28.7.2013

Kengät pois sisällä

Eilisestä korkkautui talven juhlakausi, kun pidimme meillä tupaantuliaisteemaiset kekkerit työkavereilleni. Ensi viikolla juhlitaan Perthin-suomalaisten "Christmas in July in August"ia eli heinäkuun joulua elokuussa. Mutkikas nimi on perua siitä, että keskikesän joulua vietetään normaalisti heinäkuussa. Mutta tänä vuonna - kuten myös edellisenä - heinäkuu lipsahti ohi niin pian, että saamme juhlat kasaan vasta elokuussa.

Tämänhetkisen laskennan mukaan suomalaisia ja partnereita/perheenjäseniä on tulossa juhlapaikalle joenrantapuistoon 40-50 henkeä. Viimevuotisista juhlista päätellen tarjolla on taas iloisen seuran, vanhojen ja uusien tuttavuuksien ja yleisen ilonpidon lisäksi röykkiöittäin hyvää jouluruokaa. Säänkin pitäisi olla suosiollinen, peräti yli +20. Perthiä ravistelivat tällä viikolla rajut talvimyrskyt (tuulta ja sadetta kuin turbiineista), joten leppoisa kesäinen päivä on tilauksessa!

Kolmen viikon päästä juhlitaan E:n kolmekymppisiä, ja sen jälkeiselle viikonlopulle on alustavasti buukattu toisten synttäreiden viettoa. Lisäksi nyt maanantaina vietetään töissä tätä edellämainittua Xmas in July'a jouluruokarunsauden äärellä. Pohjoiselta pallonpuoliskolta muuttaneiden kehittämän juhlan idea on viettää joulua edes aavistuksen talvisemmissa fiiliksissä kuin Australian joulukuussa, +40 asteen helteissä. Heinäkuu on täällä keskitalvea, joten paistit, kinkut, kalkkunat, uunijuurekset ja rommitotit maistuvat paremmilta nyt.

Eilisten pippaloiden suurin jännityksen lähde ei ollut, onko kaikilla hauskaa ja riittääkö ruoka. Tutut puheliaat ihmiset, pöydällinen suupaloja ja kattilallinen mulled wine'a (glögiksi tehtyä viiniä) takasivat kaksi ensimmäistä rastia ruutuun. Mutta mietin pääni puhki, että miten saan kaikille kohteliaasti mutta jämptisti perille, että meillä otetaan kengät pois sisällä! Kesällä tämä ei ole temppu eikä mikään, koska aussit jättävät mielellään kesäjalkineensa varvastossut ovelle ja läpsyttelevät menemään avojaloin. Mutta näin talvella tuntui kohtuuttoman siisteysnatsin vaatimukselta käskeä vieraita riisumaan kengät ja palelemaan kylmällä lattialla.

Onnekseni E hoiti tämän puolen tehokkaasti tulemalla itse kaupasta kotiin yhtä aikaa kun ensimmäiset vieraat saapuivat. Kun E otti kengät pois, vieraat tajusivat pyytämättäni nakata popot pois. Suomalaisten kummasta, japanilaishenkisestä "sukkasillaan sisällä" - tavasta saa myös kätevää small talkin aihetta, huomasin. Olen yleensä riittävän reipas sanomaan ääneen, mitä haluan, mutta jotenkin tämä kenkien pois ottaminen oli yhtäkkiä iso numero ja ajattelin, että enhän mää voi ihmisiä pyytää ottamaan vaatteitaankaan pois sisällä, miksi sitten kengät?

Pari vierasta naureskeli, että sukkasäännön takana on taatusti laiskuus - vähemmän siivottavaa minulle. No tottahan tuo pointti on, että vähemmän siivottavaa, mutta ei laiskuuden innoittamana: ottaa päähän tallustella itse omilla sukilla vieraiden kuraläntteihin! Parhaiten ihmiset ymmärsivät kummallisena pitämänsä pyynnön, kun selitin, että Suomessa tapa on syntynyt, koska puolen vuoden mittaisen talven aikana olisi kohtuullisen ärsyttävää kuurata joka päivä kengistä kulkeutuneet sulan lumen läntit.

Ausseilla ei yleensä ole erillistä eteistä saati tuulikaappia kenkätelineineen, joten kenkien jättäminen ovelle ei tule täkäläisille itsekseen mieleen. Olen huomannut, että jos kenkiä säilytetään jossain muualla kuin makkarin kaapissa, niin yleensä autotallissa, tai etuoven tai takaoven vieressä ulkona. Ulkona säilytys toimii kesällä, kun kengät eivät kostu. Itse en ole erityisen innokas jättämään kenkiä hämähäkkien tms. pesäkolon tekeleeksi ulos, ja meillä on kenkäteline olohuoneessa - jonne siis ulko-ovesta tullaan suoraan. Ei tyylikkäin ratkaisu, mutta käytännöllisin.

Nytkin meillä on vieraita, E:n työkavereita. Näköjään E:lle ei tuota tuskaa pamauttaa jokaiselle tulijalle, että meillä on suomalainen talo, jossa otetaan kengät pois. Itse ihmettelen sivussa, että miten 50% ausseista voi käyttää kenkiä käyttämättä sukkia?? Näköjään näitä supernahkajalkoja eivät kengät hierrä, tai sukattomuus palele edes talvella. Outoa sakkia ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!