9.7.2011

21. Pelastakaa edes koulut

Kun on tullut urputettua Suomen pienistä epäkohdista, on aika julistaa Suomen paras puoli (kesän ja läheisten lisäksi :). Maksuton koulutus esikoulusta yliopistoon. Asiaa ei Suomessa älytä arvostaa läheskään niin suuresti, kuin olisi tarpeen. Maan väkimäärä on 1% koko EU:n väestöstä, ja sillä porukalla pitäisi saada aikaan / säilymään kilpailukykyinen, elintasoltaan mukava valtio, ilman merkittäviä luonnonvaroja. Metsien kanssa on aika lailla menty puihin, kun Etelä-Amerikan sellu- ja paperitehtaat tukkivat nykymarkkinat, ja Suomessa puupohjaisessa tuotekehityksessä on jääty polkemaan paikoilleen.

Ainoa varteenotettava resurssi on osaava ja koulutettu väki, ja lähes itken tikkuja joka kerta, kun mediassa intoudutaan ideoimaan lukukausimaksuja milloin minkäkin valtionkassavajeen paikkaamiseksi. Viimeksi näkemäni ehdotus, "nimellinen 5000 euron" lukuvuosimaksu, ei todellakaan ole nimellinen, etenkin jos sitä pidetään lähtötasona jota korotetaan vuosittain - kuten Briteissä on jo käynyt. Täällä korkeakouluopiskelu maksaa $15 000  - 22 000/v eli todellakin niin paljon, että vain parilla prosentilla täkäläisistä on maisteristason tutkinto. Kandeja eli alemman korkea-asteen suorittaneita on hippasen enemmän. Ausseja on noin 22 miljoonaa ja osaavan työvoiman pula monilla aloilla on huutava, esimerkiksi erilaisia insinöörejä ja sairaanhoitajia toivotaan ja myös aktiivisesti rekrytään ulkomailta, kun oma väki ei riitä.

Koulun arvostaminen on Suomessa ällistyttävän matalalla, ottaen huomioon, miten koulutettuja suomalaiset keskimäärin ovat. Koululaisemme viihtyvät koulussa lähes huonoiten koko maailmassa. Missä ihmeessä vika piilee? Täällä on havahtunut siihen, että edes kirjoitus- ja lukutaito ei ole itsestäänselvyys, sillä täällä jotkut viralliset lomakkeet on mahdollista jättää allekirjoittamatta, jos ei osaa. Ei Suomessa ikinä, toivottavasti.

2 kommenttia:

  1. Tasapaino lienee kuitenkin jossain maiden väliltä - Suomessa on mielestäni aika paljon liikaa korkeasti koulutettua porukkaa jolle vaan ei yksinkertaisesti riitä koulutusta vastaavaa työtä. Yhteiskunta kun nyt ei vaan toimi pelkkien korkeakoulutettujen varassa.

    VastaaPoista
  2. Unohtui puhua ammattikouluista tuossa, siis myös trade schoolit maksavat täällä, useita tuhansia/v. Kannatan yleisesti ottaen maksutonta koulutusta, ei pelkästään korkeakouluissa. Sen paremmin Suomessa kuin täälläkään kun ei pelkän peruskoulun varassa työllisty juuri minnekään.
    Totta on, että Suomessa ihme hypen varassa koulutetaan liikaa aloille, joilla ei työllisty, kuten media ja viestintä, ja kulttuuri yleisesti... itsekin tosin sieltä ponnistaneena ja työelämään tieni löytäneenä :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!