30.7.2011

Ruotsi, tuo onnenmaa

Ikea on tietenkin jo tullut tutuksi salmiakin lähteenä, mutta ruotsalaisuus täällä ei rajoitu Ikeaan. Kävin eilen välipalalla Miss Maudissa, ruotsalaisessa kahvilassa. Kyllä vain, ruotsalaiset ovat osanneet tuotteistaa itsensä myös tällä saralla. Miss Maud oli alkujaan hotelli ja ravintola Perthissä (since 1973), ja nykyään nimen alle kuuluu kaupungissa lisäksi 15 kahvilaa. Pakko myöntää, ettei maailmasta kodikkaampaa paikkaa löydykään kuin Ruotsi, ainakin Miss Maudin interiöörin ja tunnelman perusteella. Seinähyllyjä koristavat värikkäät puiset taalainmaan hevoset ja kukot (ks. kuva), seinämaalauksissa levittäytyy 1800-lukuinen, juhannustunnelmainen ruotsalaismaisema punaisine talonpoikaistaloineen, peltoineen, koivuineen, järvineen... vain pellavapäinen Eemeli puuttuu.

Kiinnostavin huomio kuitenkin oli sandwich-listalta löytyvä Finlandia, ruispaahtoleipä, joka on päällystetty perinteisillä suomalaistäytteillä kuten avokadolla, pähkinärouheella ja aurinkokuivatuilla tomaateilla! Huomasin epäonnekseni Finlandian vasta, kun olin jo tilannut perussämpylän. Pakko testata nimikkoleipä ensi kerralla. Perussämpyläkin on täällä kiinnostava sikäli, että kaikkiin salaattitäytteisiin eväksiin (sämpylä, patonki, sandwich, croissant) kuuluu aina mukaan myös porkkanaraastetta ja 90% varmuudella myös punajuurta. Punajuuri ei ole pikkelsöityä eli etikkaista, vaan tuoretta ja makeaa. ABC:n lehtisalaatti-kurkku-tomaatti-paprika-linjaan tottuneelle nämä kaksi yllätystäytettä ovat esittäytyneet yllättävän positiivisena yllätyksenä. Paitsi ehkä se porkkanaraaste. Sitä ei tarvitsisi ihan joka kerralla.

Positiivinen yllätys on ollut myös täkäläinen kahvi. Kahvi on kahviloissa aina tuoretta ja maistuvaa, eli se tehdään kahvikoneella kullekin tilauksensa mukaan. Ei tarvitse pelätä, että päätyy maksamaan jostain pannunpohjatervasta, jota on hauduteltu kolikoilla päällystetyllä kuumalla levyllä aamuyhdeksästä lähtien. Yhtään suomalaismallista kahvipannua ei ole tullut vastaan koko kaupungissa, joten en tiedä, myydäänkö niitä edes. Espresso- eli mutteripannuja kyllä löytyisi kotiostokseksi. Työpaikan kahvikäytäntö on myös yksinkertaisuudessaan kätevä. Kahvihuoneen tiskipöydällä on suodatinhana, josta saa samasta hanasta, eri namikoista, kiehuvan kuumaa sekä jääkylmää vettä. Hanavesi käy siis sellaisenaan teen tai kahvin vedeksi. Kahvi on (ihme kyllä hyvää) pikakahvia, koska kahvinkeittoa ei täällä saa/voi/ole kohteliasta nakittaa kenellekään. Olen joutunut pyyhkimään keittiön pöydät sekä tiskaamaan salaa, koska nuo tehtävät eivät täällä kuulu sihteerille. Pöydät pyyhkii siivoja, ja kukin - teoriassa - tiskaa omat astiansa. Mutta minkäs teet, kivempi on täyttää oma kahvikuppinsa puhtaan tiskipöydän päällä!

Ah niin kodikas taalainmaan hevonen, Ruotsin tunnistettavin uusantiikkiesine. Kuva Google-kuvahaulla.

2 kommenttia:

  1. Kyllä saa ihan sen suomalaismallisenkin kahvinkeittimen. Kun pyyhällät johonkin suurimpaan elektronikkaliikkeeseen, niin pitäisi löytyä esim. Breville-merkkinen. Siihen ei tarvitse edes ostaa suodatinpusseja, siinä on pestävä verkkosuodatin.

    VastaaPoista
  2. Hieman hämmästelimme mekin Australiaa kierrellessä, että hampurilaisen väliin laitettiin porkkanaraastetta. Mutta kun hampparin väliin turauttaa vähän (tai vähän enemmänkin) BBQ Smokey -kastiketta, niin hamppari ei ole enää hamppari, jos tuota sörsseliä ei sinne väliin saa!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!