8.1.2012

Caversham Wildlife Park

Viikonloppuna oli paljon kivaa tekemistä, sillä kävimme perjantaina katsastamassa Art Gallery of WA:n näyttelyn Princely Treasures eli eurooppalaisia kuninkaallisia arvoesineitä. Sen jälkeen testasimme meille uutta italialaista pizzeriaa, jolla piti olla erikoistarjous kaikille kyseisessä näyttelyissä käyneille, alennusta ruuista pääsylippuja vastaan. Maukkaat pizzat syötyämme esittelin pääsylippuja ja kysyin alesta. "Ei nämä meillä käy, nämähän ovat taidemuseon lippuja", ensimmäinen tarjoilija tokaisi. Yritin selittää kampanja-alesta, jota mainostettiin taidemuseon nettisivuilla, ei tulosta. Risto nokkelana kaivoi kyseisen nettimainoksen esiin kännykällä, ja marssin kännykkä kourassa puhuttelemaan tarjoilijoiden esimiestä - äkäistä italialaista rouvaa. Rouva ei ollut alesta kuullut yhtään sen enempää, mutta onneksi paikan omistaja sattui kulkemaan ohi. Eikun häneltä tivaamaan. "Mikä ale, ei meillä sellaista ole", omistaja ehti ulahtaa, kunnes lykkäsin kännykän nenän alle. Alennusta -10% taidemuseon pääsylipuilla perjantaina. "Ai tuo, olin jo iiihan unohtanut! Tottakai teille alennusta, heti tulee -20%", italialaisherra paikkasi tilanteen sen kummempia äkisemättä. Harvoin olen noin määrätietoisesti tinkinyt mistään, mutta johan nyt on peijooni, jos ei todistusaineisto käpälässä uskottaisi.

Lauantain vietimme Cavershamin villieläinpuistossa, jota voi suositella erityisen aurinkoisen lämpimästi kaikille Perthissä kävijöille. Eläinpuisto on Whiteman Park-nimisellä luonnonsuojelualueella noin 20 km Perthin keskustasta koilliseen. Oma auto on kätevin kulkupeli, mutta kannattaa koittaa lähijuna+bussi-komboa*, sillä Cavershamin bussipysäkille jääjät noudetaan puistoon ilmaiseksi, kunnostettulla aidolla 60-luvun linja-autolla. Whiteman Parkissa on muitakin aktiviteetteja kuin villieläinpuisto, mm. laaja ja kaunis piknik-alue sekä Revolutions Transport-museo, entisajan kulkupelejä ja muunmuassa höyrykäyttöisiä maanviljelyslaitteita esittelevä museo. Cavershamissa mainostetaan olevan noin 200 eläinlajia. Itse arvioisin, että näimme ehkä sata erilaista lajia, joista hatusta heittäen puolet lintuja. Cavershamin hitti ovat kengurujen ja koaloiden silittelyalueet, eli kansalaiset pääsevät ihan lähikosketuksiin ja silittelemään näitä eläimiä - valvotusti ja eläinhoitajien silmien alla tottakai. Asiakaspalvelu puistossa on laadukasta, sillä hoitajat kertoilevat eläimistä pyytämättä ja neuvovat eteenpäin seuraavien kiinnostavien eläinten luo.  Puisto ei ole liian suuri, siellä viettää vaeltelutahdista riippuen 2-4 tuntia. Kannattaa ottaa piknikeväät mukaan, sillä puistossa on vain pieni kioski, josta saa lähinnä mehua ja karkkia. On sanomattakin selvää, että kaikille retkille kannattaa ottaa vesipullo mukaan. Yleensä tyhjentyneen pullon voi joko täyttää juoma-automaatista, tai ostaa kioskista lisää. Vettä kuitenkin kuluu aina, joten varautuminen kannattaa.
Whiteman Parkissa ja Cavershamin villieläinpuistossa on valtavasti kukkivia ja vehreitä pensaita ja puita.
Caversham Wildlife Parkin sisäänkäynnillä Whiteman Parkissa.
Perthin eläintarhassa voi nähdä melkeinpä kaikki samat eläimet kuin Cavershamissa, mutta C on laajempi ja puistoisampi, jotenkin luonnonmukaisempi paikka. Kengujen ja koaloiden silittely on sekä lasten että aikuisten suosikkipuuhaa, ja esimerkiksi auringossa löhöilevät kengurut antavat silittää ihan niin kauan kuin vain silittäjä jaksaa. Kenguruiden turkki on yllättävän pörröinen ja karheahko, samoin koaloiden. Kenguja saa lisäksi ruokkia kenguruokapapanoilla. C:ssa on Perthin eläintarhaa enemmän wallabeja ja muita pieniä pussieläimiä, päiväsaikaan monet tosin nukkuvat runkojen ja kolojen sisällä.¨Koalasilittelyalueella pitää olla tarkkana, ettei koske eukalyptuslehtiin, sillä koalat eivät syö niitä lehtiä, joita joku on hipelöinyt. Kuulemma koalat nuuskivat jokaisen lehden ennen syömistä ja niille on tarjottava päivittäin laaja valikoima erilaisia eukalyptusoksia (eukalyptuspuita on olemassa yli 700 erilaista), sillä ne tietävät itse, mitä lehtiä niiden elimistö sietää. Eukalyptuslehdet ovat lievästi myrkyllisiä, mutta koalat pystyvät elimistönsä bakteerikannan avulla sulattamaan ne. Ainoa pettymys C:ssä ovat melko pienet lintuhäkit, monet isoista kakaduista ovat ainakin minun silmiini jokseenkin niukassa tilassa. Tosin monet linnut puolestaan ovat ihan avoimilla puistoalueilla, eli niitä ei oikeastaan pidä paikallaan muu kuin halu pysytellä siellä.
Kaunis pieni valkoinen joey eli kengurunpoikanen. 
Kenguruperhe auringossa ja toinen pikkuinen joey.
Wallabien lauantai.
Potoroo-pari. Pussieläimiä nämäkin.
Koaloilla riittää valinnanvaraa eukalyptusoksissa.
Dingo päivystää.
Emu tavattavissa.
* Lähijuna Midlandin suuntaan, vaihto Bassendeanin juna-asemalla bussiin nro 955 Ellenbrookin suuntaan. Kannattaa varmistaa kuskilta, meneekö Cavershamiin, sillä toinen samannumeroinen bussi lähtee asemalta täysin toiseen suuntaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!