29.8.2011

Saa lähettää

Nyt on käynyt ilmi, mitkä ovat tämänkertaisen ulkomaanelämisen top-listalla kaipuumittarilla. Päivänkirkkaat asiat ja henkilöt kuten kesä, kesäinen järvenranta, kesäinen mökki-ilta, syksyn värit, syksymetsän tuoksut, loppusyksyn kuura ja kirpakkuus, joulu, huurteiset talvipuut, hanki pimeän taivaan alla, arka kevät, pajunkissat ja kuultavanvihreinä pilkistävät hiirenkorvat, toukokuun valoisat aamuyöt sekä kaikki rakkaat läheiset tietenkin kuuluvat listalle oletusarvoisina. Mutta ne loput sitten tässä:

1) Vichy. Suomessa juodaan litra kivennäisvettä kuukaudessa henkeä kohden, numeroiksi suomennettuna 12 litraa vuodessa. Toki täältäkin hiilihapotettua kivennäisvettä saa, mutta tarjonta on aika vaatimatonta. Marketin hyllystä löytyy pari kaupan omaa merkkiä 1,75 litran vetoisissa tonkissa, ja paria merkkiä kallista italialaista tuontivettä. Kumpaakaan ei tule ostettua pikajanoon kaupungilla pyöriessä. Myönnän, että tein kyllä enemmän kuin osuuteni kasvattaakseni Suomen vissymarkkinoita ja etenkin kesäjokapäiväinen perusostos oli puolen litran pullo rainbow-villivadelmaa tai -sitruunaa kassiin kiikkumaan. Siitäkin huolimatta, että hanavesi on niin puhdasta ja hyvää Suomessa. Täällä juomavaihtoehtoina ovat tuoremehut, limpparit sekä tavalliset vedet, hintaan $2,50-3,50/plo. Mieluummin maksaisin, jos saisin edes ne hiilihapot samaan hintaan, suoloista puhumattakaan. Vesijohtovettä ei tee mieli pullottaa laukkuun mukaan, kun maku on jo valmiiksi ummehtunut.

2) Soija- ja kaurajugurtit, samoin jäätelöt mainituista aineksista. Viimeisimmät pari vuotta olivat kummankin tuoteryhmän voittokulkua Suomessa, huomasin ma autuaana. Uusia makuja, koostumuksia ja valikoimaa ilmaantui kylmähyllyille lähes kuukausittain. Onnenhetki oli löytää tavallisen maustamattoman jugurtin makuista kaurajugurttia, maku, joka oli ollut maitoallergiselta hukassa vuosia. Täällä kaurajugurtista ei ole kuultukaan ja soijajugurttia saa kahden kaksidesipikarin komboissa hintaan $2,98 eli aikas paljon litrahinnaltaan. Makuvaihtoehtoja on tasan kolme. Tosin on myönnettävä, että emme ole seuloneet kaupungin lukuisten aasialaisruokakauppojen purnukkavalikoimia, vastaan saattaisi tulla aivan uusia makuelämyksiä. Soijasta kun tehdään ihan mitä vaan, se on jo huomattu pikavilkaisuilla kaukoitäkaupoissa.

3) Marjat. Ja salaatit. Kesän marjakausi on aina ollut iso juttu, jota olen odottanut maaliskuusta lähtien. Oi onnea, kun edessä on vadillinen tuoreita mansikoita, vadelmia, karviaisia, mustikoita, jopa viinimarjat ja puolukat menevät paremman puutteessa. Mansikoita täältä saa helposti, ja vaikka alku oli karvas - ensimmäiset ostamani rasiat heinäkuulla olivat totaalisen vetisen mauttomia - nyttemmin kypsyysaste on paremmin kohdillaan ja mansikat jopa maistuvat mansikoilta. Tosin eivät ihan yllä samoille makeuspisteille kuin suomalaiset serkkunsa. (Pensas)mustikoita ja kirsikoita olen hedelmäosastolla nähnyt, mutta roimakka hinta ($20/l) on estänyt ostamasta edes maisteluksi. Salaatteja ei täällä tule kotiin ostettua, sillä irtokerät ovat kookkaan henkilön pään kokoisia eli aivan liian isoja parissa päivässä syötäviksi. Vaihtoehtona olisi salaatinlehtimix-pussi valmiiksi silputtua vihreää, niistä olen joskus vuonna x kuullut jonkun ehkä saaneen jonkun mahataudin. Eli vankan tietoni pohjalta en ole uskaltanut niitä ostaa. Viinimarjojen tuntumaan olen päässyt yllättävällä tavalla, sillä naapurissamme on appelsiini- tai mandariinitarha (en erota, kumpia pallukoita puissa kasvaa), joka tuoksuu sateella IHAN viinimarjapensaiden lehdiltä.

4) Myönnetään. Salmiakki. En ole ikinä ymmärtänyt, mitä järkeä on hedelmäkarkeissa, koska sama on syödä oikeita hedelmiä. (No totta kai syön silti hedelmäkarkkeja). Suklaankin voi korvata vaikka kaakaojauhon mutustelulla, mutta salmiakkia ei korvaa mikään. Eli salmiakki on varsin perusteltu karkki. Laku on vain kalpea aavistus salmiakista, jota tietenkin pitää ostaa, koska jotain pitää saada. On hirveä vääryys, että esimerkiksi jellybeans-karkkeja myydään mustina versioina, koska niitä voi herkästi innostuva suomalainen erehtyä pitämään salmiakkina. Ja pettyy, kun maku onkin anista tai mustaherukkaa. Marjat marjoina ja mustat karkit salmiakkeina, kiitos.

Ai niin, siellähän oli sitä lunta. Loputtoman kauan. Ja aika kylmä. Ei ehkä sittenkään tee mieli takaisin.

5 kommenttia:

 1. Eikös siellä teitin suunnalla ole Lidliä, sieltä kuulemma saa jotain salmiakin tapaista, näin luin dundernewsistä. ;)

  VastaaPoista
 2. Minun isa syo ainoastaan laktoosittomia tuotteita Suomessa ja taalla ollessaan soi tavalliset jugurtit ja jopa joi maitoa ilman oireita. Eli oletko kokeillut?
  Salmaria tosiaan mene ostamaan varastoon sielta Freon markkinoilta. Taalla myydaan irtosalaattia esim. Harris Farmilla,mutta tietty sita ei siella villissa lannessa ole, mutta rohkeasti vain niita pusseja ostamaan niissa on paivamaarat, enka itse ole koskaan tullut kipeaksi!
  Oletko ajatellut ostaa Brita filtteria, paljon parempi vaihtoehto kuin ostaa pullotettua vetta ihan niden kauheiden muovipullojen saastuttamista aatellen. Tai saahan niita filttereita ihan hanaankin. Itse kaytin siella Britaa kun vesi oli todella yuck, onneksi Sydneyssa voi juoda ihan suoraa hanasta ;)
  Minusta taalla on niin ihanaa syoda upeita hedelmia vuoden ympari, mutta kylla ne marjat tietty maistuu myos hyvilta. Ekat kauden mangot juuri ostin, ei viela huippu tavaraa , mutta kesalla elan niilla...

  VastaaPoista
 3. Welcome to IKEA Perth
  Address
  6 Sunray Drive
  (off Ellen Stirling Blvd)
  Innaloo WA 6018

  Menepä tuonne, jos et ole jo käynyt. Toivottavasti valikoima on jotakuinkin sama, sillä Adelaiden IKEA:sta saa ainakin aitoja Fazerin turkkareita (yummy) ja muutakin skandinamia, salmiakkikaloja ja Maraboun suklaata. Täältä löytyy myös kunnon näkkäriä, hilloja, Arlan juustoja jne.

  VastaaPoista
 4. Pitääkin heti katsastaa, onko Lidliä näkyvissä jossain! Ikea on salmiakkimanian pelastaja, mutta olisi NIIN kätevää, jos jotain vastaavaa saisi lähempää kuin 40min bussilla + 10min junalla + 10 kävellen - matkan päästä. No, tuleepahan harkittua tarkkaan, milloin karkkipussinsa kokee ansaitsevansa.

  Tuoreet hedelmät ovat ehdottomasti Parhautta Perthissä-listallani. Mutta kyllä joskus jokunen mustikka, vadelma tai karviainen olisi paikallaan. Valitettavasti vaivani ei ole laktoosi-intoleranssi (pelkästään) vaan maitoproteiini lietsoo ihon kauttaaltaan kirjavaksi. Ei auta laktoosittomat, nyh.

  VastaaPoista
 5. Ai juu, Brita-kannu on, ihan ok maun tuottaa (paremman ainakin kuin hanasta). Mutta kyllä silti etenkin kuumempana päivänä kivennäispitoinen hiilihappovesi maistuisi! Olen muuten antanut itselleni kertoa, että Perthissä kierrätetään kyllä, mutta se jätelajittelu tapahtuu vasta kaatopaikalla käsipelillä. Se ei ole kylläkään selvää, mihin ne muovit ja lasit sitten käytetään; varmaan rouhitaan täyttömaan sekaan, kuten muuten usein Suomessakin, vaikkei sitä kerrota.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!