23.7.2011

33. Tutustutaan Perthiin osa I

Tajusin vasta nyt, että en ole kirjoittanut Perthistä ollenkaan. Tietenkin arjen kuvaus täällä kertoo myös paikasta, mutta kaupunkia en ole juurikaan kuvaillut. Jätän perusfaktat Wikipedian kerrottaviksi ja hyppään suoraan sellaiseen, mikä saattaisi kiinnostaa tänne matkustavaa. Yhteen osioon mahtuu varsin suppeasti, joten aloitan yleisemmästä ja palaan tuonnempana (kunhan muistan ja hankin) syvempään sisäpiiritietoon.

Perth koostuu tarkalleen ottaen Perthin kaupungista sekä paristakymmenestä pienestä kaupungista ja kunnasta (city, town, shire), jotka yhdessä muodostavat Perthin metropolialueen. Metropolin keskusta, eli CBD-liikekeskusta sekä Perth East, West ja North sijaitsevat Swan-joen pohjoispuolella, South Perth nimensä mukaisesti eteläpuolella. CBD:n keskiön muodostavat kaksi rinnakkaista kävelykatua, Murray Street ja Hays Street, sekä bisneskatu Saint Georges Terrace, Pyhän Yrjön terassi vapaasti suomentaen. Keskustasta löytyy kauppoja, tavarataloja ja ostoskeskuksia sekä muita palveluja kuten pankkeja, kännykkä- ja nettiliittymäputiikkeja, kioskeja, kahviloita ja ravintoloita. Keskusta on eläväinen, mutta mieleenpainuvia ravintoloita siellä ei meistä ole ollut, perushyvää ruokaa toki. Erityismaininnan ansaitsisi tietty herkkukebabtiski, joka tosin on ollut kaksi kertaa kolmesta ostoyrityskerrasta suljettuna.

CBD:stä pohjoiseen on Northbridgen alue, joka on pienten kahviloiden, ravintoloiden, baarien, gallerioiden ja putiikkien täplittämää persoonallista seutua. Northbridgessä on suosikkipizzeriamme Oliver's sekä minusta kiehtovimpia kaupunkinäkymiä Perthissä, kuten keskuskirjaston, museon, taidegallerian sekä näitä yhdistävän aukion ja pienen vesiaiheisen puiston muodostama kokonaisuus. Northbridgessä ei kannata olla väärään aikaan väärässä paikassa, sillä bilekansan magneettina alueen viikonloppuyöt muuttuvat helposti käsirysyksi ja joskus jopa puukkohipaksi. Ongelmat välttää lähtemällä kotiin ennen aamuyhtä ja/tai kiertämällä kaukaa pimeät kujat - kuten missä tahansa muussakin suurkaupungissa.

Swan-joen rannat ja laaja King's Park-puisto ovat näkemisen arvoisia. Luonnollisesti puisto on yhä meiltä koluamatta, nyt kun yritämme olla paikallisia. Kotikaupungin nähtävyyksiinhän ei yleensä tule tutustuttua... South Perthissä sijaitsevassa eläintarhassa kävimme, hieno, suosittelen lämpimästi! Vaikka alue ei ole suuri, se on onnistuneesti maisemoitu ja jo pelkkä vaihtelevien kasvillisuusnäkymien keskellä vaeltelu palkitsee. Keskustasta etelään sijaitsee Fremantle, suosittu turistikohde ja täkäläinen versio "vanhakaupungista". Fremantle ja Perth ovat erillisiä asutussiirtokuntia 1800-luvun alusta, ja ovat aikojen saatossa yhdistyneet välimaaston rakentamisen myötä. Freossa on kiehtovaa vanhan ajan tunnelmaa, kuin villi länsi kohtaisi eteläeurooppalaisen pikkukaupungin. Alueen matkailubisnes hieman takkuilee, koska myös Freon tilavuokrat ovat rajussa nousussa, eikä yrittäjillä ole varaa maksaa piikkinä hyppääviä summia käsityöputiikkien ja postikorttimyymälöiden tuloilla - siispä myymälöitä on jäänyt tyhjilleen. Kun viimeksi kuukausi sitten sunnuntaina kävimme, kaduilla oli kuitenkin mukavasti väkeä jopa näin talviaikaan.

Rannat Cottesloe, City Beach ja Scarborough kuuluvat tietenkin kaikkien kävijöiden ja myös asukkaiden suosikkipaikkoihin. Intian valtameren rantaa seurailevaa tietä voi ajaa useita kymmeniä kilometrejä, ja pysyy edelleen metropolin sisällä. Loputtoman hiekkarannan tuntumassa kulkee kävely- ja pyöräilyteitä, joilla on aina kulkijoita vauvan- ja koiranulkoiluttajista hölkkääjiin. Vesillä näkyy surffareita jopa näin talvella, eli puheet aussien ulkoiluinnosta eivät ole tuulesta temmattuja. Järvimaisemiin tottuneena yllätyin, miten syvän vaikutuksen merenranta, vaalea hiekka, matalat sitkeät vaaleanharmaat dyynipensaat ja utuinen horisontti ovat minuun tehneet. Olin luullut, ettei suomalaista koivujen reunustamaa järveä tai korpilampea voita näkymänä mikään. Ei ehkä voita, mutta samoille mitaleille yltää!

Tänään kävimme pohjoisempana Sorrento Quay'ssa, joka on uudempaa asuin-, shoppailu-, ja matkailualuetta merenrannassa. Boy, sepä vasta oli hieno paikka! Todella kauniita merinäkymiä, ja ovelasti myös kaupallistettu rantaan levittäytyvällä, torikojuja imitoivalla ostoskujalla. Kummasti täällä osataan tehdä rahaa ilman, että kävijälle tulee muovinen ja epäaito olo. Päinvastoin, alue oli mitä parhain viikonloppukohde, perheelliselle tai ilman. Mainospalana: käytiin syömässä Little Ceasar's Pizzeriassa. Kyseisiä puoteja on kolme Perthissä ja pizzapaikka on voittanut useita vuosia peräjälkeen Best of the Best-pizzakilpailun, joten täkäläiset kokevat, että sieltä saa maailman parasta pizzaa. Ainakin monipuolisinta. Otin Chicken Satayn, joka pitää sisällään grillattua broileria, tuoreita sieniä, sipulia, paprikaa, intialaistyylistä satay-kastiketta sekä kookosmaitoa, plus mozzarellaa tietenkin. Fuusiokeittiö, olemassaolostasi kiittäen!

2 kommenttia:

  1. hahaa, Little Ceasar's vei siis teidankin sydamen <3

    VastaaPoista
  2. Näin kävi! Ei tosin tiedetty, että yksi sellainen on tuolla Sorrento Quayssä, oli iloinen yllätys törmätä nälkäisenä siihen :) Ja nimenomaan se Chicken Satay, nomnomnom...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!