17.10.2013

Muuttomutkia

Uudessa kodissa olo on asettunut hyvin uomiinsa, tänään tulee viikko täyteen. Muutto ei täällä ole yhtä simppeli asia kuin Suomessa, ainakaan minusta. Jo asunnonhaku on monimutkaisempi prosessi.

Itse seulon asuntoja pääasiassa kahdelta nettisivulta, realestate.comista ja domain.comista. Muitakin mainossivuja piisaa, mutta näistä kahdesta tykkään selkeiden valikoiden takia. Haussa voi käyttää kriteereinä aluetta, asunnon kokoa ja hintaa, sekä erilaisia avainsanoja, kuten kalustettu tai kalustamaton. Lisäksi vapautumispäivä on selkeästi ilmoitettu. Ilmoituksen jättöpäivä sen sijaan on usein piilotettu, mikä vaikeuttaa sen arvioimista, kauanko asunto on ollut vapaana (eli onko siinä mahdollisesti jotain vikaa, jos ei kukaan huoli).

Osa vuokra-agenteista mainostaa asuntonäyttöaikoja netissä, mutta vähintään puolet ei. Agenteille pitää siis erikseen soittaa ja kysyä, milloin pääsee katsomaan. Vuokra-asuntoja ei juuri ikinä näytetä yhdelle kerrallaan, eli aikaa ei voi varata. Silloin on kaikkien tultava paikalle, kun agentille sopii. Näyttöjä on Perthin asuntomarkkinatahdilla yleensä kerran, ja jos et silloin pääse, se on voi voi. Näyttöihin pitää myös usein rekisteröityä. Esimerkiksi LJ Hooker-agentilla (iso kiinteistövälitysketju) on kätevä netti/kännykkärekisteri, jossa automaatti lähettää meilillä/viestillä koodin, jolla pääsee kirjautumaan tietyn asunnon nettisivulle ja rekisteröitymään näyttöön.

LJ Hookerin agentti jopa soitti minulle perään, että missä viivyn, kun en ilmaantunut oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Odottelin nimittäin kerrostalon takaovella (tajuamattani), kun koko muu asunnonkatsastajapoppoo oli jo sisällä. Tällainen huolenpito on suuri ihme, sillä lähestulkoon aina menee niin päin, että jos et tule paikalle, oma on häviösi. Kun edellisen kerran etsin asuntoa virallisilla markkinoilla kaksi vuotta sitten (välillä asuin tuttujen kautta löytyneissä paikoissa), täällä oli  meneillään kiihkein kaivosbuumi ja asuntopula miesmuistiin. Oli enemmän kuin tavallista, että agenteille soitot eivät menneet läpi ollenkaan, näyttöihin ei otettu lisää ihmisiä, agentti ei ilmaantunut näyttöön paikalle eli asunto jäi kaikilta näkemättä, tai asunto oli jo mennyt näyttöpäivään mennessä – joku siis otti sen katsastamatta ensin.

Vuosi-pari sitten käytössä oli myös epävirallinen huutokauppasysteemi, eli asunto meni eniten tarjoavalle; olisi siis pitänyt heittää mainostettuun viikkovuokraan ainakin parikymppiä päälle. Ennestään tapissaan oleviin vuokriin ei erityisesti huvittanut lisäillä numeroita. Nyt kaivosbuumin laannuttua hinnat ovat laskussa inhimillisempään suuntaan. Toinen vuokria laskeva tekijä ovat ennätysalhaiset lainankorot. Moni tähtää nyt omistusasujaksi vuokra-asumisen sijasta.

Hintojen tippumisesta kertoo hyvin, että kaksi vuotta sitten exän ja minun uuden keskustayksiön vuokra oli sama kuin meidän tämänhetkisen, vastaavan keskustakolmion hinta. Tosin edellinen oli kalustettu ja tämä kalustamaton. Silti. Onnistuin myös kiristämään lupauksen, että vuokraa ei tulla seuraavan vuoden aikana nostamaan. Täällä on yleinen käytäntö iiliöidä hieman lisää vuokraa jopa puolen vuoden välein tapahtuvissa vuokrantarkistuksissa.  Onneksi kaikki omistajat eivät tähän sorru, vaan pitävät mieluummin kiinni hyvistä vuokralaisista ja vuokrat realistisina.

Vuokra-asuntoa haetaan ja hakijat kilpailutetaan sen perusteella, miten hyvät suositukset saa edellisiltä vuokranantajilta ja työpaikalta (ja miten hyvä palkka on). Hakemuslomake on jokaisella agentilla tietysti omanlaisensa ja se on yleensä paperiversio tai tulostettava pdf, joten tietojen käsinnyhertämiseen menee helposti tovi jos toinenkin.  Mukaan pitää liittää kopiot passista ja ajokortista, tai muista ID-pistebingodokumenteista. 

Melko yleinen käytäntö on myös vahvistusmaksu. Näyttääkseen, että on tosissaan, pitää agentille maksaa $50-100 hakemuksenjätön yhteydessä. Rahat saa takaisin, jos hakemus ei tärppää. Jos tärppää, tämä summa vähennetään ensimmäisestä vuokrasta, eli se on etukäteisvuokraa. Jos tärppää, mutta et ota tarjottua asuntoa vastaan, menetät rahat.

Itse muuttoon liittyvät järjestelyt ovat sitten oma lukunsa. Kaasuliittymä on itselleni uusi tuttavuus ja kaasun kytkeminen on osoittautunut tenkkapooksi. Aloitetaanpa alusta. Perthissä on tähän saakka toiminut vain yksi kaasulaitos, osavaltio-omisteinen mutta yhtiöitetty Alinta Energy. Kaasuputkistosta ja kaasun kytkemisestä vastaa toinen vastaava firma nimeltään ATCO. Alinta siis myy ja laskuttaa sähkön asiakkaalta, ja ATCO toimittaa sen.

Samoin kuin sähköfirma Synergyn (myös osavaltion omistama yhtiö) tapauksessa, Alinta laskuttaa AINA aloitusmaksun eli kolme-neljäkymppiä per asiakkuuden avaus tai siirto eli muutto. Tämä on mielestäni törkeä vääryys, koska asiakas ei voi kilpailuttaa sähköä eikä kaasua, vaan avausmaksu on pulitettava jokaisen asunnonmuuton yhteydessä. Ilman kaasua ei kaasukytketyssä taloudessa voi asua, koska muuten eivät toimi kaasuliesi eikä kuuma vesi. Mainittakoon tähän alkuun myös, että kaasu ei siis ole fyysisesti poikki muuttojen yhteydessä, eli sitä kyllä tulee putkesta, kun kaasuliettä tai kuumaa vettä käyttää. Kaasufirma voi kuitenkin katkaista kaasuntulon maksamattomien laskujen takia.

Kun muutimme edelliseen paritaloon, yritin ilmoittautua kaasuasiakkaksi Alintalle. Väittivät sieltä, että talossamme ei ole olemassakaan kaasukytkentää heidän karttansa perusteella. Okei, selvä. Hieman outoa, koska vuokraemäntä kertoi kuuman veden olevan kaasulämmitteistä. No ehkei se sitten olekaan. Sähköliesi ja kaikkea, joten kaipa tämä tästä. Asustelimme kuusi viikkoa talossamme ja sitten tuli Alintalta vihainen kirje, jossa vaadittiin laskujenmaksua heti tai talosta katkeaa kaasu.  Aijaa, eli meillä oli kuin olikin kaasuliittymä, ja suihkuvedet oli sillä tietämättämme lämmitetty kaikki nämä viikot?

Soitin tietenkin takaisin ja selitin, että yritin kyllä ilmoittautua heti muuton jälkeen, mutta talossamme ei teidän mukaanne ole kaasuliittymää olemassakaan.  Olisi pitänyt kuulemma älytä kysyä naapurin talonumerolla, koska paritalotonttia ei oltu Alintan tietokannoissa jaettu kahteen osaan. Siitä huolimatta, että talon seinässä on eri numero ja postit tulevat naapurille ja meille eri numeroilla. Jaha. Seurauksena meille pätkähti lasku, jossa käyttömaksujen päälle tuli edellämainittu tilinavausmaksu $40.

Tähän mennessä minulle oli selvinnyt, että Perthissä oli juuri aloittanut toinenkin kaasumyyjä, Kleenheat Gas. Heidän hinnastonsa on edullisempi ja tilit avataan ilman ekstrakuluja. Tästä suivaantuneena siirsin asiakkuuden saman tien Kleenheatille ja valitin Alintalle, että en heidän avausmaksujaan maksa, koska olin pakotettu ostamaan kaasun heiltä kilpailijan sijasta. Aspa heittäytyi töykeäksi ja intti puhelimessa, että kyllä se nyvvaan pitää kaikkien maksaa, ihan sama tiesinkö vai enkö tiennyt käyttäväni heidän kaasuaan.

Seuraava vetoni oli ottaa yhteyttä suoraan Alintan myyntijohtajaan. Pakko sanoa, että tavallisen ihmisen purnaus ei ehkä olisi vaikuttanut asioihin, mutta satun olemaan töissä virastossa, joka valvoo Alintan toimilupaa. Titteli ilmeisesti säikäytti herran toimiin ja sain saman tien uuden laskun, josta tilinavausmaksu oli poistettu. Sittemmin kuulin, että Alinta menettää nyt joka viikko tuhat asiakasta halvemmalle ja joustavammalle Kleeheatille. Hyvä vain, vihdoin hieman vipinää tänne täysin alikilpailtuun maailmankolkkaan.

Uuteen asuntoon muuttaessa kaasuliittymä oli jälleen poikkiteloin asunto-onnen tiellä. Kaasuliesi ei inahtanutkaan moneen päivään. Ilmoitin tästä vuokranantajalle, joka kehotti ottamaan yhteyttä kaasufirmaan. Alun perinhän meille oli kerrottu, että kaasu kuuluu vuokraan (no ei kuulunut), ja että se on asunto-osakeyhtiön vastuulla avata (no ei ollut). Ikävä kyllä nämä tiedot eivät olleet kirjallisina, joten en voinut vedota vuokra-agentin sihteerin suullisesti antamiin tietoihin. Mutta takaisin tarinaan. Soitto Kleenheatille ja ihmettelyä, että miksei kaasua tule, vaikka tili on avattu jii än ee.

Kuulemma pitää itse mennä kaasumittarille autohallissa ja vääntää vipu oikeaan suuntaan. Väitin, että olen verrannut mittariamme muiden mittareihin ja samalla lailla se vipu seisoo kuin muillakin, eli auki-asennossa. Uusi retki mittarille ja paljastui, että olin tutkinut koko talon mittaisessa parkkihallissa A-rapun mittareita, kun oma asuntomme on B-rapussa. Voi nolous... oma mittarimme oli kuin olikin suljettu-asennossa, ja pienellä namikanväännöllä tämäkin asia korjautui ja päästiin ensimmäistä kertaa kokkaamaan uudessa kodissa. Noutopizza alkoikin jo tulla korvista ulos J

Kaasu ei ole ainut kytkettävä asia. Netti on täällä sikamaisen kallis ja usein huono. Minulla oli alunperin Vivid Wireless-niminen mokkula, joka toimi keskustassa kohtuullisen luotettavasti, mutta lähiössä ei juuri ollenkaan. Vähäinenkin tuuli tai sade sai yhteyden katkeamaan kokonaan, ja muutenkin netti yski ja köhi kuin ikäloppu mopsi. Yhden kuva-albumin lataaminen facebookkiin saattoi olla puolen päivän työ kaikkine katkoineen.

Kyllästyttyämme vaihdoimme kiinteään ADSL-kaistaan (en ole satavarma terminologiasta, en edes tiedä ovatko ADSL ja laajakaista sama asia, tai kumpikaan näistä sama kuin kaapeliyhteys?) Iinet-nimiselle operaattorille. Johan lohkesi taas tililtä palanen, kun kk-hinnan päälle piti maksaa muheva avausmaksu ja ostaa reititin. Iinetin asiakaspalvelu on kuitenkin ollut ensiluokkaista, ja itse liittymä nopea ja luotettava.

Täällä kiinteät netit yleensä myydään lankapuhelin+netti-paketteina (bundle), mikä on nykypäivänä täysin turhaa ainakin minulle. Lankapuhelimen olen viimeksi nähnyt toimisto-olojen ulkopuolella joskus 90-luvulla. Ilmeisesti perthiläiset vielä näitä kapineita käyttävät, koska lankapuhelinkombot ovat täällä niin yleisiä. Iinetiltä sentään saa pelkän netin ilman puhelinta, tällä hetkellä meillä on liittymä $59,90/kk, 100Gb. Rajaton netti on käytännössä tuntematon täällä, tai jos sellaisen saa, on hinta tähtitieteellinen.

Mutta mutta. Netin muutto on helpommin sanottu kuin tehty. Itse aloitin järjestelyt viikkoa ennen muuttoa ilmoittamalla muuttopäivän Iinettiin. Lupasivat hoitaa asian, ilman muuta, suit sait. Paitsi että sopimustekstissä lukee, että liittymän siirto vie 10-20 business days eli arkipäivää... Viikko muuton jälkeen netti alkoi vihdoin laulaa. Olimme siis viikon ilman liittymää, vaikka osoitteen/yhteyden muuttaminen maksaa $75 kahden vuoden kiinteällä sopimuksella. Ilman kiinteää sopimusta hinta olisi ollut pöyristyttävät $150. Maksoimme käytännössä kympin per päivä siitä ilosta, että meillä ei ole nettiä. Ja tämä on siis parempien operaattoreiden toimintaa. Tervetuloa 90-luvulle tänne meidän Perthiin!
Niin että mitä kaikkea pitikään tehdä ja järjestellä muuton yhteydessä?

3 kommenttia:

  1. Semmosta säätämistähän se muuttaminen on. Joskus ihmetyttää, miten se voi olla niin hankalaa, kun kaikki sitä tekee koko ajan. Toivottavasti nyt tuossa saisitte/haluaisitte olla pidemmän hetken. :)

    Tosin tuo netin vaihto ei Suomessakaan mitään herkkua ole, aika monta kertaa oon joutunu ottamaan yhteyttä asentajiin/operaattoriin/kilpaileviin operaattoreihin/asentajien esimiehiin jne. täällä nettiä muuttaessa, ja monesti sen netin päällekytkemistä sai silti odottaa 2-3 vkoa. (ainakin vielä pari vuotta sitten). Hauskinta oli soitella maksullisiin ulkoistettuihin neuvontanroihin - kuinka kytkeä reititin ja digiboksi yms. oikein, kun eivät enää manuaalia viitsineet pakettiin mukaan laittaa. :D (En kyllä satavarmasti olisi manuaalillakaan onnistunut). Ranskassa kävi muuten hieman samalla tavalla sähkösopimuksen kanssa, kuin teillä tuon kaasun. Sähkön pystyi siellä kans kääntämään päälle itse pääkatkaisijasta tai sulaketaulusta, ja ihan asunnon sisältä vieläpä. Otin heti muutettuani yhteyttä sähköfirmaan, joka myös oli juuri purettu valtion monopoli, ja yritin saada sopimuksen tehtyä. Sieltä sain vastauksena, ettei asunnossa edellisenä asuvalla ollut ollut sähkösopimusta, ja syystä jota ymmärtänyr en, minullekaan ei sitä voitu avata. Yritin hetken inttää asiasta huonolla ranskalla ja vähän paremmalla englannilla, kunnes aspa kyllästyi ja laittoi luurin korvaan. Kostoksi en ottanut enää uudestaan yhteyttä, mutta en tosin koskaan saanut sähkölaskuakaan, vaikka sähköä käytin ihan huoletta. :D Tosin sitä en tiedä, karhutaanko varoja joskus perästä päin, jos sinne vielä uudestaan muutan.

    VastaaPoista
  2. Dodolta saa rajattoman netin hintaan 59.80. Välillä on ollut katkoja, mut suurinpiirtein aika ok. Asiakaspalvelussa on suurinosa aasialaisia ja välillä on vähän vaikea saada selvää ;) Me tehtiin muuton yteydessä kahden vuoden sopimus ja saatiin siirto ilmaiseksi. Muuten olisi ollut satkun verran. Niin ja modeemistahan joutui myös itse maksamaan ihan kohtuu ison summan.

    VastaaPoista
  3. Hahhah, en usko että löytävät sua vaikka muuttaisitkin takas Ranskaan, ei ne sähköfirman ihmiset sentään etsiviä ole :) Hyvä (?) tietää, että nettikytkentä ei ole vain perthiläinen ongelma. Tai siis paha juttuhan se on, jos tämä on yleinen meno. Itse oon kuvitellut, että palvelu, josta maksetaan, pitäisi myös toimittaa säällisessä ajassa. Mutta eipä ole mitään valitusoikeutta tai ylempää tahoa, jonne asiaa viedä. Onneks nyt toimii niin saa surffailla ja blogata!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!