12.1.2012

Äänestämässä

Presidentinvaalien ennakkoäänestys on pyörähtänyt käyntiin ja täällä Perthissä äänestysmahdollisuuksia vaalien ensimmäisellä kierroksella oli tasan yhtenä päivänä, keskiviikkona. Koska Perthissä ei ole Suomen suurlähetystöä tai mitään sen etäpistettä, oli äänestyspaikaksi ilmoitettu Pan Pacific-hotelli kaupungilla. Kun lounastauolla vaelsimme hotellille, luulimme etsivämme kokoustilaa tai jonkinlaista salia, jossa äänestys olisi. Ehei. Vahtimestari ohjasi meidät respan kautta avainkortti kourassa hotellin yläkerroksiin, josta etsimme sviitin nro xxx. Huoneen ovi oli pönkitetty auki tuolilla, ja olohuoneesta löytyi presidentti Mrs. Halosen kaksoisolento. Sohvalla papereita täytteli muutama vähäpuheinen suomalainen. Blondimpi Halonen ohjeisti meitä odottamaan, kun hän hoitaa muiden paperiasiat alta pois. Odotteluaika kuluikin rattoisasti upeita näköaloja ihaillen ja valokuvia kännykällä räpsien, sillä tornihotellin yläkerrasta avautui kattava maisema yli Swan Riverin ja South Perthin.

Lopulta saimme äänestysliput kouraan passien näyttämistä vastaan ja kävimme vuorotellen antamassa äänemme sviitin makuuhuoneessa. Halonen jutteli olevansa ulkoministeriön virkamies, joka oli hälytetty lyhyellä varoitusajalla Australian-lomaltaan hoitamaan äänestystä Perthissä sairastapauksen takia. Hän oli lentänyt itärannikolta Perthiin tätä varten, ja lentäisi illalla takaisin. En tiedä, eikö muutamalle kymmenelle täkäläissuomalaiselle haluttu kustantaa konferenssitilaa äänestystä varten vai eikö sitä saatu sairastumisen vuoksi järjestymään, mutta eipä ole ennen tullut sviitissä äänestettyä. Oli ihan hieno, vanhanaikaisen tyylikäs hotelli - tosin vähän nuhruinen jo, etenkin ulkoapäin. Äänestysliput suljettiin kuoriin, jotka piti osoittaa suomalaisen kotipaikkakunnan keskusvaalilautakunnalle. Osoitteiden etsimistä varten sohvapöydältä löytyi pumaska vaalilautakuntien osoitteita. Ne, jotka olivat saaneet äänioikeusilmoituksensa Perthiin, saivat tämän vaiheen hoidettua kyseisellä lomakkeella. Olen ollut jonkun kerran Suomessa vaalilautakunnan jäsenenä ja voin kyllä todeta, että on aika erilaista istua koko päivä hieman kostealta haiskahtavan, narisevalattiaisen seurantalon juhlasalissa hämärään räntäsateeseen tuijotellen, edes niitä muutamia kylän äänestäjiä paikalle toivoen.

Kansalaisvelvollisuuden hoitaminen kruunattiin tuttujen suomalaisten yhteisellä lounaalla viereisessä irkkupubissa. Täällä pubeista saa yleensä aina ruokaa, jopa kohtuullisen hyvää, jo lounasajasta lähtien; ja erityisen runsaita annoksia! Eli kaikille eteen steak sandwichit ja muutamille viini- tai siiderilasilliset päälle. Itse takaisin töihin suuntaavana luotin cokikseen. Hieman venähtänyt lounas ei poikkeuksellisesti työmielessä haitannut, sillä juuri ennen äänestyskierrokselle lähtemistäni työpaikan verkkolevy kaatui ja samalla katkesi pääsy kaikkiin kesken oleviin dokumentteihin ja tekemisiin. Upsis. Eli en olisi saanut mitään edistettyä tänä aikana. Tosin työpaikaltani on kohtuullisen helppoa saada olla poissa omien tarpeiden mukaan, ja tokihan pomo myös ymmärsi näin tarpeellisen tekemisen vaativan pidempää lounastaukoa. Tosin ilmeisesti vaikutin jotenkin ylitarmokkaalta, sillä kollega kysyi ennen lähtöäni: "onko äänestäminen todellakin pakollista Suomessa?"

Äänestyspaikkamme Pan Paficif-hotellin aula. Ei se noin paljoa kiiltänyt oikeassa elämässä, kai? Vahtimestari kysyi ensi töikseen, olemmeko äänestämään menossa. Ilmeisesti emme näytä tämän hotellin normiasiakaskunnalta. Kuva (c) showmeperth.com.au

4 kommenttia:

 1. Oliko ko. kollega australialainen? Mielenkiintoista nimittäin ihmetellä äänestyksen potentiaalista pakollisuutta, Australiassahan kun äänestys _on_ pakollista. Jos ei äänestä eikä anna hyvää syytä miksei äänestänyt, saa sakot - tosin vain $20 mutta sakot silti.

  VastaaPoista
 2. Jup, Risto kysyi samaa kun tämän jutun kerroin, tiesi nimittäin että äänestäminen on täällä pakollista - mitä minä en siis tiennyt. Eli se selittänee kysymyksen (oli aussi kyseessä). Ehkä kollegaa kiinnosti, että miten äänestämistämme täällä valvotaan ja miten meitä voidaan sakottaa ulkomaille, jos jätämmekin äänestämättä.

  VastaaPoista
 3. Brisbanessakin äänestettiin hotellissa, ei tosin ylimmän kerroksen sviitissä vaan ihan jossain pienehkössä kokoushuoneessa respan vieressä ;) Mielenkiintoinen kokemus silti. Viime vuoden eduskuntavaaleissa käytiin täällä äänestämässä suomi-talolla tulvien takia, siis se hotelli jossa äänestyksen piti olla kärsi tulvavahingoista ja oli suljettuna.

  VastaaPoista
 4. Tama aanestysta valvonut nainen oli todellakin kuin Halosen kaksoisolento! Mietin aiva samaa, kun astelin sisaan. Taalla on tyonantajien muuten pakko antaa vapaata jos menee aanestamaan juuri tuon pakollisuuden vuoksi, joten siksi varmaan niin helppoa on ollut ihmisten saada vapaata keskella paivaa.

  Mutta missa oli meidan tarjottavat? Kuulin, etta joissakin kaupungeissa oli expateille jarjestetty pienta purtavaa ja silla tavalla mahdollisuus "verkostua" muiden suomalaisten kanssa, kun aanestysvelvollisuudet oli hoidettu. Olis ollut kiva :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!