4.7.2011

15. Say Cheese!

Minulla on tapana syväluodata uusi maa tutkiskelemalla kauppojen juusto- ja jugurttihyllyjä. Hyllyjen äärellä päättelee monta kiinnostavaa piirrettä paikallisten sielunmaisemasta. Italiassa juustohyllyn pituus ja valikoiman runsaus hämmästyttävät aina, sen sijaan kanadalaista, suosittua oranssia outoutta Processed cheese eli Teollisesti Tuotettua Juustoa ei ole tullut kohdatuksi muualla - en sitä sielläkään uskaltanut syödä. Täällä juustohylly ei notku erikoisherkkuja, mutta mietoja perusjuustoja saa vaivatta. Määrästä päätellen yksi suosituimpia juustoja on Tasty. Makuisa-nimisestä juustosta on kylläkin paketin päältä vaikea päätellä, onko se lähellä goudaa, cheddaria vai mustaleimaemmentalia. Tähän saakka on valittu varmoja suosikkeja, joilla on juuston nimi, kuten edam.

Jugurtteja joudun tutkimaan vain purkkien ulkonäön ja nimien perusteella, maitoallergia estää lähemmän tuttavuuden. Täkäläisten suosikkeja ovat määrästä päätellen mm. erilaiset hedelmäpommit, passionhedelmä, sitruuna ja mustikka-vanilja. Sitruunajugurtin puuttumista Suomen markkinoilta ihmettelen, ainakin kaurajugurttiversiona sitruuna on voittaja. Hedelmäkimarat jäävät kuitenkin määrällisesti jalkoihin erilaisille kakkumauille: löytyy omenapiirakanmaku, juustokakkuisa (sekä mansikka-, kinuski-, että perusjuustokakkuna), taatelivanukas, creme brulee ja suklaa-toffeepiirakka. Soijajugurttipuolella makuja on tarjolla tasan kolme erilaista, vanilja, boysenmarja ja aprikoosi. Kiitti.

Leikkeleet myydään ainakin lähi-Colesilla lähes pelkästään lihatiskiltä tuoreviipaleina. Kaupan perällä on unohdettu valmisleikkelehylly kooltaan 0,5 x 0,5 m, hyllyä ei näytä kukaan muu tutkivan kuin minä. Nykyään en edes minä huomattuani, että täkäläisissä pepperoneissa on maitoa. Vastaavasti einekset puuttuvat lähes kokonaan valikoimista. Pakasteita, kuten pakastepizzoja ja erilaisia aasialaisia (nimeltä minulle tuntemattomia) ruokasettejä löytyy, mutta suomalaismarkettien hyllymetreittäin pinaattilettuja, broileripastoja ja valmiskeittoja ei näy. Myöskään valmiiksi marinoitua lihaa tai kanaa ei ole tullut vastaan. Voi tietysti olla, että on vain sattunut silmät räpsähtämään kiinni niiden kohdalla. Sen sijaan ostoskeskuksemme useissa kahviloissa myydään ruoka-annoksia edullisesti mukaan, ja yhdeltä tiskiltä saisi paistovalmiita, siis raakoja ruokia kuten enchilladoja ja lasagnea kotiuuniin. On vielä testaamatta, vaikka maistuvan näköisiä annoksia ovatkin.

2 kommenttia:

  1. Ne Lenardsin paistovalmiit enchilladat on hyvia, mutta alkaa vaan testatko sita Hawaian-versiota, maistuu kuivalta kinkkupizzalta.. Ja muutenkin niilla on ihan hyvia juttuja myynnissa, jos laiskottaa keittiossa. ;)

    VastaaPoista
  2. Hyvä tietää! Keittiössä nimittäin laiskottaa säännöllisesti :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!