12.7.2011

24. Suuri matka

Historiaan kallistuneena tutkijana minua kiinnostavat asioiden syy- ja seuraussuhteet, sekä nykytapahtumien historialliset juuret. On ollut kiinnostava huomata, että 1700-1800-luvun herraskainen tapa, grand tour, elää ja voi hyvin nykynuorten voimin. Grand tour oli etenkin britti-, mutta myös muiden eurooppalaisten yläluokan nuorten miesten koulutuksen viimeistelyosio ja siirtymäriitti aikuisuuteen: jopa vuoden mittainen matkustelukierros Euroopassa ja joskus myös kauempana, kuten Intiassa tai Pohjois-Amerikassa.

Working Holiday-viisumi takaa, että Australiaan vaeltaa vuosittain vuodeksi tuhansia pari-kolmekymppisiä, moni pyörii samalla turneella myös Kaukoidässä. Taustalla on usein ajatus, että ennen varsinaista vakiintuneen elämän aloittamista on päästävä vielä irtautumaan, ulos arkirutiineista ja oravanpyörästä. Osalle kuukausien tai vuoden reissailu riittää, toiset jäävät sille tielleen, uuteen maahan pysyvästi. Löytöretkeilyn vetovoima, uusien paikkojen näkeminen ja kokeminen, ei ole karissut ihmisluonnosta eikä taatusti katoa jatkossakaan. Sen verran utelias laji olemme.

Perthissä - kuten varmaan muuallakin tällä mantereella - kuulee päivittäin laajaa valikoimaa eri kieliä. Englannin lisäksi japani, saksa, espanja, ranska, kiina sekä oletettavasti malaiji ja indonesia kaikuvat kaduilla päivittäin. Myös ruotsia ja tanskaa on kuultu. Kotona tietysti tsekkiä kämppisten takia. Tiedä sitten, onko kyseessä aito kulttuuriero vai luonne-ero, mutta tsekkien kanssa saa suomalainen vääntää lähes kaikesta. Heillä on tapana jankuttaa yksinkertaisiakin asioita ja varmistaa tuhanteen kertaan, onko jokin sovittu asia yhä voimassa. Suomalaisen logiikalla sana pidetään, ja kaikki sovittu on lukkoon lyötyä, ellei jotain ihan pakottavaa estettä tule. Viikonloppuna pääsemmekin iloksemme muuttamaan omaan kaksioon! Kulttuurien sulatusuunina Perth on tähän saakka näyttänyt vain parhaita puolia, mutta kotona haluaisi sittenkin olla ihan omassa rauhassa :)

Perthin kävelykeskustaa hiljaisena hetkenä, yleensä kadulla on jos jonkinsorttisia katutaiteilijoita, musiikkia ja meininkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!