14.4.2012

Aussilan outoudet, osa monennes

Kummaa pallon tällä puolen:

1) Täällä on nähtävästi pakollista, että uusissa kerrostaloissa on sisäänrakennettu keskuspalohälytin. Sisäpuhelin alkaa moikua uii-uiii-uii-ääntä ja koneääni käskee evakuoimaan välittömästi, jos jonkin asunnon tai käytävän palo- ja savuhälytin aistii jotain. On tavallista eli tapahtuu vähintään kerran kuussa, että keskustan kaduilla näkee uuden kerrostalon edustalla 50-100 pöllähtänyttä, puolipukeista asukasta odottamassa palomiesten lupaa palata sisälle. Hälytin tietenkin raikaa tauotta kaiken yllä. Tänään oli taas oma vuoroni (kolmatta kertaa tässä asunnossa) päästä osaksi kyseistä palo- ja pelastusharjoitusta, kun kellot lävähtivät illankähmässä soimaan. On suositeltavaa pitää kotona edes jotain naapurikatsetta kestävää vaatetta päällä, jotta ei tarvitse kiireessä penkoa kaappien perukoita. Nyt kesäisillä säillä ulos voi naapurien vaatevalinnoista päätellen rynnistää pyjamassa ja lipokkaissa, talvella pitää varmaan pitää hätähuopaa ulko-oven tuntumassa mukaan nappaamista varten. Ulkona voikin sitten ihmetellä itse kunkin kotimuotia ja pelastautumisvälttämättömyyksiä, mm. tänään eräällä perheellä oli mukanaan taaperon keskenjäänyt iltapalalautanen, toisella naapurilla sipsipussi ja miniläppäri, ja kolmannella 24 tölkin avaamaton pahvikeissi Carlsbergiä. Ps. yhtään kertaa hälytys ei ole ollut aiheellinen, mikä tietenkin on iloista. Pps. Palomiehet ovat usein hyvännäköisiä, mikä on myös iloista.

2) Australian nylon on jotain ihan muuta kuin Euroopan nylon. Nyt vattu oikeesti, 2010-luvun sukkahousujen ei kuulu pussittaa polvista ja lököttää nilkoista. Täkäläiset sukkahousut myydään kolmessa koossa joita ovat average (keskipitkä), tall (pitkä) ja extra tall (hujoppi). Sattumoisin olen kokoa small, joten pitäisi varmaan omatoimisesti katkaista averagepöksyt polvista ja ommella itse lyhemmiksi, niin pitkiä nekin ovat. Mikään määrä lyhentelyä ei kuitenkaan perustavimmanlaatuista ongelmaa poista, eli faktaa, että sukkikset ovat kertakaikkiaan liian löpöt. Sukkaosa jää harittamaan varpaiden ympärille viuhkana ja muualtakin nylonit roikkuvat kuin liian äkkiä laihduttaneen nahka. En tajua. Onko malli tehty muutama kymmenen kiloa paksummille varmuuden vuoksi, vai eikö aussien nyloniin riitä kiinalaisilta joustinlankaa kun kaikki laadukkaampi tavara myydään Eurooppaan - kuten olen muidenkin vaatteiden osalta huomannut. Sama laaduttomuusvalitus koskee rintsikoita, joten leidit, tuokaa omia riittävä varasto tänne muuttaessanne ja värvätkää paras ystävä lähettämään lisää merkkirintsikoita tarpeen vaatiessa. Itse olen kyseisistä vermeistä aika tarkka ja Suomessa kohtuuhintaista suosikkimerkkiäni ei tietenkään täältä saa, nettikaupoitsekin vain miljonäärin lompakolla. Täkäläisten ylitopattuja, Gina Tricot-laatuisia kannattimia en suostu päälleni pukemaan saati niistä maksamaan.

3) Tämä ei ole varsinaisesti outoa, mutta mainitsemisen arvoista silti. En arvannut tänne muuttaessamme, että tulisin pääsemään näinkin tutuksi aasialaisen ruokakulttuurin kanssa. Perth ei äkkikatsomalta ole ihan manner-Aasian vieressä, mutta kaduilla joka kolmas vastaantulija on jokin seuraavista: kiinalainen, malesialainen, filippiiniläinen, intialainen, japanilainen, vietnamilainen, korealainen tai thaimaalainen. Itselleni henkilökohtaisesti tämä introduktio aasialaisuuteen sopii vallan mainiosti, tarkoittaen siis tilaisuutta tutustua kyseisten kansallisuuksien edustajiin että myös heidän ihaniin ruokiinsa. Kerroin aiemmin, että koska toimistomme muutti, olen joutunut hylkäämään aiemman vakilounaskiinalaispaikkani. Viime viikolla tein huikean löydön uuden toimiston korttelista ja bongasin pikajapanilaista myyvän tasokkaan paikan nimeltään Iku Sushi. Oijoi, kolmena päivänä peräkkäin on nyt mennyt graavilohi-avokado- sekä tonnikala-kurkku-sushirullia lounaaksi.  Muitakin makuja tottakai löytyy laaja valikoima, mutta kyseiset ovat ehdottomia suosikkejani. Tarjolla olisi myös toista japanin-suosikkiani, kara-agea eli miedosti soijamaustettuja grillikanapaloja. Paikasta saisi tilattaessa valmistettavaa ruokaa menusta, itse nappaan tuoreet sushirullat valmispakkaustiskistä. Menuruokia ei ole kovasti kehuttu luottolähteessäni Urban Spoon-nettisivulla, mutta susheja en hylkää. Palan painikkeeksi Iku Sushista saa erikoisempia juomia, kuten Japanissa suosittua kirsikka- tai vanilja-cokista sekä vesikielelle-tyyppisiä vähäsokerisia luomumehuja ja -limonadeja. Kelpuutan ja kiitän, (jälleen yksi uusi) Japanin lahja maailmalle!

Kulta, taitaa olla aika laittaa patterit savuhälyttimeen. Eipähän tarvitse tästä stressata kun hälytyssysteemi on kerrostalon laajuinen.

5 kommenttia:

  1. Joo, hardwired-halyttimet on pakollisia, ja vuokranantajalle on tiedossa mojovat sakot jos asunnosta ei moista loydy, pelkka patterilaite ei siis riita. Oli ihana herata eraana kaivosleskeys-yona klo 2 siihen, etta palohalytin ujeltaa 2 minuutin sykleissa, eika muutu mykaksi edes sen jalkeen kun se on irrotettu katosta, patteri kiskottu irti ja koko roska haudattu sohvan sisalle alakertaan.. Joku nappula oli sitten sisalta rikkoontunut, ja hiljenihan se halytinkin vartti patterien irrottamisen jalkeen..

    VastaaPoista
  2. Raah mikä kohtalo!! Vasara yöpöydän laatikkoon vastaavia hetkiä varten ja laitteelle nuijanukutus. Paitsi että silloin tietenkin joutuu maksamaan uuden vehkeen... Onneksi itse en ole vastuussa sen hälytyksen hiljentämisestä joten riittää, kun norkoilee kadulla aikansa ja vahtii niitä palomiehiä ;)

    VastaaPoista
  3. Sulla on kylla paljon makosammat oltavat halytyksen sattuessa ;) Ja toivottavasti kohta tuttuja, keta bongailla tyotehtavista..

    Olin ihan pikkasen kiukkunen aamulla tuolle palohalyttimen rakkineelle, ja mielessa pyori se yksi Frendien jakso, missa Phoebe yrittaa vaientaa omaa laitettaan, tuloksetta. Vuokraisannalta saatiin sitten kuulla, etta se joku nappula sielta sisalta on vaan vahan jaykka.. jepjep.

    VastaaPoista
  4. Meidän kerrostalossa täällä Melbournessa räjähti soimaan evakuointisireeni jokunen viikko takaperin kl 3.00 aamuyöllä. Kävi ilmi, että joku oli polttanut ruokansa (kuka kokkaa kello 3 yöllä??) Vielä oudompaa oli että olimme ystäväni kanssa ainoat talosta etupihalle poistuneet. Muut ihmiset seisoskelivat parvekkeillaan tai olivat asunnossaan!!! Mikähän ihmisiä vaivaa, ei itsesuojeluvaisto pelaa... itse otan kyllä hälytykset tosissaan, oli tositilanteen todennäköisyys kuinka pieni tahansa.

    Sukkahousuista, itellä ongelma ei oo se lörpötys, ehkä johtuu paksuista reisistäni... mutta sukkahousujen malli!!! En ole vielä löytänyt yksiäkään sukkiksia missä olisi haarakiila! Ihan kauhee tollanen malli jossa ei oo mitään kangaspalaa haaroväliin, vaan pelkkä sauma joka hiertää SIELTÄ. Olen kyllä ostanut vain niitä markettien (Big W, Target, Kmart) halvimpia, kun en yleensä viitsi investoida sukkahousuihin, niin en tiedä olisiko niissä kalliimmissa haarakiilaa... osaisiko kukaan neuvoa jotain merkkiä ehkä??

    Olen kohta niin epätoivoinen että pyydän äitiäni postittamaan laatikollisen Norlyneja Suomesta, kun joudun noita hiertäviä hirvityksiä käyttämään joka päivä töissä!!

    VastaaPoista
  5. Enpä ollut tuota haarakiilattomuutta pannut merkille, koska löpöt löpöttävät joka tapauksessa puolitangossa joten mitään hiertämisongelmia ei ole ollut. Ihmisten käyttöön sopivia sukkahousumerkkejä saa tosiaan tänne vinkata, anyone? Kunhan ensi kerran käyn Suomessa, varaan puoli matkalaukullista tyhjää tilaa jotta voin tuoda tänne kunnon valikoiman eri värisiä ja -materiaalisia sukkahousuja kuin Neuvostoliittoon konsanaan: Kunnollista Nylonia, bambua, villaa, puuvillaa... oi, kyllä sitten kelpaa tallustella hame päällä sukkahousut rypyttöminä ja polvipussittomina!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!