16.5.2013

Perthia ristiin rastiin

Huomaan, että olen täällä asuessani tutustunut Perthin eri osiin oikein hartiavoimin ja urakalla. Olen asunut Perthissä kohta kaksi vuotta, ja sinä aikana olen ehtinyt kokeilla laskujeni mukaan kahdeksaa eri osoitetta seitsemässä eri kaupunginosassa. Mikäli Perthiin tutustuminen kiinnostaa enemmälti, kannattaa googlata kaupunginosien nimet (tulossa myöhemmin tarinassa). 

En tiedä, onko tällainen pomppiminen tavallista mannertenvälisille muuttajille, mutta todennäköistä on, ettei ihan suoraan lentokoneesta päädy siihen pysyvään ratkaisuunkaan. Ellei sitten ole onnistunut järjestelemään kaikkea kuntoon jo Suomen päässä, ehkäpä oman työpaikan toimesta tms.

Alkuvaiheeseen täällä sattui kaksi erittäin väliaikaista ja yksi parin kuukauden mittainen osoite – pidempään tätä lukeneet muistanevat, että majailimme aluksi East Victoria Parkissa kahden muun eurooppalaispariskunnan kesken jaetussa omakotitalossa ja sen jälkeen ensimmäinen yritys päästä omillemme Wembleyssä kaatui totaaliseen torakkainvaasioon, joka vuokraamastamme kerrostalokaksiosta paljastui. Tämän jälkeen asetuimme toiseen, parempaan (eli uudempaan ja laadukkaampaan), mutta tarpeettoman kaukana eli High Wycombessa sijaitsevaan jaettuun omakotitaloon – taas asuinkumppaneina kaksi muuta pariskuntaa.

Nämä jaetut talot olivat lähtökohtaisestikin väliaikainen ratkaisu, joiden tarkoitus oli saattaa elämä täällä jotenkin jaloilleen työnhaun ja yleisen Perthiin tutustumisen ohessa. Vihdoin löytyi keskustasta oikein unelma-asunto, upouudesta kerrostalosta, jossa asuimmekin tyytyväisinä aina vuoden vuokrasopimuksen päättymiseen saakka. Vuokrankorotus yhdessä eron kanssa aiheutti kuitenkin sen, että päädyin muuttamaan kämppiksen kanssa jaettuun kerrostaloasuntoon keskustan toisessa päässä.

Asuinkumppanilla ja minulla oli aika erilaiset oletukset yhteisasumisesta, joten sukset ajautuivat totaalisen ristiin ja muutin pois viime helmikuun lopussa. Koska selviteltävänä oli mm., miten määräaikaiseksi tehty vuokrasopimus voidaan purkaa kesken kauden (ei juuri mitenkään, oli ensimmäinen tulos, mutta onneksi asia ratkesi sittemmin) ja edessä lähes kuukauden mittainen lomani Euroopassa, päädyin lykkäämään pysyvän asunnon etsimistä tuonnemmaksi ja majoittumaan uskomattoman avuliaiden ystäväpariskuntien vierashuoneissa Comossa ja Wellardissa (aijuu ja pari yötä East Perthissä, terveiset sinnekin!).

Tällä hetkellä on työn alla jo kuukausia sitten sovittu house sitting – eli talonvahti/isännöintikeikka tuttavan kotona Willettonissa. Täällä ihmiset eivät mielellään jätä taloa tyhjilleen pidemmän poissaolon ajaksi, ja house sitting-keikkoja mainostetaan puolin ja toisin nettisivu Gumtreessä. Ideana on, että house sitter pitää talosta huolen kuin omastaan isäntäväen loman ajan, ja vastineeksi saa asua talossa ilmaiseksi. 

Luonnollisesti tällainen järjestely vaatii todella korkeaa luottamusta house sitteriä kohtaan, ja arvatenkin moni ottaa hommaan mieluiten hyvän tutun/ystävän, kuin täysin tuntemattoman. Käsi ylös, moniko olisi valmis bongaamaan netistä jonkun, joka lupaa asua talossasi ja pitää huolta koko omaisuudestasi ja arvoesineistäsi? Ilmeisesti house sittereillä on oltava todella hyvät suositukset, jotta he löytävät uusia asiakkaita. 

Seuraava osoite muutaman viikon päästä on sitten se oma, viimein!! Uskallan kertoa enemmän, kunhan vuokrasopimus on allekirjoitettu. Täkäläisten ystävien toteutuneiden tai suunniteltujen talokauppojen innoittamana olen itsekin alkanut tiirata sillä silmällä myynti-ilmoituksia ja jopa house and land-diilejä eli talopaketteja tontin kera (ilmankin käy). Jospa jo tämän vuoden puolella pääsisi kauppoja hieromaan. Muttamutta. 

Sopivan mallin valinta tuottaakin sitten enemmän päänvaivaa, sillä aussitaloissa ei ole sellaisia oleellisuuksia kuin a) tuplaikkunat; b) eteinen kaapistoineen; tai c) tiskikaappi, jopa keittiön yläkaapit yleisesti saattavat puuttua. Lautaset ja muut pannaan lipastonlaatikoihin, joita on luonnollisesti liian vähän. Ruokakomeronkin suhteen on vähän niin ja näin – joskus se on, joskus ei. Ai niin, siivouskomerokaan ei ole mikään itsestäänselvyys erityisesti pienemmissä asunnoissa! Tokihan imuria voi säilytellä myös sohvan takana ja moppia terassilla/parvekkeella tai sähkömittarikaapissa...


Erityisesti eteisen puute on oikea ongelma, koska en näe yhtään syytä, miksi 1) raahaisin kaikki ulkovaatteet jokaisen sisälletulon päätteeksi makuuhuoneen vaatekaappiin ja 2) säilyttäisin kenkiä autotallissa tai pyykinpesutilassa, jonne joka talossa tavallinen takaovi tyypillisesti vie. 

Parhaimmillaankin talopakettien pohjakaavassa eteinen on pitkä kapea käytävä kohti oleskelutiloja, ja huonoimmillaan ulko-ovesta tullaan suoraan johonkin täysin epärelevanttiin tilaan kuten keittiöön. Olen tätä ennenkin ihmetellyt, että siihen lieden kulmaanko takit ja hatut tulisi kenties ripustaa? Pitkä on vielä tie täysin tyytyväiseksi talonomistajaksi täällä, arvelen :)

3 kommenttia:

  1. Minua suorastaan ketuttaa tuo yläkaappien puute, asumme pienessä kerrostalon ja rivitalon sekoituksessa ja asuntomme on ihan ok kokoinen. En vaan tajua millä mitoituksella keittiön tilat ja ylipäänsä muutkin tilat on laskettu. Keittiössä on yksi ruokakomero, kaksi tosi hankalasti suunniteltua syvää kulmakaappia kaikille astioille ja kipoille yms, sekä 4 vetolaatikkoa, sitten ylijäämä seinää on vaikka muille jakaa ja yläkaapit puuttuu. Koko asunnossa on yksi ainoa kiinteä kaappi, joka on suoraan ulko-ovea vastapäätä ja se on niin litteä syvyydeltään, että sinne ei saa siivousvälineitä tyrkättyä kuin unelmissa. Toivottavasti on joku päivä niin paljon rahaa, että voi itse suunnitella haluamansa asunnon jos täältä sen mielii ostaa!

    VastaaPoista
  2. Anonyymi, veit jalat suustani! Itsekin ihmettelen yläkaappien puutetta ja sen tilalla olevaa ylijäämäseinää. Usein omakotitaloissa tiskialtaan edessä on ikkuna ulos - no onhan se kiva katsella maisemia tiskatessa mutta olis yhtä kiva saada astiat jonnekin sieltä tiskialtaasta nostamisen jälkeen :) Jos asunnossa on tiskikone, niin sillä ilmeisesti perustellaan, ettei kaappeja tarvita. No en ainakaan minä näe kauheasti järkeä siinä, että säilyttää astioitaan siellä tiskikoneessa, sen kun pitäisi olla käyttövalmis likaisille astioille.

    VastaaPoista
  3. Minä olen myös ihmetellyt täkäläisiä keittiöratkaisuja, etenkin sitä kaappien vähyyttä. Ratkaisuna oli ostaa isohko lipasto, 'buffet' lisätilaksi jonne fiinimmät lautaset ja aterimet piilotettiin. Talonomistajan on myös tietysti kätevää ruuvata lisää kaappitilaa suoraan seinille.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!