19.3.2013

Muoti on outoa osa sadannes

Tuli tästä linkistä mieleen taas ihmetellä täkäläistäkin vaatetarjontaa. Kyllä vain, Suomeen juuri rantautuneet vermeet ovat olleet täällä perussettiä jo kohta parisen vuotta. Ymmärtänette, miksen ole paljoa shoppaillut. Itse asiassa kirkkaat perusvärit ovat hyvinkin mieleeni, mutta ongelma on ollut vaatteiden malli ja mitoitus. Tällaiselle kämmenenleveyden mitalla puolentoistametrin merkkipaalun ylittävälle nyt eivät vaan kertakaikkiaan sovi mallit, jotka katkaisevat vartalon visuaalisesti kahtia. Samaa sopimattomuuskastia ovat pillifarkut tms. pillihousut kuten legginsit, jotka entisestään kaventavat alavartaloa. Jos haluaisin välttämättä näyttää kahden tikun varaan nostetulta laatikolta, voisin saman tien leikellä kädenaukot banaanilaatikkoon ja käyskennellä se päällä.

Suurin ongelma ovat täällä hurrrjjaan suositut peplum-topit (ks. kuva alla) tai vaihtoehtoisesti kasarihenkiset tyynyliinapuserot, joissa on tasan kaksi saumaa ja malli on otettu kaavakirjasta kohdasta säkki. Ehkä jollekulle pitkälle pajumaisesti huojahtelevalle supermallille tyynyliina sopii, mutta totesinko jo, että olen lyhyempi ja myös leveämpi kuin standardi-catwalk-malli? Jostain hämärästä syystä peplum-topin lantiohörsö ei ala lantiolta, vaan suoraan mahan kohdalta. Näin saadaan kätevästi lisää visuaalisia ylikiloja normaalipainoiselle tai vähintäänkin 'laskettu aika on muutaman kuukauden päästä'-vaikutelma.


Jopa vaateleikkauksiakin enemmän ihmettelen käytettyjä materiaaleja. Esimerkiksi Cue myy kovasti kauniita, naisellisia ja siistejä toimisto- ja bisnesasuja, mutta joka ikinen mekko ja jakku on työstetty verhoilukankaan vahvuisesta pönäkästä materiaalista. Maassa, jossa lämpötila huitelee puolet vuodesta lähellä tai reilusti yli +30:ssä, kangasratkaisu ei ole ainoastaan outo, se on päätön. Edes ilmastoidut toimistot eivät tätä trendiä selitä, sillä sinne toimistoon ja sieltä pois täytyy kuitenkin hankkiutua ulkoilman kautta. En ole missään nähnyt tällaista määrää polyesteriä ja viskoosia kuin Perthin vaatekaupoissa.

Tavallista puuvillaa, mistään luomu- tai ekosertifioiduista puhumattakaan, ei käytännössä ole olemassakaan näillä leveyksillä. Eikun anteeksi, onhan toki Cotton On eli Puuvillaa Ylle-liike. Tämän Gina Tricotin laatuisen puodin antimilla ei kylläkään montaa päivää pärjää, sillä vaatteilla on ikävä taipumus mennä pilalle pesussa. Suosituista materiaaleista oudoin on kuitenkin nylon. Saanko kysyä, kenen vaateammattilaisen (tai yhtään minkään valtakunnan ihmisen) mielestä on fiksu idea tehdä kotelomekko samasta aineesta kuin sukkahousut? Täkäläisille on siis normiratkaisu pukea sadan denimin kokovartalosukkahousuputki päälle jopa helteisiin. En-vaan-tajua.

Tajusin tässä kirjoittaessani, että jos Australian muoti on juuri saapunut Suomeen, niin mitäs minä vajaan kuukauden päästä alkavalla Suomen-lomallani shoppailen? Noooouuuuuuuuuuu! Alla näytteitä, mitä täällä myydään nettikauppa ASOSilla juuri nyt.

Aloitetaan miesten tarjonnasta:
Hämmentävästi yhdistetty hiphop-roikotus muuten tiukoissa shortseissa. 
???
????!
Ei ollut mitään puhtaana joten puin päälle äidin yöpaidan.
Ja myös naisten osastolta löytyy helmiä:

Otetaan suunnittelupöydältä kaikki ylijäänyt ja lykätään samaan asuun.
Peplum-toppi kohtaa tuulipuvun.

Pitkä vai lyhyt helma, no otetaan kummatkin.
Tällä neulekoneella syntyy kahdenlaista trikoota, löysää ja tiukkaa putkea. Voilá, sehän onkin koko asu!
Tästä ei ole mitään ilkeää sanottavaa, nätti. Paitsi että oudosti pönäköittää, malli on taatusti kokoa 32.
Yllä ja alla: Olenko ainoa, jolle tulee Pretty Woman-elokuva  mieleen eikä välttämättä hyvässä mielessä?
Tämä alimmainen mekko on jo minunkin mieleeni. Mutta hämmästyn, jos materiaali on jotakin muuta kuin teryleeniä.

4 kommenttia:

 1. Olen jo myöskin karvaasti ehtinyt kokea, että jokainen puuvillaa muistuttava vaate nyppääntyy jo ENNEN ensimmäistä pesua. Osaatko suositella, mistä löytäisi vähän parempaa laatua (hinta saa olla perusrutkua enemmän, koska mieluummin maksan laadusta kuin ostan kertakäyttökamaa). Huomasin, että Roxyn toppikin nyppääntyi heti, eli rahallakaan ei aina saa laatua...

  VastaaPoista
 2. Moikka Virve, valitettavasti itsellani ei ole yhtaan vinkkia, mista saisi hyvalaatuista jotenkuten edullisesti. Kokemukseni mukaan ei mistaan (voisiko joku kumota taman luuloni pliis?). Ilmeisesti takalaiset tilaavat aika paljon netitse tavaraa, ja itse olen ostanut edelleen suurimman osan vaate- ja kenkatarpeistani Suomen-reissuilta.

  VastaaPoista
 3. Hohhoi. Tuo blogikirjoitus, mihin viittasit on mielestäni melko naurettava, koska tuollaisia vaatteita on ollut tarjolla jo aika kauan, mutta nyt joku vain teki niistä ah, niin hauskan kirjoituksen. Ja jos et tiennyt, niin myös Asos on hyvinkin suosittu nettikauppa Suomen päässä. Peplum-toppeja on ollut täällä jo ties kuinka kauan ja pursuaa jo korvistakin ulos.. Muutenkin tunnut ajattelevan aika mustavalkoisesti Suomi-Australia asioita. Mutta ei kai siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, netti on pullollaan tekstia ja niista saa valita, mita haluaa lukea. Bloggaaminen on tiivistamista, mustavalkoisuus tarttuu mukaan vaistamatta. Mutta kiva, etta tekstini jaksavat tasta huolimatta sinuakin kiinnostaa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!