6.7.2011

18. Luontoäiti mätkäyttää

Välillä välähtää ihmetellä, että nykymaailmassa edes on mahdollista matkustaa näin kauas näin äkkiä. Reissuun kuitenkin kuluu vain vuorokausi, jos suorilta laukkaa menemään. Menneinä siirtolaisvuosina on lähdetty höyrylaivaan kuukausiksi ilman tietoa määränpäästä, tulevasta majoituksesta, saati työpaikasta. Uskomatonta siviilirohkeutta. Aina kun pienet arjen vastoinkäymiset uhkaavat lannistaa, yritän muistaa ajatella, miten helpolla nykyään pääsee. Milloin tahansa saa yhteyden kotiin sähköpostitse, skypellä tai puhelimitsekin. Ei tarvitse odotella, että joku kauppalaiva lähtee Hongkongiin ja vie mennessään kirjeen, jonka ehkä antaa eteenpäin Amsterdamiin menevään laivaan, josta ehkä annetaan kirje eteenpäin Helsinkiin menevään laivaan, josta ehkä kirje päätyy joskus aikojen päästä Savoon saakka.

Lannistumattomuudesta puheenollen, tänään oli lehdessä kiinnostava juttu. Kaksi kuusikymppistä miestä oli tutkimassa aavikkoseutua tuhannen kilometrin päässä Perthistä. Ajoivat jotain harvoin käytettyä tietä, kun auto yhtäkkiä syttyi tuleen (!) ja koko reissuvarustus paloi. Toisella miehistä vieläpä oli jalkaproteesi, joten ei voinut kävellä pois, siispä toinen lähti etsimään paikkaa, jossa kännykän kuuluvuus riittäisi soittamaan apua. Kaveri käveli 45 km kohti lähintä kylää (85 km päässä tapahtumapaikasta) ja sai sen verran kenttää kännyyn, että ehti soittaa pikaisesti tutulle Perthiin, joka hälytti poliisit.

Miehet ehtivät olla aavikolla ilman varusteita 4 yötä. Mäihällä juuri silloin satoi pitkän kuivuuden jälkeen, eli saivat juomavettä kauhottua kallionkoloista. Apua hälyttänyt mies kertoi, että ei ollut pitkällä vaelluksella yksinäinen, koska seuraan oli ilmaantunut villi kameli matkakumppaniksi, perään kävelemään. Ilmeisesti kameli ilahtui seurasta yhtä lailla. Jälkikäteen selvisi, että paikallinen kuivakka ruohopallo spinifex oli tarttunut auton alustaan ja syttynyt pakoputken kuumuudesta, mikä sai koko auton räjähdysmäiseen paloon. Että kannattaa varoa autoillessa tuollaisia luonnon vastaiskuja.


Yllä alku ja juuri, spinifex-pallo. Aboriginaalien käyttämä sytyke ja tervamaisen pien lähde. Alla miesten autoepäonnen seutua, Wartonin maisemia. Kuvat Wikipedia ja Google Maps.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!