17.2.2013

Lomalla kuin paikalliset - Dunsborough

Jestas, tässähän on vierähtänyt useampi viikko ilman päivityksiä. Niin se aika rientää myös täällä Down Underissa. Olin tammi-helmikuun taitteessa kaveriporukalla viikonloppureissussa Margaret Riverin viininviljelyseudulla, tarkemmin kartoittaen Dunsborough'ssa. On pitänyt aiheesta kirjoittamani, mutta näköjään kirjoitin pelkästään päässäni, en nettiin saakka. Going Down South on perthiläisten ilmaus lomailulle osavaltion lounaisnurkassa, ja seutu onkin kovasti suosittua viikonloppu- ja juhlapyhänviettoaluetta. Kun suomalaiset lähtevät mökille, perthiläiset lähtevät down southiin eli alas etelään. Olen onnistunut asumaan Perthissä jo lähemmäs kaksi vuotta ja tämä oli silti ensimmäinen visiittini down southiin. Olen autoillut kyllä muualla Perthin ulkopuolella, erityissuosikkini on Tromssaa (täysin subjektiivinen mielipide) muistuttava kalliorantainen Albany, sekä Denmarkin ja Pembertonin seutujen jättiläiseukalyptusmetsiköt. Mutta kyllä Margaret Riverin alueen polveilevat ja kumpuilevat viiniköynnösviheriöt olivat kaunista katseltavaa nekin.

Seudulla lomailun perusajanviete, viinitilojen kiertely ja viinienmaistelu, oli itselleni täysin sopimaton harrastus, huomaan. En todellakaan ole alkoholin isoimpia kuluttajia ja tajusin muistaakseni toisella vierailemallamme viinitilalla, että minimaalisinkin siemaus tätä ja tuota kahtatoista erilaista cabernet sauvignonia, merlotia ja sekoitusta riitti kihauttamaan promillet nuppiin ja höveli lupaukseni toimia kakkoskuskina pysyi juuri sinä - pelkkänä lupauksena. Onneksi ykköskuski A sieti sekä maistelua että rikottuja lupauksia itseäni paremmin, eikä ainakaan avoimesti kapinoinut jättämällä lupailijaa kyydistä. Parasta antia meille oli Noonankin lämpimästi suosittelema Vasse Virginin oliiviöljytuotetehdas ja tehtaanmyymälä. Taivaallisemman makuisia oliiveja saa hakemalla hakea! Maistelupöydillä oli myös erilaisia maustesekoituksia, oliiviöljyjä, pestoja ja mitähän muuta. Matkaan tarttui valikoima kosmetiikkaa kuten kosteusvoiteita, saippuoita, shampoota ja hoitoainetta. Huumaavia tuoksuja, värejä ja koostumuksia! Itse myymälän esillepano oli mielestäni kaunis, ja saippuanvalmistusta olisi voinut seurata lähietäisyydeltä - saippuamaakarin vieressä. Alla kuvakimaraa Dunsborough'n ympäristöstä ja vierailemiltamme tiloilta.

Kyllä täällä on sitten nättiä. Kauniita rantanäkymiä osa I.
Viikonloppumökkimme etupiha aamupaisteessa. Löytyy gum tree'tä (eukalyptus, mikä tahansa) ja grass tree'tä.  Ja aurinkoa. Auringosta ei ole koskaan puute. 
Pikkuinen roo eli kengurunpoikanen mökin takapihalla. Kävi laumoineen laiduntamassa. Hoidettu nurmi on kenguruiden buffet.
Yllä ja alla. Näitä rantoja ja turkoosia vettä ei kyllästy ihailemaan. Yllä ja alla: kaikille Dunsborough'n - kävijöille ehdoton matkakohdevinkki. Samudra-kasvisruokakahvila ja -ravintola. Ei muistu mieleen, milloin olisin maistuvamman aamupalan vetäissyt, kaikki vieläpä vegaanisia tuotteita. Keltainen sose keskellä on pähkinöistä survottu "juustonkaltainen dippi", omnomnom miten hyvää!

Yllä: Samudran salaatit ja yrtit tulevat oman takapihan puutarhasta. Alla: Samudran vessakin oli koristeltu kukkasin. 

Nättiä, nättiä...
Yllä ja alla: Vasse Virgin oliiviöljytuotemyymälä. Ihana. Kuski ja ystävä A tutkailee, mitä kaikkea ostetaankaan.
Yllä ja alla: mussunmussun, Vasse Virginin maistiaispöytä. Parempia oliiveja ei varmasti löydy edes oliiviparatiisin paraatipuusta.

Dukkah-maustesekoituksia. Ideana on dipata leipäpala oliiviöljyyn ja pyöräyttää palasta tällaisessa seoksessa. On muuten hyvää, makuvaihtoehtoja runsaasti. Voi käyttää toki muissakin tarkoituksissa!
Kookaburra, naurava lintu. Ei paljoa nauranut. Kyttäsi varmaan viinitarhan rypäleitä, jotka oli harmillisesti kätketty verkkojen alle.
Yllä ja alla. Tällaiselta näyttää viinitilalla, ainakin joillain! Baarin ja kahvilan puolta (kovasti oli tyhjää, saimme maistella ihan keskenämme), ja alla viinitynnyreitä. Arvokas on tämä huone, sillä yhden tyhjän tynnyrin arvo on pari tonnia ja tämän koko huoneen arvo miljoonia.Minä tässä terve. Täkäläisessä perusmaisemassa. Rantaa riittää, ja sinisyyttä.

Yllä ja alla: lisää viinitilamaisemia. Komeaa on, ja vihreää. Paikkaa myös Keski-Euroopan maisemien ikävää sellaisesta kärsiville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!