Aamuteeperinne näyttää lipsuvan kilpailun puolelle, sillä seuraava on aina edellistä runsaampi, ja nykyään tarjoiltavaa jää aina niin paljon yli, että siitä riittää santsattavaa lounas- ja iltapäiväkahviaikaankin. En valita kylläkään: ilmainen lounas!
Ja buffetista ihan muuhun, nimittäin tieteen, talouden ja politiikan ihmeelliseen maailmaan (koittakaa jaksaa lukea myös kaikki te, jotka odotitte pidempää kuvailua cocktail-paloista!).
Ympäristöasiat ovat meidän taloudessa nyt kovasti tapetilla, koska Australian melko tuore oikeistohallitus näköjään yrittää kumota kaiken mahdollisen ympäristönsuojelun rahantekoa varten.
Myytäväksi kelpaavat esimerkiksi Tasmanian ikimetsät, UNESCOn maailmanperintökohde eli ainutlaatuiseksi ilmiöksi maailmassa luokiteltu Suuri Valliriutta, mertensuojelualueet ja vaikkapa pohjavedet, joita kaasunpumppausyhtiöt saavat ainakin tällä hetkellä melko huoleti myrkyttää.
New South Walesista eli Australian kaakkoiskulmasta kantautui uutisia, jonka mukaan gas fracking – yhtiö (joka pumppaa kaasua maasta puskemalla maaperään kovalla paineella kemikaaliseosvettä) oli onnistunut myrkyttämään alueen vesistön radioaktiivisella uraanilla. Frackingin haittapuoli on, että maaperän murtaminen paineella vapauttaa muutakin kuin kaasua, ja lisäksi pumppauksessa käytetyt kemikaalit imeytyvät maaperään. Tuomio oli 1500 dollarin sakko.
Luonnonsuojelujärjestön edustaja totesi kyynisesti uutisissa, että tämä on firman johtajan plus kahden asiakkaan edustuslounaan hinta, eli eihän se kansainvälisen suuryhtiön kukkarossa tunnu pätkääkään. NSW:n pääministeri tosin jäädytti kaikki uudet koepumppausluvat puoleksi vuodeksi, mikä nyt on pieni lohtu.
Puolen vuoden jälkeen meno jatkunee samanlaisena, sillä markkinavoimat myllyttävät frackatusta kaasusta Australialle uutta talousjohtotähteä. Aurinkoenergiahan se ei voi olla, koska sitä ei voi pullottaa ja myydä tuottoisille ulkomaanmarkkinoille. Kaasua sen sijaan voi pullottaa nestemäiseen muotoon ja laivata Aasiaan. Ihan sama, mitä kotimaahan jää – kemikaaleja kuohuvat juomakelvottomat pohjavedet maailman kuivimmalla mantereella eivät näiden sankareiden yöunia näytä pilaavan.
Australia on myös äskettäin hankkinut ilmastoänkyrän maineen, koska pääministeri Tony Abbott poikineen (hallituksessa on yksi nais- ja 18 miesministeriä) on kunnostautunut koko ilmastonmuutoksen olemassaolon kieltäjänä. Se, että Australiassa ovat lämpötilat nousseet jo vaarallisiin lukemiin on pelkkää sattumaa, samoin kuin lisääntyvä kuivuus ja entistä rajummat metsäpalot ja taifuunit.
Tietenkin öljyn, hiilen ja kaasun viejämaalle on elinehto, että näitä tuotteita jatkossakin halutaan. Uusia vihreämpiä teknologioita on turha kehittää, kun kyllähän näistä dinosaurusten luista vielä yhden sukupolven verran keitellään rahaa – ihan sama, mitä sille seuraavalle jää.
Luin kiinnostavan artikkelin, jossa todettiin, että ilmastonmuutoshäiriköinti on itse asiassa iso bisnes. Lobbausjärjestöt käyttävät miljardikaupalla rahaa vuosittain lietsoakseen epävarmuutta suuren yleisön keskuuteen siitä, että a) onko koko muutos edes totta ja b) jos on, johtuuko se auringonpilkuista, sattumasta vai ihmisestä.
Suomessa mentiin siinä vaiheessa mielestäni metsään, kun koko aihe aikoinaan lanseerattiin ilmaston lämpenemisenä ilmastonmuutoksen sijaan. Kylmän maan asukkaille on pelkästään hyvä uutinen, että on lämpimämpiä säitä tiedossa. Jotenkin ilmaston ääri-ilmiöiden lisääntyminenkin pelkistyy satunnaisiin kurjiin säihin suomalaisille. Ei ymmärretä, että kyseessä on koko palloon vaikuttava ekosysteemimuutos, ei pelkkä säätilojen muutos.
Itse olen varma, että emme me koko maapalloa tapetuksi saa, ja luonto kyllä sopeutuu ajan kanssa – kuolleiden kasvi- ja eläinlajien paikan ottavat uudet lajit evoluution myötä. Mutta itsemme saamme kyllä maalattua nurkkaan tällä menolla, koska ihmisillä ei lyhyestä eliniästään johtuen ole aikaa odotella muutamaa sataa tai tuhatta vuotta, että luonto jälleen sopeutuu ja mm. tuottaa sellaisia satoja, joita ihmiset tarvitsevat.
Artikkelin kirjoittanut tieteilijä muistutti, että 97% tieteellisistä tutkimuksista on todennut ilmastonmuutoksen oireet kiistatta: navoilta sulavat jäät ja Siperiasta ikirouta, äärisäät vahvistuvat ja yleistyvät, korallit kuolevat meristä, koska vesien lämpötila on jo noussut ratkaisevalla parilla asteella, jne. Kirjoittaja myös vertasi osuvasti, että itse asiassa painovoimakin on yhä pelkkä teoria: painovoiman ”välittäjää” ei vieläkään tunneta. Onko olemassa painovoimahiukkanen?
Einsteinin kaartuva avaruus (kumimatto, jota isot massat venyttävät) on hyvä ison mittakaavan havainnollistus, mutta kvanttitasolla painovoimaa ei ole pystytty paikallistamaan. Silti kukaan ei väitä, että se ei ole totta. Itse olen ihmetellyt jo vuosia, että oli ilmastonmuutos ihmisen syytä tai ei, mitä ihmeen haittaa siitä seuraa, että aletaan elää kestävämmän kulutuksen mallin mukaan?
Uusiutuva energia esimerkiksi ei tarkoita vain hyvää mieltä ja kauniita vihreitä unia, vaan mm. sitä, että polttoainetta ei tarvitse koskaan ostaa, louhia, kuljettaa (saastuttaa) pitkiä matkoja, eikä jätteitä hävittää. Se tulee itsestään ja ilmaiseksi (tuulesta, aalloista, auringosta) loputtomiin. Luulisi kiinnostavan energiantuottajia, mutta ei.
Kerran myyty aurinkopaneeli on kerran myyty, mutta jos sen sijaan (jättimäinen yritys)asiakas joutuu jatkuvasti ostamaan polttoainetta/sähköä, bisnes on taattu. Polttoaineen myynti on se hyvä bisnes, josta pidetään viimeiseen asti kiinni, kun on kerran louhinta/pumppaus saatu pyörimään ja jakeluverkko rakennettua.
WA:n osavaltiossa on uudet vaalit ensi viikonloppuna; niissä valitaan WA:n edustajat valtion (federal) parlamenttiin. Vaalit itse asiassa olivat jo kuukausia sitten, mutta jotenkin ne sössittiin. Noin puolentoista tuhatta ääntä hukkui jonnekin teille tietymättömille, ja nyt järjestetään uusintavaalit.
Ilmasto-, luonto-, ja energia-asiat ovatkin täällä nyt edes hivenen normaalia enemmän näkyvillä vihreiden ankaran kampanjoinnin seurauksena. Itseäni kyllä harmittaa, että en ei-kansalaisena pääse äänestämään. Nykyinen politiikka on entistäkin kovempi kimmoke hakea kansalaisuutta ensi vuonna!
Fossiiliset polttoaineet ovat muinaisjäännöksiä, so last season. |