10.7.2011

22. Katto pään päälle, mielellään ehjä

Eilisen lehdessä oli, että Perthissä asumisen kalleus on ylittänyt New Yorkin tason. En ihan purematta niele väitettä, mutta sen kyllä uskon, että kaukana ei liikuta. Omien kulutustottumusten osalta muu eläminen täällä on melko samanhintaista kuin Suomessa (elintarvikkeet, ravintolaruoka, vaatteet, kodintarpeet, elektroniikka, juomat). Mutta vuokra-asuntojen - ja osin myös omistusasuntojen - hinnat hipovat kyllä taivaita. Maksamme huoneesta omakotitalossa reilut $800/kk eli kieppuen 600 euron tuntumassa, tosin vuokra sisältää kaikki utility bill'sit eli sähkön, kaasun, veden ja nopean internetin. Vuokrakaksiosta kerrostalossa tai townhousessa eli rivarissa/paritalossa joutuu €uroissa pulittamaan mitä tahansa välitä 900 - 1500, eikä hinta sisällä muita kuluja. Aina kauhistelemani ja välttelemäni Helsingin asumishintataso on nyt ottanut minusta niskalenkin, vaikken Helsinkiin päätynytkään.

WA:ssa on kuulemma Australian paras palkkataso, ja Perthiä nimitetään Boomtowniksi, koska seutu imuroi tulijoita erityisesti ulkomailta rahakkaan kaivosteollisuuden vetovoimalla. Ostovoimaan nähden hinnat eivät ole ihan niin hirveitä kuin ensinäkemältä tuntuu - silti kirpaisee kaivella lompsaa noin pohjattomasti. Ja kun otetaan huomioon, että sinne kaivosten kultamaille työllistyy kuitenkin vain pieni osa kaikista täkäläisistä, ihmettelen, millä loput oikein asumisensa kustantavat. Eivät kaikki millään tietenkään, ja täällä onkin kuuden vuoden jonot julkisen asuntotuotannon koteihin.

Erityisesti kypsyttää se, että täällä vuokranantajat tiristävät kyllä viimeisetkin ajokilometrit kiinteistöistään, eli niitä ei rempata mitenkään, ollenkaan, vähimmäistasollekaan. Olemme kierrelleet katsastamassa lukuisia 60-80-lukuisia kerrostaloasuntoja ja voi herraihme sentään, kunnon ymmärtäisi satavuotiaassa talossa, muttei noin "uusissa". Huono kunto ei tietenkään näy vuokrahinnassa, koska kovaa hintapyyntöä voi aina perustella sijainnilla tai näköaloilla. Sijainti on jees peruste, mutta harva meistä parvekkeella asuu sitä "miljoonan dollarin maisemaa" 24/7 katsellen...

Näytille vessa eräästä 900 egen ($1200/kk) kaksiosta. Eikä ole mikään tavaton otos, vaan pikemminkin normikauraa. Ai juu, asuntoihin ei yleensä sisälly muuta keittiökalustusta kuin liesi. Jääkaappi ja keittiökaapistot pitäisi tuoda mukana. 

4 kommenttia:

 1. Asuntojen vuokrien kalleutta ollaan myös täällä itä-rannikolla kauhisteltu ja siksi asutaankin tällä hetkellä poikaystävän vanhempien luona. Ei tekis hirveesti mieli pulittaa väh. $300/viikko jostain läävästä joita täällä näyttää riittävän. Hyviäkin asuntoja on löytynyt mutta kilpailu niistä on kovaa ja vuokranantajalle täytyy antaa jos jonkinlaisia todisteita siitä miten hyvä ja siisti vuokralainen olet, että on edes mahdollisuuksia saada asunto. Taidetaan siis jatkaa anoppilassa asumista vielä hetken verran ja säästää rahaa oman asunnon ostamista varten.

  Mielenkiintoista muuten lukea suomalaisten kokemuksia toisella puolella Australiaa asumisesta :)

  Ansku

  VastaaPoista
 2. Jos vuokrat tuntuvat kovilta niin asuntojen hinnat vasta kovia ovatkin - erityisesti juurikin vuokriin suhteutettuna. Äskettäin The Economist arvioi Australian asuntojen hintojen olevan Hong Kongia lukuunottamatta maailman yliarvostetuimpia käyttäen mittarina vuokra/ostohintasuhdetta. Hinnathan ovat pienessä laskuluisussa kautta maan; vuokraamisen ärsyttävät pointit huomioidenkin suhtautuisin äärimmäisen skeptisesti asunnon ostamiseen nykytilanteessa..

  Sen lisäksi että asunnoista eivät vuokraisännät (pääsääntöisesti, toki poikkeuksiakin on) pidä huolta, ei asuntoja ylipäänsä rakenneta kestämään samalla tavalla kuin yleensä Euroopassa. Toisaalta kyllä 60-lukuisista taloista löytyy Suomestakin aika "mielenkiintoisia" tapauksia..

  VastaaPoista
 3. Kiitos infosta Sami ja Ansku. Hyvä tietää tavallaan, ettemme ole vedätettyjä vaan asuntojen hinnat ovat kauttaaltaan yliammutut. Toisaalta karmaisee tietää, että niitä edullisia helmiä tuskin löytyy etsimälläkään.

  Meillä ei ole omistusasunto vielä mietinnässä mutta tottakai varmaan pohdituttaa pidemmässä juoksussa. Just tänään luin lehdestä, että esim. Melbournessa asunnon keskiostohinta on 9x kotitalouden bruttovuosiansiot, kun Nykissä summa on 6x brt-tulot. Jaiks, mitä summia. Perth varmaan pyörii samassa lokerossa ruletissa.

  VastaaPoista
 4. Ehka jollain aloilla Perthissa on Aussien parhaat palkat, mutta ehdottomasti ei opetusalalla jolla itse olen. Kun muutimme WA.sta New South Walesiin palkka nousi saman tien noin $15000 / vuosi !!!!
  Ei paha, vaikkakin tuntuu oudolta, etta joka osavaltiolla on omat saantonsa opetuksen suhteen....

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!