24.8.2013

Margaret Riverillä lomailua

Välillä hieman rennompaa asiaa faktalaari- ja vuodatusosioiden oheen. Kävimme kaveriporukalla Margaret Riverillä akkujenlatausviikonloppua viettämässä kesäkuun alussa ja muistin vasta nyt, että voisi esitellä kuvia. Ihana Noonis siippansa J:n kanssa kutsui minut ja E:n, sekä toisen kaveripariskunnan lomailemaan tälle mökille, olo oli kuin lottovoittajilla luksuslomalla. Kiitos vielä kerran vieraanvaraisuudesta ja seurasta kaikille asianosaisille!

Mökki on sekä sisältä että ulkoa upea ja omaperäinen, rahasta ei ole ollut sisustajilla pulaa ja puutarhakin on nipsitty siistiksi viimeisen päälle. Puutarha etenkin kiehtoi sekä E:tä että minua, sillä mökin ympäriltä löytyy kymmeniä, ellei satoja istutettuja paikallisia kukkia, puita ja pensaita. Lomaohjelmassa oli illastusta viinin kera, lautapelejä, löhöilyä takkatulen ääressä rupattelemassa (kylmin aika vuodesta, takkatuli oli todella tarpeeseen!), ulkoilua puutarhassa sekä tietenkin (seudulle ominaisesti) viinitilakierros x 2 päivää.

Margaret River on siitä harhaanjohtava nimi, että sillä tarkoitetaan sekä yksittäistä kylää, että koko Margaret River-nimisen joen laaksoa. Seutu sijaitsee parin-kolmen tunnin ajomatkan päässä Perthistä etelään. Viikonloppulomailuun sopivan välimatkan takia tämä viinistä, oliiviöljystä, hedelmistä ja ihanista muista herkuista kuten juustoista, suklaasta ja toffeesta tunnettu alue vetääkin perthiläisiä mökkeilijöitä puoleensa kuin kärpäsiä. Upeat maisemat, kuten kumpuilevat vehreät laidunmaat sekä Intian Valtameren rantakallionäkymät ovat piste iin päälle. Margaret Riverin kylä on tosin sisämaassa, viiniköynnökset eivät ihan merituulessa viihdy.

Viininviljelyalueella on kokoa n. 100 km pohjois-etelä-suunnassa ja lähes 30 km itä-länsi-suunnassa. Alueelle mahtuu Wikipedian mukaan 138 viinitilaa, ainakin tusina pikkukylää ja paljon peltoa ja metsää. Samaisen Wikipediatiedon mukaan alueen ilmasto vastaa Ranskan Bordeauxia, eli välimerellisissä tunnelmissa ja etelä-Euroopan hengessä ollaan. Ilmastosta ja nykymaineesta huolimatta viininviljely on vasta yhden-kahden sukupolven ikäinen yritysmuoto Margaret Riverillä. Eurooppalaiset asuttajat ilmaantuivat seudulle jo 1800-luvun alussa, mutta ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin kokeilumielessä vasta v. 1967.

Margaret Riverin viinikokeilu alkoi, koska Perthin siihen saakka ainoan viiniseudun Swan Riverin (Perthin metropolialueen rajojen sisällä nykyään) kasveja vaivasivat taudit ja tuholaiset. Viini ottautui innolla kasvamaan tässä otollisessa ympäristössä, ja alueesta muokkautui WA:n rakastetuin mökkilomakohde ja kulinaristien paratiisi.

Voin vain kuvitella, millaisia voittoja tahkoaa nykyään tämän ensimmäisen viinitilan, Vasse Felixin, omistaja. Tilan perustaja osti alkujaan kahdeksan eekkerin kokoisen maapalan 600:lla dollarilla. Nykyrahaksikin muutettuna (noin $4500) hinta on nimellinen. Nykyisin tila tuottaa kymmeniä tuhansia litroja viiniä vuodessa, ja tilalla on myös seudun suosituimpiin kuuluva ravintola. Yksi viisitonninen kilahtaa kassaan päivässä! Nykyään tilan omistaa vaikutusvaltainen ja varakas Holmes á Courtin perhe, jonka päämies, edesmennyt Robert Holmes á Court oli Australian ensimmäinen miljardööri - vieläpä alkujaan pennitön sellainen. Viinitilan tuotoilla hän ei tosin miljardööriksi päässyt, vaan osti tilan todennäköisesti enemmän harrastusmielessä muista bisneksistä hankituilla rahoilla.

Vasse Felixin nimi juontuu 1800-luvun alusta, jolloin rannikkoa kartoittaneesta eurooppalaislaivasta katosi ylihuuhtovan aallon mukana ranskalainen merimies nimeltään Thomas Vasse. Vassen kohtalosta ei edelleenkään ole varmuutta: merimiesten keskuudessa eli sitkeitä huhuja, joiden mukaan hän ei olisikaan hukkunut. Toisten mukaan hän jotenkin löysi tiensä takaisin Ranskaan, kun taas synkemmän version mukaan hän huuhtoitui rantaan, mutta kuoli nälkään pelastajia odotellessaan. Mies tuli tunnetuksi nimellä Epäonninen Vasse. Vasse Felixin perustaja halusi nimivalinnallaan kääntää onnen suunnan ja valitsi koeviinitilansa nimeksi "Onnekas Vasse". Menestys on kiistaton.

Alla lomakuvia, oli ihanaa ja vihreää!


Yllä majapaikka, alla tunnelmapaloja kauniista puutarhasta.

Alla yksi WA:lle erittäin tyypillinen kasvi, banksia. Pulloharjan tai pörheän pallon näköiset kukat ovat joillain banksia-suvun pensailla nyrkkiä kookkaampia.
 Alla torvisoittokunta Margaret Riverin kylällä. En tiedä, minkä kunniaksi paraati marssittiin. Ilmaannuimme kadulle soittoa ihmettelemään suoraan Margaret Riverin toffeetehtaan tehtaanmyymälästä, ilmaisia maistiaisia, mumsmums. Yllä Margaret Riverin tunnuskasvi, viiniköynnöksiä. Alla oliiviöljyjä ja erilaisia maustekastikkeita seudun sadon tuloksina.  Yllä jälleen yhdenmallinen banksia. Kaunis ja erikoinen, näyttävä kukka. Alla viinitilan lammenrantamaisemia.
 Rauhallinen, tyyni auringonlasku viinitilan takapihalla. Lorikeetta-papukaijat ruokailivat nurmikolla, mutta lehahtivat puuhun, kun yritimme ottaa kuvia. Alla takapihan lammikon karppeja. Leppoisa oli loma tällaisia maisemia ja eläimiä ihaillessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!