15.9.2012

Aamupala City Farmilla

Ihana ensimmäinen kunnollinen alkukesän päivä! Lämmintä +26 astetta ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Jaa eikun taisi viime viikonloppunakin olla kaunis sää, mutta koska olin jumittunut sisälle, en päässyt kesän alkua todistamaan livenä. Tänään sen sijaan suuntasimme ystäväni A:n kanssa itselleni uuteen paikkaan, City Farmille aamupalalle. City Farm on äkkinäkemältä kummallinen, mutta erityisen viihtyisä yllätys piilotettuna Central TAFE:n eli keskusammattiopiston taakse. Se on pieni vehreä puutarhakeidas junaradan ja teollisuusmaisen kolkon alueen välissä Claisebrookin kaupunginosassa, parisen kilometriä Perthin keskustasta itään.

City Farm on perustettu 1994 Men of the Trees-järjestön alajaostotoimintana, ja Puiden Miehet puolestaan on WA:lainen, reilut kolme vuosikymmentä toiminut luontoaktivistiyhdistys. Sen alkuperäinen idea on ollut istuttaa puita kaadettujen tilalle (WA:ssa on etenkin aiemmin ollut laajamittaista tukkiteollisuutta karri- ja marri- eli jättieukalyptuspuumetsissä). Puiden Miesten tavoite on alusta saakka ollut myös community involvement eli herättää alueen asukkaita toimimaan paremman elinympäristön puolesta. City Farm on perustettu pahoin saastuneelle maapalaselle, jolla aiemmin toimi metalliromuvarasto ja akkujenkeräyspiste.

Farmauksen yhtenä tavoitteena oli osoittaa, miten saastuneestakin maapalasta voidaan huolellisella työllä vielä saada varsin käyttö- ja elinkelpoinen alue. Muutamien viime vuosien mittaan City Farmin ympärille on lisäksi rakentunut kokonaan uusi kaupunginosa eli viihtyisä, tiivis, urbaani ja eurooppalaishenkinen Claisebrook, jonka kätköissä tämä vihreä pikku helmi piileksii. City Farm on nimensä mukaisesti puutarha, jossa kasvatetaan vapaaehtoisvoimin erilaisia syötäviä vihanneksia sekä ihan vain kukkia kaikkien iloksi. Joitakin kanojakin bongasimme häkissä. Tuotteita myydään City Farmin pikkutorilla lauantaisin, torin laidassa pyöritetään todella suosittua kahvilaa. Suosio on helppo ymmärtää, sillä aamupala-paahtoleipäsetit, patongit, muffinssit ja muut leivokset näyttivät herkullisilta ja ne, joita testasimme, myös todistettiin herkullisiksi!

Tunnelmapaloja puutarhasta. Kuvien epätarkkuus johtuu kännykkäni kyvyttömyydestä sietää Perthin kesäauringon kirkkautta (tai vaihtoehtoisesti ihan vaan kuvaajan taitojen puutteesta, lopullinen totuus jää selvittämättä).
Onkohan tämä ehkä peruna, pohtivat kaksi ympäristöintoilijaihmistä (eli minä ja seuralaiseni...). Alla lupiini, kyllä minäkin sentään jotain tiedän, jostakin.

Auringonkukkapuu! Heti omalle pihalle, kun sellainen on. Alla yleisnäkymää farmin torin keskellä olevasta puu- ja pensasrunsaudesta.

Taimia odottamassa istuttamista maahan, taustalla kajastaa ympäröivää kolkkoa hallimaisemaa. Alla taimia hauskoissa mosaiikkiruukuissa.

Mehikasveja, yleissuosikkejani. Ja käteviä kuivassa Perthissä. Alla muuten vaan kauniita kukkia ja jotakin tillin näköistä. Ei maisteltu.

Farmin kahvilan terassilta. Kahvilassa on onneksi myös hyvin katettu terassiosio, jotta pääsee varjoon istumaan. Näin alkukesästäkin aurinko porottaa jo sen verran kuumasti (ja salakavalasti polttaen), että kahvit mieluiten varjossa, kiitos!

1 kommentti:

  1. Olen lueskellut blogiasi mielenkiinnolla tänne asti, nyt ajattelin pistää kommenttia kun vihdoinkin on jotain, johon jopa osaan jotain sanoa :D Tulevan puutarhurin asemassa on mielenkiintoista nähdä Australian kasvistoa ja todeta, että myös jokunen tuttu kasvi löytyy kuvista. Tillimäinen kukka muuten on puutarhakosmos, jonka lehtiä tuo "tilli" on.

    Jatkan lukemista näin sunnuntain kunniaksi. Pakkastakin enää yöllisen -24 asteen jälkeen vain hiukan yli kymmenen ;) Perthissä näyttää olevan aika paljon lämpimämpää...

    ~ Piia Anneli / annelivia

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!