Kysyin vuokravälittäjältämme pari viikkoa sitten, josko voimme asua nykyisessä kivassa asunnossamme, kunnes omamme valmistuu. Helpommin sanottu kuin tehty. Ei sillä, että asuminen sinällään on ongelma, vaan sopimuksen pituuden määrittely. Täällä ei jostain syystä melkein koskaan saa tehtyä jatkuvaa vuokrasopimusta kuten Suomessa, vaan tarjolla on vain määräaikaisuuksia. Yleensä vähintään vuodeksi.
Määräaikaisesta sopimuksesta irtipääsy on hankalaa ja pahimmillaan rahanielu ja musta aukko. Sopimuksen rikkoja joutuu maksamaan vuokraa, mainostuskuluja ja välittäjän palkkion niin kauan, kunnes uusi vuokralainen löytyy. Mistään ei voi tietää, milloin se löytyy - etenkin, kun välittäjän tehokkuuteen ei voi itse vaikuttaa.
Kun tämän nykyisen kämppämme löysimme, se oli juurikin vapaana "break lease"-tilanteen eli määräaikaisuudesta lähdön takia. Välittäjää ei olisi voinut vähempää kiinnostaa, löytyykö uusi vuokralainen: edellinen maksaa joka tapauksessa, kunnes uusi on koukussa. Asuntoesittelyt hoituivat laiskasti perusperthiläisellä tyylillä eli esimerkiksi soittopyyntöihini vastaaminen oli hitaanpuoleista. Silloin kun välittäjä soitti takaisin minulle, hän antoi puhelimen pirahtaa maksimissaan kolme kertaa ennenkuin katkaisi puhelun olettaen, etten aio vastata. No juu, se siitä tarinasta.
Nykyinen sopimuksemme päättyy lokakuun alussa. Halusimme ajoissa varmistaa, että saamme tässä pysyä, kunnes muutto omaan tapahtuu. Neuvottelujen jälkeen saimme kuin saimmekin luvan puolen vuoden määräaikaiseen sopimukseen, joka jatkuu siitä eteenpäin kuukausiperusteisesti niin kauan kuin tarvitaan. Eli ihan hyvä diili perthiläisittäin - ja suomalaiselle melkein ainoa normaali vuokrasopimus: asut ja maksat niin kauan kunnes toisin ilmoitat?!
Seuraava mutka oli sopimuksen allekirjoitus. Välittäjältä tuli tiukkaa eitä: ei, emme voi meilata sopimusta teille, emmekä voi sitä myöskään postittaa. Emme voi jättää sitä asuntoonne, kun käymme tällä viikolla tekemässä neljännesvuositarkastuksen. Pitää tulla toimistoon allekirjoittamaan todistajan läsnäollessa, kummankin. Koska muuten voisitte väittää oikeudessa riitatilanteessa, että ette ole itse allekirjoittaneet, tai vähintään toinen väärensi toisen nimen.
Tämä selvä.
E:n saaminen toimistoon oli kuitenkin kinkkisempää kuin olettaisi, koska hän tekee töitä Perthin ulkopuolella Perth Hills'eillä eli kukkuloilla/metsässä. Se on täysin toisessa suunnassa kuin vuokra-agentin toimisto on, eikä E pysty sieltä piipahtamaan lounastauolla Subiacoon tuntia suuntaansa ajaen. Onneksi perjantaina oli kummallakin meistä aamupäivä vapaata, joten allekirjoitusreissulle.
Tuttu paperipinkka odotti respan pöydällä. Meidät ohjattiin neuvotteluhuoneeseen lukemaan ja allekirjoittamaan joka paperi. Täällä ei nimittäin riitä, että lätkäisee lopun pisteviivalle nimmarinsa, vaan jokainen yksittäinen paperi parikymmensivuisesta sopimuksesta pitää puumerkata nimikirjaimillaan lukemisen todistamiseksi. Ja erillinen lista yksityiskohtaisia ehtoja pitää puumerkata kohta kohdalta koko sivun nimmaroinnin sijasta, kas näin:
- Vuokralainen sitoutuu siihen, ettei koskaan laita kukkaruukkuja suoraan parketille vesivahingon välttämiseksi.
- Vuokralainen sitoutuu olemaan kävelemättä parketilla piikkikoroilla.
- Vuokralainen lupaa pitää huolen pihan sadetusjärjestelmästä [jota meillä ei edes ole, kun ei ole pihaakaan, mutta luvattava on, koska sopimusmallissa näin seisoo].
- Vuokralainen lupaa ilmoittaa kaikista vahingoista välittömästi vuokravälittäjälle, eikä jättää ilmoittamista neljännesvuositarkastuksen yhteyteen.
- Vuokralainen lupaa maksaa vuokran (täysimääräisenä, ei alennuksia tai maksusuunnitelmia) kahden viikon välein sovitulle tilille häädön uhalla.
- Vuokralainen sitoutuu siihen, ettei kiinnitä mitään seinille eikä myöskään poista mitään kiintokalusteita.
- Jne.
Ihan järkeenkäypiä ohjeitahan nämä tietysti... riitatilanteiden varalta kerätään jokaiseen tunnustus, että kyllä olen nähnyt tämän ehdon, kyllä lupauduin näin tekemään, ja kyllä, en voi väittää, etten tiennyt. Mutta aikamoiselta pölkkypään kohtelulta puumerkkaus tuntuu.
No, nyt ovat nimet alla ja koti turvattu. Viereisessä korttelissa kerrostalo, jossa ostoasuntomme on, valmistuu kovaa vauhtia. Joten ensi heinäkuussa - jos aikataulun mukaan mennään - pidetään tuparit ensimmäisessä itse omistetussa kodissa. Jei! Tupareiden myötä heitetään hyvästit vuokrasopimuksille, ainakin vuokralaisen näkökulmasta ja joksikin aikaa. Saa nähdä, jos joskus päätyy sinne vuokranantajan puolelle asioimaan. Se onkin epäilemättä oma souvinsa.
Kotikulmilta illansuussa. Alla kasvi nimeltään kangaroo paw eli kenguruntassu. |
Juu vuokralaisten asema on kieltämättä kertaluokkaa kehnompi täällä kuin Suomessa.. Osittain varmaan johtuu siitä että omistusasuminen on paljon Suomea yleisempää; esim. Melbournessa 27% asuu vuokralla kun Helsingissä vastaava luku on 45%.
VastaaPoistaTäällä Victoriassa sentään ensimmäisen kiinteän (yleensä vuoden) kauden jälkeen on ihan tavallista että vuokrasopimus siirtyy toistaiseksi jatkuvaksi (periodical), josta vuokralainen pääsee eroon 28pv:n irtisanomisajalla ilman sen kummempia velvoitteita - mutta suoraan alkuun toistaiseksi voimassaolevaa sopimusta on täälläkin aika mahdoton saada.
Sama taalla Sydneyssa eli viisi vuotta sitten kirjoitimme vuokrasopimuksen vuodeksi ja se on vaan jatkunut ilman uutta allekirjoitusta muutamaa korotusta lukuunottamatta.
VastaaPoistaSiella lannessa asuessa meille ainakin toimi samalla tavalla, jos ei mene kyselemaan sopimuksen peraan se automaattisesti jatkuu. Vuokranantajan taytyy antaa 60paivan notice jos haluavat teidat ulos. Muuten sopimus jatkuu vanhoilla ehdoilla, paitsi etta sinun taytyy antaa vaan tuo 28 paivan notice. Kun kirjoitat sopimuksen se tietty takaa etteivat tuona aikana voi nostaa vuokraa, mutta joudut maksamaan suolaisesta jos "rikot sopimuksen".
Meilla investment property taalla ja olen kylla tullut siihen tulokseen, etta vuokraaja on paljon paremmassa asemassa kuin vuokranantaja. Vuokralaisesta on aika vaikea paasta eroon, vaikka olisi esim.damaged the place. En ole tosin ikina vuokrannut Suomessa, joten vaikea verrata.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMeillä oli sopimuksessa pykälä, että se kyllä jatkuu määräajan päättymisen jälkeen periodical eli jatkuvana sopparina, mutta vuokra nousee samalla melkein satasen kuussa. Kuulemma standardimenettely (väitti vuokranvälittäjä). Nyt siis neuvottelimme uuden määräaikaisen sopimuksen ilman vuokrankorotusta.
VastaaPoistaTäällä (jälleen vuokranvälittäjien väittämän mukaan) myös määräaikaisen sopimuksen aikana saa korottaa vuokraa, jos antaa siitä ilmoituksen 3kk ennakkoon. Tämä sääntö on erityisen epäreilu, koska vuokrankorotus ei ole käypä syy rikkoa määräaikaista sopimusta! Eli pitää vaan purra hampaita yhteen ja maksaa, jos vuokranantaja haluaa - näin meille siis on väitetty.
Korotus ei ole sattunut omalle kohdalle, eli en mene vannomaan käytännöstä. Jos olisi sattunut, olisin kyllä selvittänyt kivien ja kantojen alta, että onko tälle vaatimukselle lakiperusteita, ennen kuin maksaisin.