29.10.2011

Long to reign over us eli kauan hallitkoon Elizabeth II (ja sen hän tekikin)

Tänään oli se suuri päivä, se jota on sanomalehdissä hehkutettu viikkotolkulla. Ihan itse kuningatar Elizabeth II kyläili Perthissä, CHOGM:n eli Commonwealth Heads of Government Meeting'issä, Brittiläisen kansanyhteisön valtiopäämiesten kokouksessa. Commonwealthiin kuuluu nykyään 54 maata ja päämiehet ja -naiset (peräti neljä korkeinta naisjohtajaa, mukaanlukien Australian pääministeri Julia Gillard) kokoustavat joka toinen vuosi eri puolilla Commonwealthia. Viime kerralla herrasväen tapaaminen pidettiin Antigua & Barbudalla, ja ensi kerralla isäntämaana on Sri Lanka. Commonwealth on muuten siitä vekkuli yhteisö, että siihen voi liittyä anomuksesta. Aiemmin pääsyvaatimuksena on ollut historia Brittien siirtokuntana, mutta nykyään käsittääkseni vaikka Suomi voisi hakea paikkaa, jos huvittaisi. Itselleni ei ole ihan selvää, mitä iloa Commonwealthiin kuulumisesta on - esim. saavatko kansalaiset liikkua jotenkin vapaammin Commonwealthin maiden sisällä -, mutta ihmeen suosittu kerho se on, koska maapallon valtioista joka neljäs siihen kuuluu. Commonwealthin maissa asuu yhteensä 2 miljardia ihmistä, Intia yksinään muodostaa puolet tuosta määrästä. Mutta asiaan eli kuningattareen.

Olen täällä huomannut itsestäni ihan uuden puolen, eli sellaisen, joka innostuu mahdollisuudesta mennä tienvarteen heiluttamaan pientä lippua ja heittelemään kukkasia, jos kuninkaallinen suvaitsee ajaa ohi. Intoa lietsonee se, että etenkin naistenlehdet seuraavat herkeämättä brittikuninkaallisten elämää ja jutunjuurta riittää erityisesti viimekeväisistä prinssi Williamin ja Catherinen häistä. Siispä olin hyvissä ajoin tänään tienvarressa, kun kuningattaren autosaattueen oli määrä ajella Perthin keskustan katuja klo 11 lähtien. Suomalaisystävät, joiden kanssa paikalle saavuin, olivat kiinnostuneempia hyväntekeväisyys-barbecuesta Esplanaden rantapuistossa ja jatkoivat urheaa taistelua läpi ihmismeren kohti edullisia makkarakojuja, kun itse parkkeerasin paraatipaikalle aidan viereen, vielä mukavasti puun varjoon. Ehdin tosin odotella kamera ojossa vain pari minuuttia, kun yksi väkijoukkoja valvovista poliiseista ilmeisesti huomasi kohtuuttoman innokkuuteni ja kävi ystävällisesti neuvomassa, että autosaattue ei edes aja tästä kohtaa. Just. Siis jatkamaan vaellusta sadantuhannen muun innokkaan puserruksessa. Lopulta löysin kohdan, jossa tarvitsi töniä edestä vain pari pikkutyttöä ja -poikaa (ei sentään, annoin heidän olla) ja sain viriteltyä hyvän kuvakulman muiden katsojien päiden ja hartioiden välistä. Jostain käsittämättömästä syystä ihmisiä ei päästetty aidatun tien vastapuolelle lainkaan, ja kaikki joutuivat pusertumaan vain yhdelle laidalle Saint Georges Terracea. En tiedä, oliko tämä järjestely jotenkin kuningattarelle turvallisempi, vai eikö yleisöä vain haluttu asettaa alttiiksi paahteelle - ihmispaljouden kadunpuoli kun oli hyvin kerrostalojen varjostama.

Ihmetytti ja ilahdutti erityisesti se, miten hyvin ihmiset suhtautuivat ruuhkaan ja ahtauteen. Kukaan ei valittanut eikä töninyt, ilmapiiri oli iloinen ja leppoisa. Kuningattaren autosaattue ajoi ohi melko rivakkaa vauhtia ja kukin ehti nähdä ehkä puolentoista sekunnin vilauksen, mutta silti ihmiset olivat tyytyväisiä ja hyvällä tuulella, eivät valittaneet järjestelyjen puutteista tai tapahtuman hienoisesta karuudesta (ei ratsupoliiseja, ei kukkaistyttöjä, ei ylilentoja, ei torvisoittokuntaa, ei ylipäätään mitään juhlallista, vain letka ohi vilahtavia autoja). Päivässä parasta olikin - ei niinkään julkkiksen näkeminen, näkeehän noita telkkarista - ilmapiiri, ihana sää, kymmenettuhannet juhlatunnelmaiset ihmiset Esplanaden puiston barbecuessa, sekä rattoisa monituntinen piknik ystävien kanssa King's Parkissa. Perin onnistunut päivä!

Tässä sitä ihmettä odotellaan, kuninkaallista autosaattuetta.

Oli siellä jokunen muukin kiinnostunut. Kaikkien täytyi siis katsella vain tuolta puolen tietä, kuva otettu siinä vaiheessa kun autosaattue oli jo ohittanut yleisön, 20 minuutin lisäodottelun jälkeen aitoja avattiin ja sai vaihtaa kadunpuolta.

Kuningattaren kunniaksi järjestettiin jättimäinen hyväntekeväisyys-barbecue Esplanaden rantapuistossa. Kahden dollarin wannabe-hodari eli makkara kiedottuna paahtoleipään veti väkeä. 

Siellä, ihkaelävänä, itse Elizabeth II (tai ainakin joku hattupäinen iäkäs rouva), Britannian toiseksi pitkäaikaisin hallitsija kunigatar Victorian jälkeen - takana jo lähes 60 v kuningattaruutta. Kuningatarparin Range Roverin rekkarina oli simppelisti kruunun kuva.

Voi miksen itse tajunnut hankkia asiaankuuluvia kenkiä Union Jack'illa eli Iso-Britannian lipulla varustettuina! Salakuva edellä kävelleiden jaloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!