24.11.2015

Maailman viihtyisin kaupunki - ja muslimit

Terveisiä maailman viihtyisimmästä kaupungista, joka ei kylläkään ole Perth. Kävin viikonloppureissulla tyttökavereiden kanssa Melbournessa, joka on useammankin tahon toimesta ränkätty maailman viihtyisimpien kaupunkien top kymppiin jo noin vuosikymmenen putkeen.

Itse suhtaudun pienellä varauksella näihin ranking-listoihin, sillä ne on alunperin laadittu komennukselle lähetettäviä kansainvälisiä työntekijöitä varten työnantajan maksamia korvauksia luokittamaan: missä on turvallista, missä ei, missä sietää elää ja missä ei, ja komennuspalkkio määräytyy sen mukaan. Yksikään ranking-taho, kuten vaikkapa the Economic Intelligence Unit, ei julkaise arviointikriteerejä eikä niitä saa käsiinsä muuten kuin maksamalla tonneja, joten en ole yksityiskohtaisia kategorioita koskaan nähnyt, tiivistelmiä vain. Yleensä viihtyisyysindikaattorit ovat alueilta terveys, turvallisuus, poliittinen vakaus, hygienia (mm. viemäröinti), eikä niissä itse asiassa oteta huomioon paljoakaan esimerkiksi kulttuuritarjontaa tai kaupungin elävyyttä, mitkä omasta mielestäni kuuluvat ehdottomasti viihtyisyysmittaristoon.

Oli miten oli, Melbourne voittaa titteleitä vuosi vuoden jälkeen ja se loistaa noiden ns. perustarpeiden täydellisen täyttämisen ohella myös kulttuuri- ja värikkyyssarjassa. Miksi Melbourne on niin mahtava paikka? No vaikkapa...

  • Hyvän, monipuolisen ja edullisen ruoka- ja kahvitarjonnan takia.
  • Mielenkiintoisen, vaihtelevan ja kekseliään arkkitehtuurin, katutaiteen ja kaupunkimaisemien takia. 
  • Runsaasti vihreyttä, varjoisuutta ja yllätyksiä tarjoilevan kaupunkiluonnon takia.
  • Kulttuuri- ja tapahtumatarjonnan takia. Sellaista päivää tai iltaa ei olekaan, etteikö Melbournessa olisi jokin helposti löydettävä ja usein ilmainen näyttely, konsertti, tapahtuma tai festivaali. 
  • Monipuolisen ja eri kulttuureista parhaita puolia tarjoilevan iloisen sekametelisopan takia. Löytyy China Town, italialainen kortteli, kreikkalainen kortteli ja muut 190 Melbournen kansallisuutta sieltä täältä kaduilta ja kulmilta. 
  • Kiehtovinkaan arkkitehtuuri ja kahvilat ynnä muut eivät olisi mitään ilman ihmisiä ja ihmisten luomaa ilmapiiriä. Melbourne on mielestäni ykkönen "Ollaan hyviä ihmisiä toisillemme ja planeetalle" - asenteen takia. 

Melbournessa on rutkasti ns. vaihtoehtokulttuureja (joiden tulisi olla valtavirtakulttuuria mielestäni) eli ekoon, luomuun, kestävään kehitykseen, kierrätykseen, roskasta käyttöesineeksi - designiin perustuvaa ajattelua ja toimintaa. Ja melbournelaiset ovat ausseista ystävällisintä ja avomielisintä sakkia.

Ihmiset juttelevat, hymyilevät ja tervehtivät vapautuneesti sopivissa rakosissa, kuten kaupan kassalla tai katseen kohdatessa vaikkapa liikennevaloissa. Eivät tunkeillen, mutta sopivasti, jotta tulee ihmisenä kohdattu olo, ei pelkkänä asiakkaana, ohikulkijana tms. Melbournelaiset lyttäävät mm. casual racismin eli jokapäiväisrasismin äkkiä: esimerkiksi julkisliikenteessä rasistisesti käyttäytyvä päätyy Youtubeen naurun kohteeksi tai käräjille saakka, ja kaikissa tapauksissa rivakasti ulos bussista/junasta.

Melbournelaiset myös puolustavat elämäntapaansa barrikadeille asti, jos tarvitaan. Muutama kuukausi sitten, rasisti-Tony Abbottin yhä ollessa käskynhaltijana eli pääministerinä, Melbournen kaduilla kävi käsky että kaduillaliikkujat on viisumillepantava, eli siis viisumeita aiottiin tarkistaa pistokoeluontoisesti julkisliikenteen lippuratsausten yhteydessä. Tästä meliläiset pillastuivat ja kaduilla oli parissa tunnissa mielenosoitus, jossa julistettiin, että passiratsiat kuuluvat rajalle, eivät keskikaupungille, ja kaikilla Melbournissa olijoilla on oikeus siellä olla, olivatpa he töissä, opiskelemassa, lomalla tai vaikkapa turvapaikanhakijoina. Että back off, fasistit, kuului kaiuttimista ja luki banderolleissa. Ja niin tapahtui, että ratsiat peruttiin ja ne lakaistiin maton alle epäonnistunutta/virheellistä tiedottamista syyttäen.

Ja siitäpä aasinsillalla, seuraa vuodatusta, aiheesta rasismi, muslimit ja terrorisminpelko. Hyppää yli jos haluat vain nähdä kauniita kuvia Melbournesta :)

Seuraan kauhunsekaisella häkellyksellä sitä hälinää ja henkistä kaaosta,  jonka turvapaikanhakijoiden tulo Eurooppaan ja Suomeen on Suomen mediassa ja facebook-kaveripiirissä aiheuttanut. Australiassa asuu muslimeja enemmän kuin aboriginaaleja ja ihan hyvin tässä tullaan juttuun. Ymmärrän Pariisin terroritekojen aiheuttaman paniikin - erityisesti, kun oma aviomieheni on ranskalainen ja joutui tarkistamaan iskujen jälkeen, että ovathan kaikki Pariisin-läheiset hengissä -, mutta en logiikkaa, että joka muslimi on terroristi.

Jos näin ajateltaisiin ja niputetaan kaksi miljardia planeetan muslimia samaan jalkapuuhun, niin jokaikinen kristitty ja ennenkaikkea oikeistopolitiikkaa kannattava on vastuussa Hullu-Breivikin hirmuteosta Norjassa. Samalla aatteella kieroon ratsastaminen tai samaan uskontokuntaan kuuluminen eivät vielä sido yhtään ketään tavallista ihmistä psykopaattien puuhiin. Viha lietsoo vihaa, eristäminen eristyneisyyttä - ja siten vihaa, siitähän kouluampumisetkin usein kumpuavat - ja summittainen kostaminen se vasta vihaa lisääkin. Omat kokemukseni muslimeista ovat seuraavanlaisia:

Eilen odottaessani keskiyöllä junaa päästäkseni lentokenttäreissulta kotiin, kaksikin eri Transperthin vartijaa, sattumoisin muslimimiestä, kävi kysymässä, pääsenhän varmasti turvallisesti kotiin, tarvitsenko apua löytääkseni jatkoyhteyden ja kannattaisiko minun kuitenkin ottaa taksi kotiovelle saakka päästäkseni. Sen sijaan ns. peruslänkkäri eli valkoinen nuori mies hyökkäsi raivon vallassa tyttöystävänsä kimppuun samaisella juna-asemalla niin, että itsekin juoksin kirkuvan tytön apuun, mutten onnekseni tarvinnut tunkea väliin, kun nämä edellämainitut vartijat hoitivat jannun pihalle ja minut ja tämän toisen tytön turvallisesti junan kyytiin. Että meitä on moneen junaan, kirjaimellisesti, ja uskonto tai kulttuuri ei automaattisesti kerro, kehen kannattaa luottaa ja kehen ei.

Muutoin näen muslimeja joka päivä junassa kun he ovat matkalla töihin, töistä kotiin, kauppaan, opiskelemaan.... kuten minäkin. Näen muslimeja töissä viereisillä työpisteillä ja kuuntelen, kuinka he nyt joutuvat puolustamaan uskontoaan ennen ystävällisille työkavereille ja kertomaan, miten sukulaiset tai tutut Syyriassa ovat joutuneet pakomatkalle. Näen muslimeja kaduilla, ravintoloissa, kahviloissa, elämässä tavallista jokapäiväistä elämää. Kertaakaan kukaan ei ole kuuluttanut rukouskutsua korvaani, vaatinut minua käyttämään huntua/burkaa tahi yrittänyt estää minua syömästä possua, juomasta alkoholia tai juhlimasta joulua.

Näen muslimeja rannalla, jossa naiset pitävät pitkälahkeiset ja -hihaiset vaatteet päällä ja hunnun päässä, mutta leikkivät lastensa kanssa hiekkalinnojen parissa ja rantavedessä samoin kuin muutkin äidit, vähääkään hätkähtämättä länkkäreiden bikineistä metrin päässä omista silmistä. Koska omakohtaista kokemusta kiihkouskovaisista ei ole muuten kuin kristittyjen taholta, en osaa nähdä muslimeja sen kummemmassa valossa kuin muidenkaan uskontojen tai kulttuurien edustajia, mukaanlukien suomalaisia ja ausseja.

Jos nyt tämän tekstin jälkeen joku haluaa jättää tulikivenkatkuisen kommentin, jossa on totaalisesti eri mieltä kanssani, kiitos, mene omaan blogiisi kirjoittamaan ko. vastine. Olen henk.koht kypsähtänyt äänekkääseen ja mustavalkoiseen vastakkainasetteluun ja päätynyt tulokseen, että kukin taaplatkoon tyylillään ja jättäköön muut rauhaan. Minä lupaan olla tulematta sinun blogiisi kommentoimaan.

En tiedä, mitä Australia tekee oikein - ja tälläkin maalla on rasistinen historia ja ironisesti nimetty Reclaim Australia eli "valloitetaan Australia takaisin" valkolaisliike (siihen nähden että Australia alunperin vallattiin aboriginaaleilta) - mutta jotenkin täällä vaan homma pelaa hämmästyttävän jouhevasti eri kulttuurien kesken. Etenkin Melbournessa. Kiitos Melbourne, olet tulevaisuuden toivon majakka.

Ja kuvia.




Grandfather clock eli vaarinkello, kaappikello Melbournen taidemuseossa. Sisällä (videolla) on vaari, joka piirtää ajan tussilla joka minuutti ja pyyhkii sen sitten pois.


Myerin eli paikallisen Sokoksen jouluikkuna ja vastapäiset taloheijastukset. Koira keskellä on tekokoira, kuului asetelmaan.




Huomaa salabaari sillanjalassa.


Blingbling-joulukuusi Melbournen kasinolla.






Melin kentällä ohjeistetaan: relax, ota rennosti, lähtöportti ei ole vielä auki.



6 kommenttia:

  1. Ei kai tästä näin Melbourneläisenä voi muuta kun olla samaa mieltä ;) Hyvä että oli onnistunut reissu!

    Tuon tunnetuimman eli The Economist Intelligence Unit:in Liveability Ranking:in mittarit ovat kyllä julkisesti saatavilla (ilmaisen rekisteröinnin takana), toisin kuin monen muun. Ettei tarvitse kaikkien niitä kaivaa niin heidän indeksinsä koostuu seuraavista indikaattoreista - mielestäni tämä on ihan hyvä ja tasapainoinen kokoelma mittareita.

    Category 1: Stability (weight: 25% of total)
    Indicator / Source
    Prevalence of petty crime / EIU rating
    Prevalence of violent crime / EIU rating
    Threat of terror / EIU rating
    Threat of military conflict / EIU rating
    Threat of civil unrest/conflict / EIU rating

    Category 2: Healthcare (weight: 20% of total)
    Indicator / Source
    Availability of private healthcare / EIU rating
    Quality of private healthcare / EIU rating
    Availability of public healthcare / EIU rating
    Quality of public healthcare / EIU rating
    Availability of over-the-counter drugs / EIU rating
    General healthcare indicators / Adapted from World Bank

    Category 3: Culture and Environment (weight: 25% of total)
    Indicator / Source
    Humidity/temperature rating / Adapted from average weather conditions
    Discomfort of climate to travellers / EIU rating
    Level of corruption / Adapted from Transparency International
    Social or religious restrictions / EIU rating
    Level of censorship / EIU rating
    Sporting availability / EIU field rating of 3 sport indicators
    Cultural availability / EIU field rating of 4 cultural indicators
    Food and drink / EIU field rating of 4 cultural indicators
    Consumer goods and services / EIU rating of product availability

    Category 4: Education (weight: 10% of total)
    Indicator / Source
    Availability of private education / EIU rating
    Quality of private education / EIU rating
    Public education indicators / Adapted from World Bank

    Category 5: Infrastructure (weight: 20% of total)
    Indicator / Source
    Quality of road network / EIU rating
    Quality of public transport / EIU rating
    Quality of international links / EIU rating
    Availability of good quality housing / EIU rating
    Quality of energy provision / EIU rating
    Quality of water provision / EIU rating
    Quality of telecommunications / EIU rating

    VastaaPoista
  2. Jaahas, viimeksi kun asiaa tutkin eli v 2011 en indikaattoreita saanut kayttoon ilman tonnien maksua (jota en maksanut). Onkohan asia muuttunut vai missa oli vika, mahdollisesti omassa paassa :D. Kiitos taydennyksesta Sim!

    VastaaPoista
  3. On hienoa, että maailmassa on maita ja kaupunkeja, joissa yhteiselo sujuu ihmisryhmien kesken niin kuin Australiassa ja erilyisesti Melbournessa. Ihmisten perusluonteesta varmastikin johtuu moinen.
    Mutta on syitä muitakin. Australian kansa on kasvanut pikkuhiljaa sellaiseksi kuin on nyt. Vuosikymmenien (-satojen?) kuluessa on tullut ihmisiä eri kansoista, uskonnoista. kulttuureista. Kukaan ei ole päässyt maahan ilman oman identiteettinsä todistamista eikä ilman, että esittää aikomuksensa, miksi on maassa.
    Eurooppa vilisee nyt ihmisiä, joiden oikeaa henkilöllisyyttä ei välttämättä kukaan tiedä. Pakolaisuus on sellaista, eikä siihen ole syypäitä ainakaan he, jotka ovat henkensä hädässä paenneet. Mutta nämä ihmiset ovat tuoneet mukanaan myös oman kulttuurinsa ja uskontonsa, joka toimi heidän kotimaassaan, mutta onkin ristiriidassa nykyisen maan lakien kanssa.
    Sinä tiedät tämän kaiken, enkä siitä sen enempää. Haluan vain sanoa, että nyt vertailemme kahta täysin erilaista tilannetta keskenään. Australiassa muslimiäiti tulee uimarannalle sopuisasti ja luonnollisesti välittämättä, että vierellä on bikinipukuisia. Suomessa musliminuorukaiset tulevat vartavasten uimahalliin seuraamaan, kun koulutytöillä on uintiharjoitukset.
    Rasismi ja niputtaminen on minunkin mielestä ehdottomasti väärin. Mutta pitää myös ymmärtää, että kukaan ei hetkessä tule ystäväksi eikä edes kaveriksi, jos ei ensin tutustuta ja opita. Pelkoa ei myöskään voi käskeä pois sillä, että sanotaan: Et saa pelätä.

    VastaaPoista
  4. Olen päässyt itse tutustumaan pieneen joukkoon pakolaisia Kuopiossa. Seurakuntani nuorisopastori ja minä 56-v talsimme vastaanottokeskukseen jalkapallojen kera. Tutustuimme pääasiassa Irakista tulleisiin miehiin. Ennen lumen tuloa kerkesimme pelata jalkapalloa kolme kertaa. Yhdessä pelissä jouduin maalille, ja tasatulos piti ratkaista rankkarikisalla- ja sainkin torjuttua muutaman, ennenkaikkea ja etenkin viimeisen laukaisun. Minä sai sankarin viitan-ja ensi kokemuksen muslimin halauksesta. Minua juhlittiin kuin maailmanmestaria -ehkäpä kuin Kuopion mestaria. Ihan huikea kokemus, vaikka yritin olla suomalaisittain "eihän tuo nyt ollut mitään". Yhteinen kielemme oli jalkapallo.
    Seuraavana suunnitellaan, jos saisimme vaikka sählypelit jotenkin aikaseksi. Mietin myös osallistumista vapaaehtoistyöhön. Kulttuurieroista tekoihin- sillä on terveellistä tuulettaa niin pelissä voittajana kuin omia asenteitakin.
    Maahanmuuttajista pääosa on muslimeita. Olen yrittänyt myös tutustua Islamin uskoon, vaikka olen kristitty, lukemalla Koraania, jotta ymmärtäisin maahamme saapuvia paremmin sillä 1/3 heistä tulee olemaan ajan kuluessa turvapaikan saaneena suomalaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kaytannon toimintaa! Tallaista ajattelua lisaa ja johan tulee maailmasta parempi paikka.

      Poista
  5. Ma oon kanssa kypsa useisiin face postauksiin... Jotka usein alkavat tai loppuvat en ole rasisti mutta... Anyway kyllä nää Aussit on aika samasta puusta veistettyjä ja rasismi kukoistaa usealla taholla ja saman tyylisiä kirjoituksia on täkäläisillä. Mä yritän nähdä ihmiset ihmisinä ihon väristä tai uskonnosta riippumatta. Kaikilla meillä on oma tarinamme. Hyvä kirjoitus !

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!