RAAAAAH,
seuraa vihreää paatosta.
Olin tänään työn puolesta vuotuisessa Energy in WA - eli Energia Western Australian osavaltiossa - konferenssissa. Täällä on tällä hetkellä kaksi sähköön/energiantuotantoon liittyvää aihetta erityistapetilla: aurinkopaneelit ja gas fracking (hydraulic fracturing) eli kaasun pumppaus maaperää "murskaamalla" (en tiedä suomenkielistä termiä tälle kohtuullisen äskettäin kaupallistetulle menetelmälle). Meikäläinen, pahaa aavistamaton ja viaton entinen Vihreiden jäsen istahdin eturiviin tietämättä, mitä odottaa. Ja tätähän sieltä seurasi.
Osavaltion liberaali eli oikeistolainen pääministeri Colin Barnett uhkasi männäviikolla perua edellisessä hallituksessa lupaamansa syöttötariffin kaikille aurinkopaneeleja omistaville kotitalouksille. Sähkön hinta WA:ssa nousi 66% kaivosbuumin vuoksi 2009-2012 (15c/kWh -> 25c/kWh). Moni perhe tarttui edellisen (liberaali)hallituksen lupaamaan pakettiin, jossa aurinkopaneelien asennukseen sai pientä tukea ja lupauksen syöttötariffista eli vakiohinnasta, jonka aurinkopaneelin omistaja saa, kun paneeli syöttää sähköä sähköverkkoon.
Barnett oli viime viikolla tullut tulokseen, että tarjous oli liian hyvä, sillä nykyään 12% Perthin kotitalouksista omistaa aurinkopaneeleja. Paneelit ilmaantuivat katoille lähestulkoon yhdessä yössä, tarkemmin sanoen vuoden-parin mittaan. Vaikka Barnett oli pääministeri edellisessäkin hallituksessa ja siis itse ajoi aurinkopaneelien asennusta, oli hänen hallituksensa nyt laskeskellut, että syöttötariffin maksaminen on "tulonsiirto köyhiltä rikkaille" (oletetusti köyhillä ei ole varaa aurinkopaneeleihin, vaan joutuvat ostamaan WA:laisten sähkölaitosten hiilellä ja kaasulla tuottamaa sähköä).
Aurinkopaneelien omistajia piti siis rangaista a) leikkaamalla luvattu syöttötariffi puoleen ja b) vaatimalla, että nämä "vapaamatkustajat" alkavat maksaa erityistä "verkon ylläpitomaksua", koska kuluuhan se sähköverkko siitä, että sinne työnnetään sähköä paneeleista eikä hiilivoimaloista. Köyhistä ei todellisuudessa tässä välitetä vaan sähköfirmoista, jotka menettävät voittoja siinä, että ihmiset tuottavat itse omat sähkönsä ja vielä myyvät sitä toisilleen.
Barnettin takinkääntö nostatti huikean äläkän aurinkopaneelien omistajien keskuudessa (n. 70 000 kotitaloutta), ja poliitikko tajusi perua ehdotuksensa viime hetkellä näin kansallisten parlamenttivaalien alla. Huhujen mukaan itse oppositiojohtaja, liberaali Tony Abbot oli vaatinut Barnettia perumaan puheensa, vaalitappion pelossa. Olen nämä kaksiplus vuotta ihmetellyt, että miksei tässä maailman aurinkoisimpiin lukeutuvassa osavaltiossa hyödynnetä enempää aurinkoenergiaa ja vastaus tulikin teollisuudenalan kerman konferenssissa tänään. Konferenssiäänestyksessä "ovatko aurinkopaneelit uhka vai mahdollisuus" tuli tajunnanräjäyttävä vastaus 45% mahdollisuus; 50% kumpaakin; ja 5% en tiedä.
Eli yli puolet energia-alan täkäläisistä vaikuttajista näkee aurinkopaneelit ainakin puoliksi uhkana ja ohimenevänä kiusana, vaikka seminaaripuhujat, kansainväliset tutkijat, näyttivät tiukkaa dataa miten uusiutuvat energianlähteet ovat tulleet jäädäkseen ja ovat jotakuinkin ainoa suunta, jonne on järkeä mennä. Vielä mitä. Seuraava puhuja oli yliopistoprofessori Teksasista, joka vakuutti tarmokkaasti, että hiili, öljy ja kaasu ovat Australian menneisyys JA tulevaisuus, ja olisi silkkaa järjenköyhyyttä hylätä moiset kustannustehokkaat ja tuottavat alat:
"Australian ei ole järkeä osallistua ilmastotalkoisiin päästöjä leikkaamalla, koska Australian tuotannon aiheuttamia ilmaston lämpötilan nousuja tai laskuja ei voi mitata eli yksilöidä Australian vastuulle". SIIS HÄH?? Miksi, oi miksi, haluaisimme vertautua Teksasiin (jonne professori puheessaan ja perusteluissaan alati viittasi), esim. Euroopan tai itä-Australian sijasta?? Hyvä etten marssinut ulos kesken tämän puheen. Olisi kannattanut, sillä pahempaa seurasi.
Seuraavaksi pääsi ääneen hiiliteollisuus. Hiilipuhemies voivotteli ja valitti 20-minuuttisen puheensa ajan, miten epäreilua on, että kukaan ei enää halua investoida hiileen. "Aurinkovoima ja muut hömpötykset saavat valtion tukia vuosittain $13 miljardia, kun hiiliteollisuus saa vain yhden vaivaisen miljardin!" On tämä niin väärin, yksityiset bisnekset eivät ole enää hiilestä kiinnostuneita eivätkä pankitkaan myönnä yrityslainoja. Selittämättä jäi, miksi valtion pitäisi elvyttää tätä auringonlaskun alaa, ja miksi yli 200 vuotta toiminut teollisuudenala ei ole a) herännyt aiemmin tuotteistamaan hiiltä uudelleen (puhtaammat polttotekniikat jne.) ja b) missä ovat hiilibisnesten omat tuotekehitysrahastot, miksi valtion pitäisi appaa hiilikuiluihin rahaa, jos tuote ei enää myy? Antakee armoo...
Mutta ei, armoa ei kuulunut. Hiilipuhemiehen jälkeen lavalle marssivat gas frackerit. Voi taivas, tässä vaiheessa tuntui kuin olisi ollut salissa NRA:n promotilaisuudessa (Ameriikan asejärjestö, joka lobbaa aseita joka koulutytölle ja -pojalle). Fracking on menetelmä, jossa aiemmin hyödyntämättömiin, laajoihin kaasutaskuihin päästään maaperässä käsiksi siten, että kaasutaskuun porataan ensin piiitkä tunneli, jonne pumpataan veden ja myrkyllisten kemikaalien liuosta sellaisella paineella, että kallio murtuu ja purskauttaa kaasut ulos keruuputkeen, josta se pumpataan maanpinnalle.
Teollisuudenala uskoo frackingin olevan uusi öljy, ja 40% kaikesta tuotetusta energiasta on ennuisteiden mukaan frackattua kaasua (metaania) vuoteen 2050 mennessä. Eihän siinä muuten mitään, mutta on vahvaa näyttöä siitä, että menetelmän pioneerimaassa USA:ssa fracking on peruuttamattomasti saastuttanut pohjavesivarat niillä alueilla, joilla sitä harjoitetaan. Youtubesta löytyy perin lannistavia klippejä dokumentista Gasland (kannattaa katsoa mieluiten koko dokkari), joissa amerikkalaisista vesihanoista tulee vettä, joka syttyy palamaan. Metaani (eli frackattu kaasu) siellä tulvii vesijohtoja pitkin jokaisen kotiin. On varmaan itsestään selvää, että kyseistä vettä EI SAA juoda, ja että kotien vesijohdot ovat melkoisia räjähdysherkkiä aikapommeja.
Fracking ei pelkästään saastuta* pohjavesivaroja, se myös käyttää valtavat määrät vettä paineistusvaiheessa, jossa maaperää murretaan veden voimalla. Fracking on erityisen kiusallinen idea WA:ssa, jossa vedestä on lähtökohtaisesti pulaa, ja jossa maanomistajilla ei ole lain säätämää oikeutta estää öljy-, kaasu-, tai mineraaliyhtiöitä poraamasta maillaan. Maanomistaja täällä omistaa maansa vain 40m alaspäin tonttinsa pinnalta, ja loput kuuluvat valtiolle tai valtauksen ostavalle yhtiölle. Fracking-kaasu on yleensä satojen metrien tai jopa kilometrien syvyydessä.
Frackkaajat väittävät, että kaasu ei kulkeudu vesijohtoihin menetelmän vuoksi vaan siitä huolimatta - kaasu nyt vaan luonnostaan vuotaa pohjaveteen silloin tällöin. Jännä juttu, miten amerikkalaiset eivät sytytelleet vesihanojaan palamaan ennen kuin kyseinen teollisuus aloitti suururakkansa Jenkkilässä 1990-2000-lukujen energiaomavaraisuus-hypen myötä. Pitäkääpä muuten Suomessakin silmät auki tälle kehitykselle, sillä kansainväliset firrmat ovat jo kartoittaneet valtavia fracking-kelpoisia esiintymiä Lapista. On vain ajan kysymys, milloin Suomi-neidon ovella kolkuttelee joku ahnas metaaninkerääjä.
Ainoa lohtu oli, että kun kävelin ulos salista omaa ikäluokkaani edustavien kollegojen kanssa (joita toimistoni väestä on n. 40%, btw), kaikki katsoimme toisiamme epäuskoisina. "Mitä dinosauruksia. Ei mitään kunnioitusta luontoa ja tulevia sukupolvia kohtaan", oli jotakuinkin yhteinen kommentti. Voittoja hinnalla millä hyvänsä-ajattelu ei siis ole kaikkien arvo täällä WA:ssakaan, huh. Vielä parikymmentä vuotta, ja dinosaurukset ovat vallankahvasta syrjässä. Toivottavasti he eivät ehdi aiheuttaa peruuttamatonta tuhoa sitä ennen.
*Fracking-miehet konferenssissa inttivät kivenkovaan, että saastutus on myytti ja harha, jolle ei ole todellisuuspohjaa. Kuulemma kaikki myrkylliset kemikaalit fracking-vedestä saadaan pienintä hitusta myöten talteen (jollain taikatempulla?), ja kaasu ei maaperän murskaamisesta ja railoista/säröistä huolimatta "pysty vaeltamaan" pohjavesialtaisiin. Kuitenkin konferenssiesitteissä mainitaan ympäripyöreästi, että "joskus saastumista on esiintynyt hutiloiden tehdyissä porauksissa". Lohduttaako tai vakuuttako tämä sitten...
Kuulostaapa kovin Amerikkalaistyyliseltä ajattelulta, dollarit vaan kimmeltää silmissä Australian päättäjillä. Minusta tämä maa on länsimaiden takapajula kaikessa vihreässä ajattelussa. Ihmisille riittää vain että heillä on kaikki hyvin, tässä ja nyt, mutta muulla ei ole väliä.
VastaaPoistaTäällä käytetään resursseja järjenkäytön sijasta aivan joutavanpäiväiseen hömpötykseen: lakipykäliin, papereiden pyörittelyyn, oman p*rseen suojeluun.
Ja tämä kaiken muun paitsi vihreiden arvojen kunnioitus lähtee jo ihan normielämästä: pullojen kierrätys on täyttä huuhaata, paitsi etelässä, autolla ajetaan vaikka naapurin ovelle: kunhan ei tarvitse kävellä. Minä kuljen kävellen joka paikkaan ja se on kaikkien mielestä suuri ihme. Polkupyöräilijät on ajettu niin ahtaalle ja se on paikoin niin vaarallista, että siitä voi vain haaveilla muualla kuin metsikössä.
Totuushan on, että niin kauan, eli KAUAN, kuin raha määrää tahdin niin millään muulla kuin kasvulla ja "enemmän ja nopeammin" ajattelulla ei ole väliä.
Kannustankin kaikkia meitä joille nämä arvot on tärkeitä tuomaan niitä esille keskusteluissa tavan kansan tasolla täällä suunnalla ja toivottavasti saadaan aikaan muutoksia. Vaikka kyseessä on vain kaksi ihmistä maailmassa, on sekin eteenpäin:)
Minä ainakin paasaan esim. vaihtoehtoisista kulkutavoista aina tilanteen tullen. Kyllä se jollekkin vielä kolahtaa.
Vaikka väittäisin että vihreä ajattelu on vähän eri sfääreissä täällä Victoriassa päin, on tosiasia että maan sähköstä tuotetaan suuri osa hiilellä. Hitaasti tilanne on muuttumassa - mutta hitaasti.
VastaaPoistaMitä tulee aurinkoenergian hyödyntämiseen, olen pitkälti samoilla linjoilla että sitä käytetään luvattoman vähän nimenomaan teollisen mittakaavan tuotannossa. Enemmän asiaan tutustuneena - ja nyt työnkin puolesta - tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen. Joku aika sitten kirjoitin eräästä aurinkopaneelien tuomasta ongelmasta, joka ei ole aivan mitättömimmästä päästä: http://www.groundswell.fi/sim/2012/09/13/the-three-hour-dilemma-solar-pv-and-peak-demand/