30.12.2012

Bikinit päälle

Olen todella myöhäisherännäinen aurinkoisen maan asukas, sillä en ole vielä yhtään kertaa uinut meressä. Myönnän, noloa... eräs (teko)syy uimattomuudelle on ollut, etten omista bikineitä. Tämä on tietenkin yhtä kuohuttava shokki, koska kuka hyväntähen ei omista bikineitä biitsien luvatussa maassa?? Korjatakseni kieroutuneen asiaintilan uhmasin väkijoukkoja joulunjälkeisalessa ja pengoin muiden fanaatikkojen kanssa kaikki keskustan bikinilaarit. City Beachilta olivat lähestulkoon kaikki järkevät mallit, sekä kaikki käypäiset koot loppu. Sori nyt, mutta en ymmärrä täkäläistä ajattelua, että kaikki greippiä pienempi bikinintäyte vaatii ehdottomasti vähintään mandariininkokoisen toppauspallon push-up-vaikutusta antamaan. Entäs jos vaan ihan tavallisia, toppaamattomia löytäisi...? Bikinishoppauksessa ensikertalaisen järkyttää myös lappumallien vähäinen kangasmäärä. Eikö se kangas voisi kuitenkin kaikki strategiset alueet peittää, sen sijaan, että etumuksesta on piilotettuna jotain postimerkin kokoisilla palasilla? No, varmaan pari lisävuotta täällä ja en edes tule ajatelleeksi, että peittämättömyys olisi ongelma, parempi vaan mitä vähemmän = sitä viileämpää!

Myer-tavaratalosta tarttui sentään pari settiä mukaan, tosin ylä- ja alaosat eri paria, koska kivannäköisiin mätsääviin yläosiin oli yhdistetty kummallisia alaosia ja toisinpäin. No onpa väliä, pääasia on, että päälle on nyt vetää jotain rannan- ja uima-altaan kestävää. Hurraa, kerrostalomme uima-allas kutsui välittömästi ja kohta uudelleen, kunhan saan tämän postauksen ulos. Sinne biitsille en ole vielä päässyt (lue: kyennyt), koska Perth kylpee edelleen ennätyksellisessä yli viikon paahtoaallossa, nyt on +37 astetta kellon käydessä aamukymmentä ja mittari tulee paukkumaan neljässäkympissä tänäänkin. Varjottomalle biitsille ei ole kerta kaikkiaan mitään asiaa ennen kuin säiden vähän viiletessä, tai vähintään auringon laskettua. Lämpö ei tosin paljoa tipu yölläkään, ja ovet ja räppänät on nyt fiksua pitää visusti kiinni, jos haluaa vangita kaiken minimaalisenkin viileyden sisälle. Ummikoille muistutuksena, että myös sinne uimaan pitää vetää aurinkorasvaa pintaan, sillä veden varassa palaa erityisen helposti, kun auringonvalo singahtelee vedenpinnasta. Jalat olen jättänyt rasvaamatta, mutta  yläkroppaan eli kasvoille, käsivarsiin, olkiin, rintaan ja selkään aimo kerros myös uima-altaaseen ja hattu päähän keskipäivällä. Ennen aamukahdeksaa ja iltaviiden jälkeen UV-säteilyn määrä on sen verran vähäinen, että ilman rasvaustakin kestää ulkoilla ja uida. UV-paahde-ennusteen voi tarkistaa useiltakin nettisivuilta esim. haulla Perth UV.

Vetoan usein uimattomuuteeni täällä sillä, että en ole vain Suomessa tottunut uimiseen (enkä ole kauhean hyvä uimari) koska vesi on siellä liian kylmää minulle. Samoin jokakesäinen 'joko olet uinut?' kysely herättää minussa pelkästään sisäisen kapinallisen ja olenkin jättänyt uimatta monta kesää peräkkäin, ihan vain siksi, että sitä uimista ollaan aina tyrkyttämässä kesäaktiviteetiksi, samoin kuin hiihtoa talvitekemiseksi. Älkää tunkeko minua sinne teidän uima- ja suksilaatikkoonne, niin! Nyt uiminen on kuitenkin alkanut kummasti houkuttaa, kun veteen ei välittömästi palellu ja sauna on ympärillä koko ajan, sen kun vain kävelee ulos. Yritin selittää talviturkin heittämisen konseptia täkäläisille ja näinhän se sitten meni:

- Suomessa aina kysellään, että joko olet uinut tälle kesälle. Se on vähän kilpailunkin aihe, että kuka on uinut ensin ja sitten päivitellään, jos joku ei ole uinut ollenkaan.
- Ai voiko siellä ylipäätään uida, eikös vesi ole jäässä suurimman osan vuotta?
- On se jäässä talvella.... ehkä minun uimaintoani on latistanut se, kun tipuin lapsena avantoon. Onneksi oli vanhempi kaveri mukana, joka älysi mitä tehdä ja sai minut sieltä kuiville ja kotiin lämpimään. Vaikka en kyllä varmaan ollut vaarassa, jalat ylsi pohjaan ja kaikkea, mutta panikoin silti.
- Voi hyväntähen, kamala lapsuusmuisto! Jäiseen veteenhän voi paleltua hengiltä!
- No joo, mutta ei siellä siis kesällä ole jäistä. Itse uin aina suoraan saunasta kesämökillä, en tarkene muuten.

- Asuitko sinä meren rannalla siellä?
- En kun sisämaassa, mutta Suomessa uidaan järvissä. Meri se vasta kylmä on, varmaan vain +18 asteen tietämillä kesälläkin [ihan kuin minä tietäisin kun en ole asunut meren rannalla, toim. huom.]

- Onko kaikilla oma kesämökki ja sauna, vai miten muut sitten uivat?
- Suurimmalla osalla tuntuu olevan joo. Ensin juhannussauna lämpiämään ja sitten uimaan, huhhei, uimiset on siltä kesältä hoidettu!
- [hämmentynyt hiljaisuus] Ai että Suomessa uidaan kerran koko vuoden aikana ???
- Öö, no kyllä jotkut uivat usein mutta minä uin kerran, sieltä saunasta, ei siellä muuten tarkene.

Ja taas meni pieleen tämä Suomen mainostus kesämatkailumaana. Anteeksi vaan Sauli Niinistö, joka itsenäisyyspäivän puheessasi meille ulkosuomalaisille kehotit kaikkia käyttäytymään oman maamme lähettiläinä ja edustamaan Suomea parhaamme mukaan. Kutsua linnanjuhliin tuskin on tiedossa ensi vuodellekaan.
Tällaista täällä tällä viikolla. Sinisellä UV-vyöhykkeellä pärjää ilman rasvausta, mutta sen jälkeen onkin palovaarassa koko ajan. Kuva google-kuvahaulla.
Scarborough Beach Perthin keskustasta hieman pohjoiseen. 

4 kommenttia:

 1. Luin joululoman aikana tämän sinun blogisi läpi, tiesitkö että tekstiä on kertynyt jo pienen kirjan verran. Itselläni on ollut jo pitkään halu lähteä kokeilemaan siipiä maailmalle, eikä tämän blogin lukeminen ainakaan helpottanut kuumetta, vaimokin rupeaa olemaan pikkuhiljaa valmis toimenpiteisiin. Seuraavaksi pitää ruveta arpomaan oikeaa viisumia ja laskemaan pisteitä viisumia varten, mutta toivotaan että Australiaan halutaan kaksi maataloustieteiden maisteria lisää, ainakin monipuolista maataloutta maassa näyttäisi olevan.

  VastaaPoista
 2. Olisi hauskaa, jos osaisit kertoa jotain sikäläisestä työkulttuurista, siis näin nuorten osalta. Esim. onko siellä kesätöitä kuin suomessa ja miten töitä haetaan, onko helppoa?

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: Taalla ei oikeastaan ole 'kesatoita' as such, on tietysti 'seasonal work' niinkuin jouluale-extrat ym ja etenkin maataloudessa on sadonkorjuuaikaan tarve extra tyontekijoille ja sama viinitiloilla. Siis ehka enemman kausityolaisia, kuin kesatyolaisia.
  Kesatyontekijoita ei tarvita, silla ihmisten ei ole pakko pitaa lomiaan millaan aikavalilla, vaan voit ottaa lomaa line managerin hyvaksyessa ihan missa kuussa itsea sattuu huvittamaan. Nain manager voi myontaa lomia siten, ettei tyonteko pahemmin hairiinny. Lisaksi taalla on ehka Eurooppalaiseen tapaan (?) kaikki sulavasti 'kiinni' tai ainakin hyvaksyttavassa kesahiljaisuudessa minimityontekijoilla (skeleton staff) tammikuussa, kun mitaan ei oikeasti tapahdu. Kai Suomessa on sama heinakuussa?
  Tyovoiman kaytto on joustavaa, esim mun branchissa state government agencyssa on yli 60% tyontekijoista contractors, eli ei pysyvaa tyovoimaa.

  En tieda auttoiko, mutta myos dundernews.com voi vastatata useisiin mahdollisiin kysymyksiisi Suomalaisesta nakokulmasta.

  :)

  VastaaPoista
 4. Nina vastasikin jo kesätyökysymykseen. Töitä haetaan etsimällä paikkoja sanomalehdestä, netistä (esim. gumtree, johon lisähakusanoiksi Perth ja jobs), tai ihan vaan kaupoista ja ruokapaikoista suoraan - monilla on lappu ovella, että etsitään ekstraajia. Työpaikkaan kannattaa aina soittaa meilaamisen sijasta, sillä täällä ei vastailla meileihin läheskään yhtä ahkerasti kuin Suomessa (lue: eipä juuri milloinkaan, jos ei ole ehdoton pakko). En osaa sanoa onko helpompaa vai vaikeampaa kuin Suomessa, ehkä joustavampaa ylipäätään, koska paikkoja voi kysellä suoraan liikkeistä eikä nettilomakkeita täyttämällä.

  Mikko Pohjoisesta, tännehän mahtuu :) Viisumirumba on pitkä prosessi, koska jokaisen dokumentin hankkiminen ja kääntäminen on aikaavievää, mutta todennäköisimmin byrokratia on olemassa vain pelottaakseen 'turhat' hakijat pois :) Eli siis sellaiset, joilla ei sitten riitäkään vaaditut pisteet, into tai motivaatio. Nimittäin kun paperit saa Immiin sisään niin ainakin itselleni tuli viisumipäätös alle 2 kuukaudessa mainostetun 6 kuukauden sijasta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!