11.7.2011

23. Eteläiselle pallonpuoliskolle, kylmään ja märkään

Perthissä on tähänastisen talven mittaan (kesä-heinäkuu) ollut ennätyksellisen sateista. Juhannuspäivänä satoi eniten millimetrejä 25 vuoteen. Hyvä juttu pohjavesivaroille, täällä tulee helposti pulaa käyttövedestä, kuivaa seutua kun perinteisesti on. Osavaltiohallinto teki jo tälle vuodelle päätöksen ottaa pahan päivän varalle tarkoitetun tekoaltaan vettä vesijohtokäyttöön. Pulaa ei siis ole helpottanut se, että sadevettä on tullut eniten vuosikausiin. Ihmetyttääkin, miten vähän täällä rajoitetaan vedenkäyttöä. Vesi ei maksa juuri mitään kuutiolta, koska vuokra-asunnoissa se tavallisesti sisältyy vuokraan. Joitain ponnettomia rajoituksia nurmikon kastelulle on, mutta esimerkiksi vessoissa harvoin on vedensäästö-vetonuppeja. Tai onhan ne, mutta eroa reilumpaan huuhteluun ei huomaa mitenkään.

Vedentulosta on hyötyä, mutta kyllä nyppii lähteä päivittäin vaakasateeseen Singaporen kiinakaupasta ostettu, harittava sateenvarjo puuskatuulissa nurin kääntyillen. Onneksi vettä tulee vain kuuroina, ja koko päivän kestävät sateet ovat harvassa. Kuulemma kesän mittaan vettä ei tule ollenkaan, eli sateenvarjon olemassaolon voi pian puoleksi vuodeksi unohtaa. Sitä odotellessa. Koska täkäläiset eivät harrasta talojen eristämistä, tuplaikkunoita tai muitakaan kosteuden- ja kylmyydenestomuotoja, talomme ikkunat ovat joka aamu huurussa ja ulostuulettuva vessamme vetää vertoja ulkohuussille - vain hämähäkit ja haju puuttuvat. Vessan ikkunalasi ei siis kata koko ikkuna-aukkoa, vaan yläreunaan on jätetty 10cm x 60cm tuuletusrako, jota peittää vain hyttysverkko. Normiratkaisu täällä. Sitäkin enemmän huvitti, kun bongasin lehdestä jonkun aussin mielipidekirjoituksen, jossa arveltiin täkäläinen elintaso maailman parhaaksi. Hehhe, talviaikaan Suomen lämmitetyt ja kuivat asunnot menevät heittämällä edelle! Muuten saattaa ollakin perää mielipiteessä.

Kylmät sisätilat ovat suomalaiselle järkytys, koska on meillä ulkona kylmää, mutta ei sisällä juuri koskaan. Täällä monet kaupat, ravintolat ja kahvilat pitävät myös talviaikaan ulko-ovet sepposen selällään, ja onhan se kivan näköistä, kun koko sisätila aukeaa kadulle terassiksi, mutta näpit jäätyvät jo yhtä espressokuppia juodessa - vaikka lämmittäisi sormia sillä kupilla. Tsekkikämppiksemme pitävät jotenkin erityisen suomalaisena piirteenä sitä, että kääriydymme aina kotona huopiin. Jostain syystä itse tarkenevat vähemmällä. He kuvittelevat, että me raukat joudumme Suomessa elämään koteihin huopakoteloituina puolet vuodesta. Eikun, onhan siinä perää, sen verran talviunessa koko maa tuntuu lokakuusta huhtikuuhun olevan.


Linnutkaan ei tykkää kylmästä. Aamulla piha-aidan päällä pörhistellyt lämmittelijä.

7 kommenttia:

  1. Hahhaa, näistä aiheista riittäisi mulla kommentoitavaa vaikka kirjaksi! Jos nyt kuitenkin rajoitutaan pariin pointtiin;

    *) vesi ei normaalisti normivuokrataloissa sisälly vuokraan, ainakaan Victoriassa.

    *) vedenkäyttörajoitukset ovat täälläpäin ankaria ja hyvin valvottuja, silloin kun niitä on. Nyt tosin ollaan aika miedoilla rajoituksilla koska viimeisen vuoden aikana on satanut vaikka millä mitalla (kiitos La Ninan). Vessoista löytyy myös puolihuuhtelunapit, vanhoja hanoja ja suihkuja vaihdetaan ilmaiseksikin "low flow"-tyyppisiin ja yleensäkin vedensäästö otetaan täällä hyvinkin vakavasti.

    *) Australiassa ei tosiaan juuri ole harrastettu talojen eristämistä. Tämä on pikkuhiljaa muuttumassa, ja rakennussäännösten mukaan täällä Victoriassa uudet talot pitää jo rakentaa niin energiatehokkaiksi että kriteerit vastaavat Suomessa matalaenergiataloja. Parempi siis myöhään kuin ei milloinkaan.

    Viimeisenä pointtina vielä mainittakoon että kaikki suomalaisiin lämpimiin sisäoloihin tottuneet kiroavat Australian taloja talvella. Ennen kuin lähtee hirveän kovaan ääneen julistamaan että "kyllä meillä Suomessa vaan osataan tämä _niin_ paljon paremmin!" on hyvä pitää mielessä syyt tilanteeseen: jos täällä ei taloja eristetä kunnolla, on olo hiukan epämukava pari-kolme kuukautta vuodesta. Jos Suomessa ei eristetä taloja kunnolla, kuolee. Pieni vivahde-ero siis, joka pohjimmiltaan on syynä näihin eroihin :)

    VastaaPoista
  2. Hyviä pointteja taas. Tilannehan on Suomessa sikäli käänteinen, että harva hankkii ilmastoinnin, vaikka 2-3 kk vuodesta se voi (etenkin nykyisinä kuumina kesinä) olla perin tarpeellinen. En luule, että Suomessa asiat osataan paremmin, totesin vain, että itselleni kuivat ja lämpimät sisätilat sopivat oikein hyvin :)

    Täällä Perthissä vedenkäyttö_on_yllättävän tuhlailevaa. Ilmeisesti Victoriassa moni muukin ympäristöasia on edistyneemmin, ainakin kierrätys siellä käsittääkseni toimii eri kaliiperilla kuin täällä. No, eiköhän veden hinnat pian nouse ja sitten kiroan, kun asumiskulut entisestään kohoavat!

    VastaaPoista
  3. Näin tuntuu olevan - olen jo aiemmin tullut siihen tulokseen että Victoria ja Queensland ovat kuin eri maita, mutta WA lienee kolmas. Täällä tosiaan kierrätys toimii mielestäni oikein hyvin - kotona vaan recyclables biniin niin pahvit, paperit, muovit, tölkit kuin lasipullotkin ja erottelu tapahtuu keskitetysti. Käyttäjäystävällistä ja ympäristöystävällisempää kuin hakea erikseen eri rekoilla pahvit ja paperit ja pullot ja ja..

    Suomessahan nyt ei ilmastointia ole tarvinnut kesälläkään ennen kuin ihan viime vuosina..

    VastaaPoista
  4. Täällä SA:ssa omakotitalossa (vuosimallia 1995 ja partnerini rakennuttama) asustelevana sanoisin itsekin muutaman sanasen "lemmestä" eli paikallisesta rakentamisesta. Tämän talon kai pitäisi edustaa sellaista ylempää keskiluokkaa, mutta mutta... :). Talvet ovat suht viileitä (öisin menee alle kymmeneen asteeseen...lähelle nollaakin)ja eristys on ihan sieltä ja syvältä :D. Lattiat niin kylmät, että villasukkakansalaisten joukkoon olen täällä liittynyt. Betonin ja äskettäin asennetun parketin väliin tuli vain lähinnä narinan poistava ohut vaahtomuovityyppinen matto(se karmea kokolattiamatto lähti, kun tuli uusi emäntä taloon :D). Vessat ja kylppärit ilman lämmitystä(kunnon shokkiherätys joka talviaamu) ja nyt tässä taloudessa keskustellaan vakavia, että revitäänkö lattialaatat ja asennetaan lattialämmitys. Ikkunat kuin paperia eli kaksoislasitus työlistalla samoin listat/eristeet kaikkien ovien alle.

    Jeps, löytyy kaksi pyttyä molemmat varustettuna isolla ja pienellä huuhtelulla (en kyllä huomaa mitään eroa), mutta muutenkin tuo veden tuhlaus on hirveää, sillä SA:han taitaa olla kuivin osavaltio. Vettä pitää valuttaa hukkaan hillitön määrä ennen kuin lämmintä vettä tulee (ulkoseinässä on kaasulla toimiva instant lämmitin. Paine on sitten sitä luokkaa, että älä käytä vettä tarvitsevia kodinkoneita, kun porukat suihkuilevat. Itse Suomessa aikanaan 1991-mallin omakotitalossa asuneena olen kyllä tuumaillut, että olisinpa tuonut sen mukanani. Lämpimät lattiat, iso lämminvesivaraaja, kunnon vedenpaine ja kolmoislasitus sekä vuolukivitakka ja kunnon eristeet...eipä ole niiden voittanutta, olkoot nuo muut australiansuomalaiset mitä mieltä tahansa :).
    Kierrätys sen sijaan on täällä vimpan päälle...meillä on kolme eri bin:iä...sekäjäte, kierrätys, biojäte ja kun kaatistavaraa alkaa kerääntyä, niin soitto paikalliselle councilille ja tulevat hakemaan. 10 points goen to SA!!!

    VastaaPoista
  5. Marianne, tutunkuuloinen asumus teillä! Uskon kyllä, että suomitaloa muistelee ikävöiden ;) Lämmin ja kuiva sisätila kun kuitenkin on aikas hyvä asia, vaikka melkeinpä kaikki muu tällä mantereella tuntuukin olevan yhtä hyvin ellei paremmin kuin Suomessa.

    VastaaPoista
  6. Eipä ole tämän vuoden kesässä Suomessa pahemmin ilmastointia tarvinnut. Tai no, tästäkin voi joku taas olla erimieltä mutta koko kesän töissä käyneenä yhtään tuskaisen kuumaa päivää ei ole ollut. Yksi helleviikko ei pistä meikäläistä ilmastointilaitteita ostamaan. :) Katsotaan millaista on sitten syyskuisessa Austraaliassa. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!