27.9.2015

Päiväretkivinkki Perthissä: Guildfordin vanha kaupunki

Mikäli keskusta, Fremantle, Cottesloe-ranta, Scarborough-ranta, Swan Riverin jokivarsi ja Kings Park on jo nähty, suuntaa ihmeessä tänne.

Tapahtumapaikka: Guildford, Perth; tarkennettuna Little Guildford-kahvila ja ravintola.

Miksi? Muuten vaan, jos on vapaapäivä, viikonloppu (etenkin pitkä viikonloppu) ja aurinkoisen lämmintä, kuten pääosan vuodesta on. Lisäksi Little Guildfordilla on hyvät arvosanat Zomatossa (ent. Urbanspoon) eli täkäläisessä ruoka-arvosteluraamatussa. Koekaniineina toimittuamme voin vahvistaa Zomaton arviot: olipa hyvää, ja kaunis paikka!

Miksi juuri Guildford? Se on yksi kolmesta historiallisesta Swan River Colonyn kaupungista eli perua niiltä päiviltä (1820-luvulta), kun Perth alunperin asutettiin valkolaisten toimesta. Perth oli siirtomaakylistä toinen ja Fremantlen satamakaupunki kolmas. Guildford on nykyään Perthin kaupunginosa n. 12 km koilliseen keskustasta.

Guildford on Perthin keskustan ja Freon ohella paikka, jossa on laajimmin ja yhtenäisimmin säilynyt vanhaa rakennuskantaa ja ilmettä 1800-luvulta, samoin puistoja ja nyt tukevarunkoisia puita siirtomaa-asuttajien ensi-istutuksista. Guildford oli perustamisaikaansa ns. paremman väen seutu, nyt se on suosittu (romanttisesti rapistuneiden) huviloiden bongailupaikka, kahvilakatu sekä antiikkiliikkeiden tyyssija. E:n mielestä antiikki ei muuten ala niin tuoreesta ajankohdasta kuin 1800-luvulta, mutta täällä se on jo vanhaa, samoin kuin Suomessakin.

Koska Perthistä ei pääse välimatkojen takia noin vain lomalle minnekään, täällä oppii harrastamaan kotiseutumatkailua ja turistiseikkailuja omassa kaupungissa. Guildford on Swan Valleyn viininviljelyalueen portti ja mukavan "eksoottinen" historiallisuudessaan - melkein tuntuu kuin kävisi päivä vanhassa Tallinnassa - reissulla.

Mitä siellä tehtiin? No syötiin! Kreikkalaista feta-oliivi-lammas-salaattia sekä brie-broileri-grillileipää salaatilla ja uuniperunalla. Kyytipojiksi juotiin lasilliset viiniä (rose oli hyvää ja raikasta, merlot-punaviini keskinkertaista), istusteltiin, juteltiin, nautittiin kesäsäästä. Kävelimme myös ympäriinsä Guildfordin maisemissa, otimme valokuvia ja tarkastelimme jokaista nähtyä puuta, koska E on niihin nyt ammattinsa puolesta perehtynyt ja opettaa allekirjoittanutta tunnistamaan ja nimeämään lajeja, kuten 170 eukalyptussorttia, jotka täällä kasvavat. Ja lajeja on toki muitakin kuin ne eukalyptukset :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!