31.12.2018

Vuoden 2018 top ja flop - jutut

Monissa lukemissani blogeissa on summattu vuotta 2018 listaamalla suosituimpia tai epäsuosituimpia juttuja vuoden varrelta. Listaanpa minäkin korteni kekoon tilastomielenkiinnosta. Mikä vuonna 2018 kiinnosti, mikä ei?

TOP 5 - kyllä kiitos!

1. Kaikkein suosituin tänä vuonna kirjoittamani juttu oli Normaalia Australiassa... kun asiaan tottuu. Postaus keräsi lähes 4500 lukukertaa. Postausta varten kyselin muiden australiansuomalaisten mielipiteitä outouksista Aussilassa ja tuloksena syntyi kokoelma siitä, mikä ensinalkuun täällä näytti kummalle, mutta itse asiassa onkin fiksua ja kätevää.

2. Kakkossijalle pääsee Australia iloinen, Suomi melankolinen? Jutussa pohdin omia kokemuksiani näistä maista, sekä Australian ja Suomen imagoa ja ihmisten mielikuvia: ovatko aussit aina kieli poskessa keppostelijoita ja suomalaiset totisia totuudentorvia?

3. Kolmosena keikkuu Suomi 101 - pakollista tiedettävää Suomesta. Postaus oli Suomi-kesälomareissun innoittama ja kumpusi juttutuokiosta kavereiden kesken. Jutussa ihmettelen suomalaisia tyypillisiä konsepteja kuten jemma, pahan päivän vara ja lapinkävijä.

4. Neljänneksi suosituin tarina oli hieman yllättäen työnkuvastani ammentava huumoripohjainen infopläjäys, Näin valitat oikein. Millaisia valittajatyyppejä kohtaan päivittäin, mitä opittavaa heiltä olisi kaikille meille muille, ja miten hoitaa omat valitus- ja riita-asiat tehokkaasti ja ratkaisukeskeisesti?

5. Top-listalle ylsi myös Muunneltua totuutta eli maassa maan tavalla, pohdintani/ällistelyni siitä, miten suomalaisen ja aussin käsitys totuudesta on joustojanalla hieman eri kohdissa. Perthissä voi pokalla ympätä ilmaa tarinoihin, etenkin työkokemukseen ja ansioluetteloon, kenenkään ilmeen värähtämättä. Tässä on ollut suomalaisella opettelua, ettei vahingossa päädy vähättelemään itseään muiden platinanhohtoisen osaamisen rinnalla.

FLOP 5 - eipä juuri kiinnosta...

Otetaan tasapainon vuoksi syyniin myös vähiten luetut jutut. Tällaiset aiheet eivät tänä vuonna pitkälle pötkineet.

5. Saunatontuista litteään maapalloon ei kryptisestä nimestään huolimatta kirvoittanut klikkauksia, vaan jäi reiluun viiteensataan lukijaan. Jutussa pohdin tiedon ja tietämisen luonnetta vs usko ja uskomukset. Mielestäni aihe on suunnattoman kiehtova, mutta ilmeisesti tähän blogiin ei tulla tieteenfilosofisten kysymysten takia. Suosittelen silti lukemaan, koska postaus käsittelee myös suomalaista kansanuskoa eli millaisessa maailmassa ja millaisin tiedoin esi- ja isoisovanhempamme elivät.

4. Maailma omasta päästä, wannabe-kirjailijan avautumista luomisprosessista ei kiinnostanut juuri saunatonttuja enempää. Lie sikäli ymmärrettävää, että aihe varmaan puhuttelee vain muita kirjoittamista harrastavia.

3. Oman elämäntarinansa seppä liippaa sekin kirjoittamista, mutta enimmäkseen pohtii käsitettä narratiivisuus - miten meillä kaikilla on jonkinlainen rakennelma mielessä siitä, kuka olemme, mitä meille on tapahtunut ja miksi. Eli me kaikki tarinallistamme elämää, joka muuten olisi liian kaoottinen ymmärtää. Tutkailen myös sitä, miten tärkeitä tarinat ylipäätään ovat ihmismielelle, miten opimme uutta ja hahmotamme maailmaa niiden pohjalta. 

2. Hieman yllättäen toiseksi epäsuosituin juttu oli Häät Australiassa. Itse kuvittelin, että erilaiset tapahtumat ja tavat kiinnostaisivat eri maissa, mutta liekö häät kuitenkin niin tavanomainen asia, ettei siitä irtoa eksotiikkaa ja ihmettelyä. Aussihäät kuitenkin poikkeavat hieman suomalaisista ja niissä(kin) riitti kummasteltavaa, vähintään alternate platen eli vaihtolautasten verran.

1. Kaikkein epäsuosituin postaukseni oli valistuspläjäys nimeltään Palmuöljystä parempaan maailmaan, joka sai vajaat kaksisataa lukijaa. Postauksessa kirjoitan kierrätyksestä, sallittaisiinko yksityisautoilu jos se keksittäisiin nyt, kädelliskokeista jotka osoittavat altruismin voimakkaaksi vaistoksi, sekä yleisestä maailmanparannuksesta. Luulisi, että moisen sekametelisopan kokoaminen yhtenäiseksi jutuksi jo sinällään herättäisi kiinnostusta, että miten temppu tehdään :D

Tämä blogi on kuin konvehtirasia: joskus vastaan sattuu herkullinen pähkinänougat, joskus ällö ananashillotäyte.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!