30.6.2011

11. Mikset sä soita

Työnhaussa on täällä omat taiteen sääntönsä. Vaikka Suomessakin on fiksua soittaa hakemuksensa perään, täällä se on ehdoton edellytys, että asia etenee. Sähköpostikyselyihin ei vastata ollenkaan - ilmeisesti osa ausseista ei edes tunne sähköpostia, niin harvinaista vastauksen saaminen joskus on. Koin elämäni yllätyksen, kun kuusi työnantajaa soitti minulle päin oman "töitä halutaan"-ilmoitukseni johdosta. Laadin sen, kun näin muidenkin niin tekevän, mutta olin 90 %:sen varma, etten koskaan kuule kenestäkään. Toisaalta, suurin osa työnantajista, jotka lupaavat palata asiaan, tai joille olen jättänyt soittopyynnön, ei sitten koskaan soita.

Sen sijaan täkäläisen vuokratyöfirman malli on poikkeuksellisen kontaktoiva. Hankkiuduin listoille, koska kerrankin vuokratyön tekeminen aidosti sopii elämäntilanteeseen ja työhaluihin (etsin lyhyitä sijaisuuksia ja osa-aikaisuuksia, jotta ehdin kunnolla opiskella). Firmasta soitetaan joka toinen päivä, kerrotaan työnäkymistäni sekä siitä, mihin asiakasyrityksiin cv:ni on lähetetty. Uskomatonta tiedotuspolitiikkaa! Vuokratyö ainakin toimistohallinnossa on myös hyvin erilaista kuin Suomessa totuin, sillä se(kin) on täällä hyväpalkkaista ja tehtävät jopa esimiestasoa, ei pelkästään assistentin apulaisen sijaisen töitä.

Täkäläiset työnantajat pelaavat varman päälle ja jokainen työ- ja opiskeludokumentti tarkistetaan ja suosittelijoihin (yleensä väh. 3 kpl) otetaan oikeasti yhteyttä. Olennaista on hankkia suosittelijat, joiden englannintaitoon ja haluun käyttää sitä puhelimessa voi luottaa! Suosittelijoilta kysytään kiperiäkin, kuten mielipiteitä siitä, mitä kehitettäviä taitoja työnhakijalla heidän mielestään on. Ainakin vuokratyöfirmalleni piti myös todistaa atk-taidot Office-paketin ohjelmia (Word, Excel, Powerpoint) simuloivalla testillä, joka vei 45 minuuttia. Huoleton kehaisu cv:ssä, "excellent computer skills", ei täällä vakuuta ketään, vaan väite on voitava osoittaa todeksi. Pulmallisesti tietenkin simulaattori hyväksyi vain yhden oikean tavan vastata, vaikka todellisuudessa olisi useita vaihtoehtoisia tapoja toimia. Onneksi testi meni läpi, huolimatta koetilanteen aiheuttamasta hermoilusta ja siitä, etten ollut oivaltanut opetella ulkoa ohjelmien työkalurivikomentoja englanniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!