Pysyviä oleskelulupia, PR (permanent residency) voi tänne hakea useaa eri reittiä. Ihan viimeisimmistä uutisista en ole perillä, mutta ennen oli esimerkiksi Australian oppilaitoksista valmistuneille reitti, josta sai haettua pysyvää viisumia aussitutkinnon suorittamisen jälkeen. Tämä väylä on ilmeisesti ainakin osittain tukittu, koska sitä pitkin maahan pullahteli väkeä, jotka hädin tuskin puhuvat englantia. Tutkinto on täällä kauppatavaraa ja jos on varaa maksaa lukukausimaksuja riittävästi, tutkintotodistus on lopulta taskussa ja portti pysyvään oleskeluun auki. Ilmeisesti osa oppilaitoksista (yliopistot, TAFE eli ammattiopiston ja ammattikorkeakoulun sekoitus) eivät ole olleet turhantarkkoja, millainen kielitaito tutkinnon läpäisseillä on. Simppeli perusenglanti luokkaa I have a dog, the dog is black on enemmän kuin riittävää antia monelta, näköjään. Jäljellejääneet väylät ovat ns. independent viisumit, eli ilman sponsoria haettavat, sekä sponsoroidut viisumit, eli joko työnantajan, puolison, lähisukulaisen tai osavaltion kautta saatavat.
Sponsorointi tarkoittaa eri asiaa eri yhteyksissä. Työnantaja 'sponsoroi' siten, että palkkaa sinut ja järjestää työluvan. Mitään erillistä stipendiä tai tännemuuttorahaa ei sponsorointi tarkoita. Aussipuoliso tai -sukulainen, tai täällä pysyvällä oleskeluluvalla oleva partneri tai sukulainen voi sponsoroida ulkomaalaisen tänne lupaamalla pitää tästä huolta ja elättää, jos tulija ei itse heti löydä töitä ja toimeentuloa. Puolisoksi voidaan laskea sen jälkeen, kun puolisot ovat joko naimisissa tai de facto-suhteessa (avoliitto), jonka rajapyykkinä on yhden vuoden todistettu yhteisasuminen (sekä liuta muita ehtoja, kuten 'aito suunnitelma yhteisestä tulevaisuudesta', jotain yhteistä omaisuutta/tili/laskuja, jne.). Osavaltion sponsorointi tarkoittaa vain muuttolupaa tai kutsukirjettä, jota haetaan osavaltioilta erillisen byrokraattisen prosessin kautta - sponsorointi ei siis ole mitään rahallista tukea.
Sen jälkeen, kun viisumihakusysteemi muuttui heinäkuussa 2012, on State Sponsored-viisumista tullut hyvä ohituskaista pysyvään oleskelulupaan, jos osavaltion kutsukirjeen vain onnistuu saamaan. Kutsukirjeen haltijan viisumihakemus nimittäin aloitetaan käsittelemään välittömästi, kun taas ns. independent-viisumeiden käsittelyn alkamista voi joutua odottamaan jopa vuosia huonolla tuurilla. Itselläni on tämä osavaltion sponsoroima pysyvä oleskelupa. Sen ehtoihin kuuluu, että ensimmäiset kaksi vuotta Australiassa (viisumin myöntämisen jälkeen, huom.) tulee asua siinä osavaltiossa, joka viisumin sponsoroi eli minun tapauksessani WA:ssa. Olen asunut täällä jo puolitoista vuotta ennen viisuminsaantia, mutta tämä aika ei ainakaan teoriassa kuulu mukaan tuohon kahden vuoden ehtoon. Mutta kappas.
Viisumini mukana tuli infokirje, jossa kerrottiin, miten Australiassa ollaan ja eletään, mm. kerrottiin mahdollisista etuuksista kuten Medicare (paikallinen 'kelakorvaus')-systeemistä, jonka piiriin kylläkin jo kuuluin edelliselläkin viisumillani. Mukana oli myös tieto, että seuraavaksi on rekisteröidyttävä Department of State Workforceen eli Osavaltion Työvoimatoimistoon, jotta se kahden vuoden asumisvaatimusaika alkaa raksuttaa jossain systeemissä. Dept of State Workforce ei ole suomalainen työvoima- tai työnvälitystoimisto, vaan lähinnä infopiste, josta saa esitteitä eri koulutusmahdollisuuksista, ja jossa osavaltion sponsorointipäätökset tehdään. Toimiston viisumikäsittelyhaara on auki vain kolmena päivänä viikossa, kolme tuntia kerrallaan, eri kellonaikoihin eli esim. ma klo 9-12, ke klo 13-17 jne. Toimisto on ihan työpaikkani nurkalla, mutta sinne ei ihan noin vain piipahdeta aukioloaikojen takia. Soitin toimistoon ennakkoon ja kysyin, voinko tulla tänään rekisteröitymään. Virkailija mutisi vaikeana, että no tänään ei kyllä oikein mitenkään käy, kello on jo 11 ja suljemme klo 12. Minä siihen, että työpaikkani on kulman takana, olen siellä 5 minuutissa, hetkonen vaan! Johon virkailija, että eikun tule seuraavana aukiolopäivänä, olemme jo sulkemassa kun puoti menee kuitenkin jo tunnin päästä kiinni (!). Just.
Lopulta marssin ohjeen mukaan passin, viisumin ja infokirjeen kanssa toimistoon. Siellä odotti yllättynyt virkailija, joka ihmetteli, miksi tulin ja miksi sitä passiani tyrkytän, johan minulla on viisumi. Yritin selittää, että tämän maahanmuuttoviraston kirjeen mukaan minun pitää rekisteröityä täällä. Häkeltynyt virkailija otti passini, tutkaili sitä ja kirjettä, marssi sermin taakse, josta putkahti kohta takaisin - asia selvä. Varmistin kaksi kertaa, että onko minut nyt rekisteröity jonnekin kuten kirjeessä sanotaan. 'Kylläkyllä, joojoo, rekisterissä olet, minä -öhm - skannasin-, tai siis tuota noin merkitsin tämän passin tuonne- öö - tietokantaan'. - - - aha tämäpä oli vakuuttava selitys...? Eli ei ole aavistustakaan, olenko rekisteröity, ja onko kukaan muu State Sponsored viisumin saaja koskaan käynyt rekisteröitymässä, sen verran ällistynyt ainakin tämä virkailija oli. Epäilyttää, että jos muuttaisin heti huomenna Melbourneen (jonne muuten lennän lomalle huomenna!), kukaan ei saisi koskaan tietää ja vielä todennäköisemmin - ei välittäisi pätkääkään. Täällähän ei ole keskitettyä väestörekisteriä eikä osoitetietokantaa, joten käytännössä kukaan tuskin ikinä jäljittäisi liikkeitäni Australian sisällä. Maasta ulos lähtiessä tietenkin jää tieto rajalle. Liekö tämäkin sitä kuuluisaa länsi-Australian no worries = otetaan iisisti - asennetta.
Hyvää Uutta Vuotta täältä Perthistä! Alla kasinon ilotulitukset, Perthin kaupunki järjestää omat ilotulituksensa vasta Australia Day'na eli 26. tammikuuta. |
Onnea viisumista ja mukavaa lomaa :)
VastaaPoistaKiitos, kumpaankin! :)
VastaaPoistaMeille ei tullut mitään tietoa moisesta rekisteröinnistä. Voivat kuulemma tsekata olinpaikkaa sillointällöin ja puolivuosittain piti jonnekin ilmottautua, mutta minne - se ei ole vielä selvinnyt.
VastaaPoistaSe rekisterointi-info lukee teidan viisumin mukana tulleessa kirjeessa. Jos siis saitte tiedon sahkopostiin, siina todennakoisesti tuli kaksi dokumenttia. Itse viisumi, ja sitten sellainen infokirje. Se on siina infokirjeessa kun tarkasti luette (ainakin itsellani oli..?). Se puolivuosittainen tsekkaus on sita, etta teidan ilmoittamaan osoitteeseen tulee jonkinlainen kyselylomake, mutta ei siis tarvitse ilmoittautua kuin kerran juuri tuonne Dpt of State Workforceen. Kunhan olette taalla, naytan minne menna :) Mutta ei sinne nakojaan kovin moni mene ilmoittautumaan, paatellen samaastani kohtelusta... Suomalainen tietysti tekee niinkuin ohjeistetaan, ettei vain tule ongelmia tai viranomaisten kanssa kahnausta, kamala skenaario, josta muut taalla eivat juuri nayta valittavan!
VastaaPoista