17.5.2013

Jamie Oliver Perthissä

Olen jo pidempään aikonut kirjoittaa Perthin ravintolatarjonnasta, mutta selvästikin pitäisi kiertää hieman aktiivisemmin uusia paikkoja, jotta aiheesta saisi jonkinlaisen infopaketin kasaan. Syön yleensä ulkona vain lounasaikaan ja lounaspaikat ovat helposti samat joka viikko (maanantaina sushia, tiistaina tacoja ja niin pois päin). Iltaisin riittää jokin pienempi välipala sorttia voileipää ja salaattia, paitsi että nykyään parisuhdetilanteen muutoksesta johtuen tulee kokattua iloisena iltapuhteena. Yksin ja pelkästään itselle ei niin huvita laittaa, ainakaan minun, t. laiskuri.

Perthissä on tapahtunut viime kuukausina paljon ravintola- ja baarisaralla, sillä uusia kivoja paikkoja on avautunut useampia. Ei sillä, että olisin kaikkia testannut, mutta esimerkiksi St Georges Terracella (pääbisneskatu) on nykyään useampia "fiinimpiä" baareja vastavalmistuneen Brookfield Place - aukion/pilvenpiirtäjäkompleksin sisällä ja ympärillä. Northbridgessä avautui jokunen kuukausi sitten itärannikolta tuttu Guzman y Gomez - burritoketju, ja voi poijat, hyviä burritoja tekevätkin! Eilen sain viimein testattua keskustan uuden vetonaulan William Streetillä, Jamie's Italian - ravintolan.

Julkkiskokki Jamie Oliverin ravintolaketju ulottuu Englannin ja Irlannin lisäksi Dubaihin, Singaporeen, Turkkiin sekä Venäjälle. Ravintolan bisnesidea on tarjota herkullista ja laadukasta, perinteistä italialaista ruokaa edulliseen hintaan. Takuuvarma menestysresepti, sanoisin. Jamie's avattiin Perthissä maaliskuussa innokkaan hypen saattelemana, mikä tuottikin metrikaupalla jonoja ravintolan ovelle joka päiväksi. Moni tuttu on jonottanut ovella jopa kolme varttia lounasaikaan päästäkseen maistelemaan kuuluisuuden luomuksia. Ei Jamie tietenkään itse paikassa kokkaa, mutta on suunnitellut menun - ainakin näin kerrotaan. Paikka on tietysti auki myös iltaisin, mutta käsittääkseni sisään on tähän saakka päässyt vain pöytävarauksella.

Itse puskin sisälle eilen lounaalle hetken mielijohteesta, koska olin liikkeellä vasta kahden aikaan ja silloin huikea enemmistö lounaskansasta on palannut työpöytänsä ääreen. Täällä lounastauko on melko tiukasti 11:30-13:00 välisenä aikana, ja monissa paikoissa on ruoka loppu ja lappu luukulla vartin yli yksi. Vaivaisen viisiminuuttisen odottelun jälkeen sain paikan "baaritiskiltä". Baarimikkoina tosin hyörivät salaatti- ja jälkiruokakokit, joiden työskentelyä ruokailijat saavat seurata aitiopaikalta. Jamie'sin idea on, että kaikki tehdään raaka-aineista itse ja esimerkiksi pastantekijät vääntävät tuoretta tagliatellea ynnä muuta heti ulko-oven vieressä sisäänheittonumerona. Sisäänmeno tapahtuu siten, että pöytään ei pääse heti, vaan ensin ohjataan odottamaan sille oikealle baaritiskille juomia ostamaan. Päättelin, että tämä on normikäytäntö, koska itsekin jouduin odottamaan sen viisiminuuttisen, vaikka pöydissä oli jo tilaa. Kun en tilannut mitään juomaa, pöytä löytyikin ennätysnopeasti.

Koska minulla oli kiire kokoukseen, nappasin listalta ensimmäisen yhtään houkuttelevan annoksen, joka sattui olemaan Pasta alla Norma, entree-kokoisella annoksella hintaa $11 eli noin 8€. Alkuruuaksi tarkoitettu pastakulhollinen riitti itselleni täysin hyvin lounaaksi. Tajusin jälkikäteen, että valitsin varmaan tylsimmän mahdollisen vaihtoehdon (spagettia kasviskastikkeella), mutta myönnettävä on, että grillatut munakoisot ja kesäkurpitsat laadukkaan oliiviöljyn ja tomaattikastikkeen kera veivät kielen mennessään. Siitäkin huolimatta, että syödessä ajattelin: "osaisin tehdä tätä itsekin, miksi maksoin yli kympin tästä . . . nääh, en itse asiassa osaisi, on tää aika hyvää!". Jamie'sin tunnelmaa kuvina ja sanoina löytyy tästä englanninkielisestä blogista.

Kasvisruoasta sen verran yleisesti, että sitä kyllä Perthistä löytyy, muttei välttämättä joka ravintolasta. Erityisesti vegaaninen ruoka on nousemassa pieneksi hitiksi täällä, mahdollisesti toisen pienen hitin joogan mukana. Oma joogaopettajani esimerkiksi on innokas raw food tai raw kitchen (raakaruoka, raakakeittiö) - ruuanlaiton puolestapuhuja. Paras tähän saakka kokeilemani paikka löytyy Fremantlesta, Manna Wholefoods. Freossa on myös toinen tunnettu vegeravintola, The Raw Kitchen, jonne en ole vielä mahtunut - on sen verran täynnä lauantaisin lounasaikaan, kun olen kulmilla pyörinyt. Lisää valikoimaa linkistä http://veganperth.org.au/eating-out/

Perthiin tulevat reppureissaajat yleensä oppivat nopeasti hyödyntämään Annalakshmia, vapaaehtoisvoimin pyöritettyä ruokapaikkaa Barrack Streetin päässä Swan-joen rannalla (vene- ja lauttalaitureiden luona). Annalakshmissa tarjoillaan joka ilta kasvisruokabuffet, josta maksetaan omatunnon mukaan ulko-oven vieressä olevaan kulhoon. Suositeltu summa liikkunee kympin tuntumassa, mutta olen joskus hätäpäissäni maksanut vain parikin dollaria, kun mukana ei ollutkaan enempää käteistä. Asiakaskunta koostuu intialaisista perheistä, kaikenmaalaisista ja -värisistä nuorista matkailijoista sekä enemmän tai vähemmän arvoiltaan vihreistä paikallisista. Kannattaa testata, jos täälläpäin liikkuu.

Yllä: järkyttävän maukkaan näköinen marenkipiiras Jamie'sissa, ensi kerralla syön taatusti jälkkärinkin! Kuva (c) 140 Perth. Alla: ravintolan yleistunnelmaa. Kuva (c) justalittlebitlouder-blogi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!