29.6.2014

Hui, hai! Vai?

Olen mukana No WA Shark Cull - kampanjassa, jonka tavoitteena on lopettaa lyhyeen osavaltion kaavailema kolmevuotinen haintappo-ohjelma. Haita pyydystettiin alkuvuodesta kokeilumielessä kolmen kuukauden ajan uimarantojen edustoille viritetyillä koukkusiimoilla, ja osavaltio haluaa nyt jatkaa tätä politiikkaa.

Piirsin oman panokseni kampanjajulisteeseen, joka on osa 28 reasons in 28 days (28 syytä 28 päivässä) - sarjaa. Täkäläinen ympäristövirasto kerää parhaillaan kuukauden ajan yleisömielipiteitä siitä, tulisiko osavaltiolle sallia oikeus jatkaa kokeiluluontoisena alunperin mainostettua tappo-ohjelmaa.

28-kampanja esittelee yhden syyn per päivä, miksi tätä hanketta kannattaa vastustaa ja allekirjoittaa ympäristövirastolle toimitettava vastustava vetoomus. Oma piirrokseni pääsi kuvittamaan itsensä Office-neron Ricky Gervaisin lausumaa WA:n touhusta: tapa vapaasti jokainen hai, joka alkaa metsästää ihmisiä meidän omassa luonnollisessa elinympäristössämme - kaduilla, pubeissa ja nettikahviloissa. Deal? 

No WA Shark Cull on tällä hetkellä kovasti tulenarka teema, sillä täkäläinen media tekee kaikkensa maalatakseen meistä "aktivisteista" pelottavan, arvaamattoman ja väkivaltaisen kuvan. Todellisuudessa 99% kampanjaan osallistuneista on ihan tavallisia tallaajia, usein pikkulapsiperheitä. Minkäänlaista väkivaltaa ei kampanjan aikana ole esiintynyt, paitsi että joku rikkoi WA:n pääministerin vaalitoimiston ikkunat vuodenvaihteessa. Tekijän motiiveista ei ole tietoa, mutta media sai tämän ilkivallan kätevästi linkitettyä hai"hörhöihin".

Siinä sitä pelottavaa aktivismia kerrakseen, kun äidit ja isit pukevat pikkutaavit haihaalariin ja vievät rannalle kuuntelemaan meribiologien puheita siitä, miten terve ekosysteemi, meri, tarvitsee petokaloja. Hait pitävät muut kannat sekä sairaiden ja heikkojen yksilöiden määrän kurissa.

Itse olen ollut typertynyt siitä, miten rajuja kannanottoja tämän haintappo-ohjelman puolesta kuulee, ja miten typerillä argumenteilla meitä vastustajia vedetään henkisesti turpiin. Kuten vaikka tällaisilla:

Maailmassa on tärkeämpiäkin ongelmia kuin kuolevat hait, byhyy.
Ai, ihan tosi? Kiitos kun kerroit. Mutta voitko nyt näyttää sen virallisen listan, jolle maailman ongelmat on yksimielisessä tärkeysjärjestyksessä koottu, ja jolta voimme lähteä niitä yksissä tuumin ratkomaan alkaen tärkeimmästä? Ai ei ole listaa? Ai et viitsi vaivautua itse yrittämään tätä ratkomista? Kerrotko vielä, miksi osallistut tähän keskusteluun ylipäätään?

"Tärkeämpiäkin ongelmia" on vakiovastaus ihan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, joissa joku yrittää parantaa maailmaa ja muuttaa vallitsevaa asenneilmastoa, oli kyseessä sitten tasa-arvoinen avioliittolaki (ns. homoliittojen salliminen), seksismin tai rasismin vastustus, jotain eläinlajia uhkaava sukupuutto tai mikä ikinä. Aina on jossain se tärkeämpi ongelma, joka pitäisi ratkaista ensin.

Millä ihmeen tavalla se tärkeämpi ongelma hoituu sillä, että tämä vähemmän tärkeä ongelma työnnetään sivuun? Ja suurin osa ihmiskunnasta ei ole niin putkinäköistä, että pystyy keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan. Jotkut meistä pystyvät kävelemään ja jauhamaan purkkaa yhtä aikaa, true story!

Ihmishenki on tärkeämpi kuin hain henki. Jos haiden tappaminen pelastaa yhdenkin ihmisen, on se sen arvoista. Ja sinä sietäisit tulla hain tappamaksi, senkin ituhippi!
Ou vau, kiva, että minun ihmishenkeni ei yhtäkkiä olekaan minkään arvoinen vain siksi, että olen eri mieltä. Varsin kätevästi naulasitkin argumenttisi siinä. Henkeni on arvokas vain, kun olen puolellasi. Muuten joudan sitten kalanruuaksi.

Jotta jokainen olisi varmasti turvassa hailta, pitäisi joka ikinen niistä listiä varmuuden vuoksi. Hait kun vaeltavat pitkiä matkoja ja vaikka WA:n edusta pyyhittäisiin haista puhtaaksi, niitä tulee lisää muualta Australiasta ja jopa Etelä-Afrikasta.

Ja kokonaisen eläinlajin tappaminen sukupuuttoon onkin hyvin perusteltua, jotta me rentoon aussimenoon tottuneet saamme jatkaa elämäntapaamme, eli pulahtaa meressä virkistäytymässä, kun siltä tuntuu. Koskaan kuullut uima-altaista, häh? Tai haibarrikadien rakentamisesta uimarantojen edustoille: verkkoaita, joka ei tapa mitään, mutta pitää uimarit turvassa?

Mainittakoon vielä, että tämä kolmevuotinen tappo-ohjelma maksaa WA:n veronmaksajille 22 miljoonaa dollaria. Tilastollisesti yksi ihminen per vuosi jää haiden saaliiksi. Eli yhtä mahdollista kuolemaa estetään 7,5 miljoonalla per vuosi. Hainruuaksi joutumisen tilastollinen todennäköisyys on yksi miljoonasta. Salaman iskemäksi joutumisen todennäköisyys on yksi 300 000:sta. On siis kolme kertaa todennäköisempää, että kuolee matkalla rannalle salamaniskusta, kuin että hai nappaa. Ja silti osavaltio ei aio käyttää yhtään ekstrarahaa ukkosenjohdattimiin. Törkeää!!

Niin juu, tilastojen mukaan Australiassa hukkui 290 ihmistä viime vuonna, ja suunnilleen sama määrä edellisvuonnakin. Mutta kukaan ei myöskään ole panostamassa lisärahaa uimakouluihin, hengenpelastajiin tai valistuskampanjoihin. Mitä suotta. Se on ihan oma asia, opetteleeko uimaan vai ei. Mutta hait! Ne voivat tulla koska vaan! Äkkiä koukut vesille.

Rantaelämä kuuluu australialaiseen elämäntapaan ja meillä on oikeus jatkaa sitä.
Surffaaminen, uiminen sekä piknikit ja grillaus rannalla ovat aukottomasti osa Australiaa. Ja sitä täältä tullaan myös lomilla hakemaan. En silti ymmärrä, miten maa, joka ylpeilee maailman vaarallisimmilla eläimillään, on yhtäkkiä paniikissa kuin pupujussi ajovaloissa vain siksi, että aalloissa mahdollisesti piileksii hai. Niitä haiaitoja voisi tosiaan virittää. Tai uida niin rannassa, ettei hai pääse käsiksi (eviksi/hampaksi?).

Esimerkiksi surffaajat ottavat joka päivä riskin siinä, että ylipäätään lähtevät vesille. Uhkana on ristiaallokkoon joutuminen, josta ei jaksa kauhoa ulos. Tai vedenalaiseen aaltomyllyyn juuttuminen, josta ei jaksa ponnistaa pinnalle. Tai että lauta kolauttaa lamauttavasti kroppaan tai päähän. Tai että paiskautuu vedenalaisiin kiviin tai koralleihin. Tai iskee sairaskohtaus.

En missään nimessä kannusta ketään typerään riskinottoon, mutta hait ovat yksi luonnon riskeistä, joita ei välttämättä voi hallita - kuten ei myrskyjäkään. Vesillä harrastaessa ei kertakaikkiaan voi eliminoida kaikkia vaaratekijöitä, piste.

Ai hait pitäisi suojella? Entäs turvapaikanhakijat? Oletkos osoittanut mieltä heitä auttaaksesi, häh? 
Tätä argumenttia ei koskaan kuule sellaisilta, jotka oikeasti välittävät, mitä Australiaan pyrkiville pakolaisille tapahtuu. Veneillä tänne yrittävät ovat toinen poliittinen kuuma peruna, sillä Australia yrittää katkaista merireitit kokonaan ja estää turvapaikanhaun "laittomilta" hakijoilta. Ongelma on, että mistäs sen tietää, ketkä ovat aitoja pakolaisia ja ketkä vähemmän aitoja, jos heitä ei edes päästetä esittämään asiaansa?

Australia lähettää kaikki vesiltä napatut yrittäjät valtiorajojensa ulkopuolelle, mm. Papua Uudelle Guinealle kuuluvalle Manus-saarelle "prosessoitaviksi" eli käytännössä eristysleireille. Jotkut joskus saavat turvapaikan ja heidät asutetaan sitten Papua Uuteen Guineaan, joka on yksi maailman väkivaltaisimmista maista. Toisin sanoen Australia on ulkoistanut yhden osa-alueen pakolaispolitiikastaan PNG:lle.

No, totta on, että en itse ole ollut venepakolaisia puolustavilla marsseilla, mutta eipä ole kyllä väitteen/kysymyksen esittäjäkään. Yleensä inttäjää ei kiinnosta hiirenpierun vertaa, mitä pakolaisille tapahtuu, ja tämä on vain peitenimitys väitteille "tärkeämpiäkin ongelmia" ja "väärin sammutettu".

Nämä tyypit ottavat minua erityisesti pannuun: heillä on ihmeellinen puolijumala-asenne, että heidän ei itsensä tarvitse tehdä yhtään mitään maailman ongelmille, vaan he voivat ohjailla aktiivisempia kanssaihmisiä omilla moraalikäsityksillään eli ulkoistaa protestit ja kannanotot jonkun muun harteille. Ja jos ei silloinkaan mene oikein, aina voi syyttää näitä muita, kun ei itse käytännössä pannut tikkua ristiin asian eteen. Annamunkaikkikestää.

Huhhuh, pitääpä mennä vaikka keittämään minttuteetä ja huoahtamaan syvään. Ehkä peräti meditoimaan. Kampanja kun jatkuu vielä hyvän aikaa!
Ricky Gervais & minä ollaan sitä mieltä, että haiden tappaminen hätävarjelun liioitteluna ei ole jees. Virallinen 28 reasons in 28 days - kampanjakuva. 

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen heti tarkistuksen jälkeen!