa ym. vasta siina vaiheessa, kun ne ovat jo konkurssin partaalla huonon palvelun, huonon laadun tai vastaavien takia: palvelun voi siis saada tarjouksesta halvalla, mutta siita ei silti saa rahalle todellista vastinetta. Eli riskinottokykya joutuu venyttelemaan Scoopon-seikkailuissa!
Perthissa tapahtuu myos paljon kaikenlaista ilmaista tai edullista huvia etenkin kesaaikaan.
Weekend Notes on nettisivu, jonne listataan seka maksullisia etta maksuttomia tapahtumia. Etenkin vasta saapuneen kannattaa liittya myos kaikille mahdollisille postituslistoille, kuten Meetup-ryhmiin.
En itse erityisemmin innostunut Meetupeista sinallaan, koska joko ihmiset eivat olleet kovin innokkaita tutustumaan kaveripohjalta tai sitten ottivat lahestymisyritykseni iskuyrityksina (mita ryhmissa myos harrastetaan). Mutta Meetup-ryhmat meilaavat jatkuvasti uusista tapahtumista, joihin voi saamiensa vinkkien pohjalta suunnistaa itsekseen tai omalla kaveriporukalla, jarjestetyn nettiryhmatapaamisen sijasta.
Australiassa moni huvitus tapahtuu ulkoilmassa, eli piknikkeja, bbq-tuokioita ynna muita on helppo jarjestaa, koska hyvinhoidettuja puistoja on joka kulmalla ja niissa on useimmiten grillit ja wc:t tarjolla ajanviettoa tukemaan. Urheiluporukoita, holkkaseuraa ym. loytaa niitakin Gumtreesta ja ihan googlaamalla.
Weekendnotes.com/perth tarjoilee ilmaista tai puoli-ilmaista tekemista joka viikonlopulle. |