5.8.2011

Yleisiä hajahuomioita osa 2

Koska viimeiset pari viikkoa ovat kuluneet tiiviisti töissä, mitään erityisen merkillisiä ja/tai raportoimista vaativia paikallispiirteitä ei ole sattunut vastaan. Paitsi siellä töissä, muutamia.

En ole varma Suomesta, mutta täkäläisessä virastossa on poikkeuksellisen paljon ilmapiiriin ja yhteishenkeen liittyviä tapahtumia ja palveluita. Tällä viikolla pyöri tietokoneen taustakuvan tuunaus - kilpailu, jossa etsitään hauskinta valokuvaa lemmikistä. Voittajakuvasta tehdään taustakuva kaikkien koneille yhdeksi viikoksi (ehkä ne, jotka haluavat kustomoida omat tietokoneensa itse valitsemillaan kuvilla, eivät tule ilahtumaan kollegojen lemmikkifotojen pakkosyötöstä).

Tänään olisi ollut tarjolla tilaisuus jäädä töiden jälkeen viraston ylimmän kerroksen konferenssitilaan drinkeille ja osallistumaan arvontaan, jossa voi voittaa mm. teatterilippuja. Lisäksi töissä kiertää silloin tällöin situational stress management - henkilöstöä, suomeksi tulkattuna hierojia. Näköjään niskahieronta tuodaan työtuoliin. Koska kyseessä on julkissektori, herää tietenkin kysymys, millä tämä oheistekeminen kustannetaan. Ilmeisesti kaivosbuumi riittää kattamaan myös virkamiesten virkistävät työolot, koska veroprosentti täällä on kevyesti Suomea pienempi, maan asukaslukukin kuitenkin vain nelinkertainen. Selvästi joku on laskeskellut, että työhönsä tyytyväinen toimistopakertaja on vähemmän sairaslomilla, ja henkilöstön vaihtuvuus vähenee.

Täällä työturvallisuudelle muutenkin pannaan todella paljon painoarvoa. Monella alalla yhtään tehtävää ei saa suorittaa, jos ei ole saanut asiaankuuluvaa koulutusta tai vähintään päivänmittaista perehdytystä. Joko työsopimuksen allekirjoitusvaiheessa, tai viimeistään ensimmäisenä työpäivänä eteen lykätään kyseisen työpaikan occupational health and safety - ohjevihkonen, eli työturvallisuusohjeistus. Tyypillisesti vihkoon kuuluu monivalintatentti, joka on täytettävä ja läpäistävä varmistuksena, että neuvonippu on varmasti tankattu läpi. Mitään ei haluta jättää sattuman ja riskin varaan. Hyvänä esimerkkinä virastomme naistenvessan seiniä koristavat - ja kuulemma yleisesti työpaikkavessoista löytyvät - itsearviointivärikartat. Vaaleat virtsankeltaiset 1-3, olet asianmukaisesti nesteytetty. Tummemmat kitkerät sävyt 4-8, aloita välitön nesteytys. Kesän kuumuus on niin läpitunkevaa, että hikoilee huomaamattaan, ja kaikkien luulojeni vastaisesti toimistossakin voi olla nestehukalle alttiina. Eli silmä tarkkana jatkossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!