2.7.2011

12. Elämästä helpompaa

Täällä on paljon hyviä puolia, jotka ansaitsevat tulla julkilausutuiksi. Top kympissä ehdottomasti mm. runsas tuoreiden hedelmien valikoima. Vihdoinkin maassa, jossa kiivit, ananakset, banaanit, mandariinit, vesimelonit ja maapähkinät ovat lähiruokaa! No pähkinät nyt eivät mene hedelmistä, mutta käsittänette pointin. Jopa hyviä pikakahvimerkkejä on löytynyt (Moccona, oi onnea).

Erityisen kätevää on, että täällä (kuten Pohjois-Amerikan puolellakin) ohjeistetaan kaikessa selkeäsanaisesti. Moottoritien liittymässä vastaantulevien suuntaan on isot punaiset kyltit, joissa lukee "Väärä suunta, käänny takaisin!" sen sijaan, että tienpientareella nököttäisi vinossa ujo pieni pyöreä kyltti keltaisen poikkiviivan kanssa. Ei varmasti jää huomaamatta/tajuamatta, että älä aja tänne.

Lähijuna-asemilla kuulutetaan tunnollisesti jokainen juna, myös ne, jotka ajavat ohi pysähtymättä. Suomessa ärsyttää yhtenäiskulttuurioletuksesta tai yhteisestä peruskoulusta johtuva kuvitelma, että kaikki tietävät kaikki samat asiat kertomattakin. Esimerkkinä vaaliliput: joka vaaleissa löytyy äänestyslippuja, joihin on lisätty turhia merkkejä, kuten kirjoitettu ehdokkaan nimi (väärin) numeron perään tai riipustettu huutomerkki tai peräti hymiö.

Liput karsitaan armotta, koska vaalilippuun ei vain saa tehdä ekstramerkintöjä, "kaikkihan sen tietää". Vaalikopeissa ei tätä lue, vaan se kerrotaan yhteiskuntaopin tunnilla yläasteella. Käsi ylös, moniko muistaa kaiken +10+N vuotta sitten kuullun?

Täällä - kuten toki monissa muissakin maissa, paitsi Suomessa - annetaan enemmän arvoa elämän pienille mukavuuksille ja arjen helpotuksille, helpotuksista puheenollen mm. yleisövessoja on helppo löytää. Kahviloissa voi ohimennen piipahtaa vessassa ilman viistoja katseita tai polettilunastuksia, myös ostoskeskuksissa on aina siistejä yleisövessoja, aina maksutta.

Koulun edustalla partioi arkipäivisin liikenteenohjaaja, joka pysäyttää autojonot pienten koululaisten kulkea. Monissa (ei-fine-dining-) ravintoloissa on ruokasalin puolella käsienpesuallas, jotta kädet saa huuhtaistua ilman vessaan vaeltelua. Pieniä, mutta arjen kiemuroita oikovia ratkaisuja, joihin Suomella ei kuulemma ole varaa. Miksi ei?

2 kommenttia:

  1. Suomessa ei ole, surullista mutta totta, varaa esim. siisteihin vessoihin sen takia että ne vandailisoidaan saman tien.

    Jo pari vuotta Victorian puolella asuneena jaksaa vieläkin hämmästyttää että puistoissa yleiset ilmaiset grillit ovat aina siistejä ja toimivia. Väkisin tulee mieleen että vastaavien toimintakuntoisena säilymisaika olisi Suomessa melko lyhyt :(

    VastaaPoista
  2. Se on ihme juttu, että niinkin sosiaalidemokraattisessa maassa kuin Suomi - jossa on pitkään jo nojattu julkishyödykkeisiin kuten kirjastot, jokamieheonoikeus jne. - yhteisestä omaisuudesta ei vieläkään osata pitää huolta. Kaupunkipyörät ym. lainattavat yhteiset asiat löytyvät jostain ojanpohjalta mutkalle väännettyinä, puhumattakaan niistä töhrityistä vessoista. Ihme barbariaa, johon havahtuu vasta näin muualta käsin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!