28.7.2015

Uusia kiinnostavia blogeja sekä blogihaastattelu

Juhuu, sain elämäni ensimmäisen blogihaasteen eli "virtuaalihaastattelun". Olen parit haasteet tosin tehnyt ihan omin nokkineni, eli nyysinyt listan kysymyksiä toisten blogeista ja vastaillut niihin, koska kysymyslistoista saa hyvää jutunjuurta, jos muuten raksuttaa tyhjänpuoleista ideapuolella.

Haaste - Liebster Award eli oikein perinteinen ketjukirje - tuli Anniinankulma-blogista, ja tavoitteena on auttaa lukijoita löytämään uutta kiinnostavaa luettavaa esittelemällä uusia blogeja ja tutustuttamalla siinä ohessa blogistiin.
Kunkin haasteen saajan kuuluu siis vastata itse saamiinsa kysymyksiin, ja lähettää uusi kysymyslista eteenpäin valitsemilleen bloggaajille.
Saamani kysymykset - ja niiden vastaukset - kuuluvat:

1. Mitä sinulle merkitsee olla suomalainen?

Hhmm, oma synnyinmaa ja kasvukulttuuri vaikuttavat valtavasti oman arvopohjan ja ajatusmaailman kehittymiseen. Minulle suomalaisuudessa arvostamani piirteet ovat tasa-arvo, minimoidut luokkaerot, koulutuksen ja tietopohjan kartutuksen arvostaminen, turvallisuus, jossa ketään ei jätetä kadulle kerjäämään, ja avoimia mahdollisuuksia tavoitella sitä ammattia ja sellaista elämää, mitä toivoo, syntyperästä ja vanhempien tulotasosta riippumatta. Egalitarianismia ja meritokratiaa, noin niinkuin fiineillä termeillä. Tietenkään tämä ei puhtaana toteudu Suomessakaan, mutta sinnepäin kuitenkin.

Arkisemmalla ruisleipätasolla suomalaisuus on luonnosta nauttimista ja luonnon arvostamista, ns. maalaisjärkevien taitojen ylläpitoa (marjanpoiminta, sukankudonta, vaatteiden paikkaaminen...), törsäyksen välttämistä (sekä rahan- että luonnonvarojen käytössä), ja sisulla siitä selviää - asennetta. Ja sulaineiden draculoiden imeskelyä suoraan salmiakkiliimaisen pussin seinämistä, ettei yhtään rippua mene ohi suun.

2. Mikä on mullistavin muutos elämässäsi?

Kyllä se on tämä Australiaan muutto ja tänne asettuminen. Mikään muu yksittäinen muutos elämässä - asuinpaikan muutot Suomessa, opiskelujen aloitus ja lopetus, ystävyys- tai parisuhteiden syttyminen ja hiipuminen, tai työpaikkojen vaihdot - eivät mitenkään vastaa kattavuudeltaan sitä muutosta, jonka maan, kielen ja kulttuurin vaihtaminen tuottaa.

3. Miten hemmottelet itseäsi?

Uppoutumalla hyvään romaaniin (tavallisimmin jokin suspense- eli jännitysdekkari, Lisa Gardnerin tuotannosta tykkään kovasti), ja/tai nauttimalla kiireettömän brunssin jossain kivassa kahvilassa. Aamupala tai lounas käyvät yhtä hyvin, brunssi nyt vaan sattuu olemaan kätevä, runsas kombo kummastakin. Brunssi on yhtä hyvää hemmottelua niin yksin kuin seurankin kanssa. Jos olen yksin, luen lehteä tai sitä dekkaria ja nautin tunteesta, ettei ole kiire mihinkään. Isomman mittakaavan hemmottelua on matkustelu, mutta sitä ei tietenkään joka viikkoon tai edes kuukauteen saa mahtumaan.

4. Millaisesta kodista haaveilet?

Hmm. Toisaalta olen sucker for luxury eli kyllä kaikki säihkyvät graniittipinnat, tahrattomat laattalattiat ja skandinaavityylikäs viileänvaalea, moderni sisustus muutamilla räiskyvillä väriläiskillä kolahtaa. Toisaalta en ole yhtään kiinnostunut panostamaan paljoa rahaa kodin seiniin ja tavaroihin, koska mielestäni kaiken kaupasta kannetun rahallinen arvo romahtaa välittömästi ostotapahtuman jälkeen - harvaa tavaraa saa myytyä läheskään sillä hinnalla, saati kalliimmalla, kuin sen osti. En tykkää ajatuksesta, että vaivalla tienaamani dollarit muuttuvat kiinakrääsäksi tai sisustustekstiileiksi, enkä siten voi käyttää niitä em. hemmotteluun eli brunsseihin ja matkusteluun :)

Joskus varhaisteininä haaveilin (johonkin lukemaani kirjaan perustuen) hevosten vetämästä asuntovaunusta mallia vuosisadan alun nomadiromanit. Sillä kiertelisin Eurooppaa, pysähtyisin minne mielin yöksi, uskollinen hevonen (olin heppahullu) luotettavana seuralaisenani. Kaikki tarvittava olisi käden ulottuvilla eikä mukana olisi mitään turhaa ja ylimääräistä. Vain minä, matkaseura ja välttämättömyydet, ja avoin tie ja valtavasti uutta nähtävää ja koettavaa.  Vaikken enää ehkä heppavaunusta enkä myöskään matkailuautosta sinällään haaveile, sama ideologia elää mielessäni edelleen. Ei turhaa materiaa painolastiksi, jotta voi edes teoriassa lähteä minne huvittaa, milloin huvittaa. Vaikkei sitten lomia pidemmiksi ajoiksi lähtisikään.

5. Minkä kotikeittiösi salaisuuden haluat jakaa meille muille?

Öööh... käytä sitruunaa, paljon? E löytää jostain jatkuvasti ilmaisia sitruunoita, koska niitä kasvaa melkein jokaisen omakotitalon pihassa ja aina kun hän kaataa puun, sitruunat menisivät haaskioon ellei hän niitä keräisi. Käyttääkseni ne johonkin, puristan sitruunamehua sinne ja tänne, sekä viipaloin sitruunoita juomaveteen. En ole todellakaan aiheeseen perehtynyt parin nettiartikkeliotsikon skannausta enempää, mutta olen huomannut, että sitruunavettä juodessa pysyy jotenkin paremmin virkeänä ja myös kylläisenä. Ehkä vahingossa nesteyttää itseään enemmän, kun vesi on maustettua?

En ole kummoinen kokki, tai pikemminkin, en ole kiinnostunut kokkauksesta. Tykkään väsäillä salaatteja, koska niitä on helppo ja nopea tehdä, ja parin täytteen muutoksella saa jo mukavasti vaihtelua. Meillä syödään paljon munakasta fetasalaatin tai esim. porkkana- tai kaaliraasteen kera, koska se on nopein kombo, jonka töiden jälkeen nälkäisenä jaksaa vääntää. Eli sori, täältä ei irtoa kovin ihmeellisiä kokkikornerivinkkejä tai pirkkaniksejä.

6. Mikä sinua ärsyttää juuri nyt?

Suomessa jatkuvasti mediatapetille palaava 'saavatko homot mennä naimisiin vai eivät' sekä 'monikulttuurisuus pitää kitkeä Suomesta' - immostelu. En jaksa ymmärtää, miksi ihmiset repivät pelihousujaan sen puolesta, jotta muilla ei olisi samat oikeudet kuin itsellä. Mistä ihmeestä tämä "olen yläpuolellasi" - ajattelu kumpuaa? Miksi juuri sinä? Miksei toisinpäin? Mikseivät kaikki samalla viivalla, samoin oikeuksin ja velvollisuuksin?

Ja monikulttuurisuudesta puhuttaessa: missä kohti maailmanhistoriaa oli se vaihe, kun kaikki ihmislajin edustajat olivat ns. oikein sijoittuneita? Kansallisvaltiot, eli yhden kielen tai "heimon" omakseen rajaamat maapläntit keksittiin 1800-luvulla. Kaksisataa vuotta sitten. Homo sapiens on ollut lajina olemassa n. 200 000 vuotta, siis tuhatkertaisesti sen ajan, kuin kansallisvaltiot ovat olleet olemassa. Nomadi laji on liikkunut pallolla suuntaan ja toiseen aina. Ymmärrän maahanmuuton sääntelyn ja sen, että maassa maan tavalla ja lakeja noudattaen, mutta en ideologiaa, jonka mukaan on olemassa jokin oikea geologinen paikka kullekin "rodulle" (joka sekin on keinotekoinen määrite, jos geenien tasolle mennään syynäämään).

7. Mikä saa sinut hyvälle tuulelle?

Mikä tahansa iloinen ja positiivinen asia. Auringonpaiste. Tuulessa keinuvat vihreät puut. Liplattavat laineet. Iloiset ihmiset. Nauru, oma tai toisten. Banter eli humoristinen nokittelu. Ylipäätään hauskat, absurdit, yllättävät vitsit ja tilanteet. Pictionary ja etenkin siinä menestyminen. Hyvä ruoka. Hyvä kahvi. Se, että saa lukea uutisia ja facebookkia rauhassa aamukahvin ääressä. Rakkaat ihmiset. Töhöilevät kissat ja koirat (ja muut eläimet). Luontodokkarit. Uuden oppiminen. Tunne, että sain jotain aikaan. Tunne, että vaikutin jonkun toisen elämään positiivisella tavalla - auttamalla, rohkaisemalla tai ihan vaan juttukaverina/kuuntelijana olemalla. Lukeminen. Kirjoittaminen. Puhtaat, sileät, vastavaihdetut lakanat. Salmiakki. Sima. Vappu. Joulu. Joulukuusi. Juhannus. Juhannuskoivu. Korvapuustit. Se, että ei tarvitse odottaa vaihtopysäkillä, kun vaihtaa junasta bussiin tai toiseen junaan, vaan jatkoyhteys on saman tien lähtövalmiina. Vaihtelu. Lomalle lähtö. Vapauden tunne.

8. Jos edessäsi olisi nyt ammatinvalinta, mitä haluaisit tehdä?

Jos kysymyksen ottaa niin päin, että missä ammatissa haluaisit olla, jos sinne työllistyisit tuosta vaan, niin toimittajana. Ihailen etenkin tutkivaa journalismia; älykkäitä, sanavalmiita ja asiantuntevia kolumnisteja sekä sotakirjeenvaihtajia, mutta tuskinpa itse edes uskaltaisin minnekään sotatoimialueelle. Ihailen kovasti myös kaikensorttisia pelastajia (ensiapu, palolaitos, katastrofiapu vaikkapa maanjäristysalueilla, Punainen Risti ym.) ja tavallaan haaveilen tällaisesta työstä sen mielekkyyden ja tarpeellisuuden takia, mutta en toisaalta halua sitoutua moiseen koko uran mittaisesti alan stressaavuuden ja vaaditun omistautumisen vuoksi. Tykkään olla vapaa ja puuhailla oman aikatauluni mukaan :)

Eli jos talous turvautuisi jotenkin muuten, valintani olisi freelancer-työ siellä missä tarvitaan tai missä on syytä olla mukana paremman maailman puolesta missä tahansa roolissa tai kaikissa vuoron perään: toimittajana, tiedottajana, kouluttajana, lobbarina, katastrofiapuna, jonain muuna.

9. Millä tavoin yllätät sinulle tärkeän ihmisen?

Keksimällä ja järjestämällä uutta yllättävää puuhaa. Buukkasin meille paritanssikurssin, koska E on puhunut aiheesta eli haluaisi oppia kunnolla tanssimaan. Kävimme äskettäin myös yllärivaraamallani delfiinibongausristeilyllä, kun sellaisen löysin halvalla näin talven iloksi. Pari muutakin yllätysaktiviteetti-ideaa on muhimassa, joista kerron, kunhan ollaan ne toteutettu. Pienemmässä mittakaavassa tuon take away - sushia tai burritoja (tortilloja) kotiin, kun tiedän, että kummallakin on ollut pitkä päivä eikä kokkaus todellakaan huvita; tai vien kahvikupin sänkyyn viikonloppuaamuna.

10. Kolme asiaa, joista iloitset nykyisessä elämäntilanteessasi?

Elämäntilanteessani on paljon enemmän kuin kolme asiaa, joista olen iloinen ja tyytyväinen. Mietin joka päivä, että elämässäni ei ole koskaan ennen mennyt näin hyvin ja näin kohdilleen moni asia yhtä aikaa. Toivotaan, että jatkuu, eikä tarvitse turvautua tai kompastua mihinkään suomalaiseen "kel onni on, se onnen kätkeköön" tai rasittavistakin rasittavimpaan pessimistien tunnuslauseeseen "itku pitkästä ilosta". Tottakai aallonharjoja ja aallonpohjia tulee halki elämän, mutta sillä surffataan, millä voidaan. Mutta jos vain kolme pitää valita, niin:

Parisuhde eli ihmeellinen, kultainen, maailman paras kumppani E. Asuintilanne eli pian uusi oma koti kaupungissa ja kaupunginosassa, jossa viihdyn, ja maassa, jossa tunnen olevani kotonani. Ja taloudellinen tilanne eli varma vakivirka ja sen tuoma finanssivapaus: mahdollisuus syödä muutakin kuin dollarin nuudeleita, sekä mahdollisuus matkustaa kerran vuodessa Suomeen ja kerran-pari vuodessa muuallekin, kun oikein budjetoi.

11. Mitä toivotat lukijoillesi?

Rohkeutta toteuttaa unelma. Unelman ei tarvitse olla iso. Se voi olla jotain aivan arkistakin, kuten halu oppia jokin uusi taito kansalaisopistolla, mutta ei vain ole saanut aikaiseksi kun tuntuu, ettei jouda. Tai se voi olla jokin elämää mullistava, kuten halu muuttaa ulkomaille. Rohkeasti vain edes yrittämään. Kukaan ei tule kotoa hakemaan, ja vain sinä voit vaikuttaa siihen, millaista elämäsi on. Aina siihen samaan entiseen jamaan pääsee takaisin, jos se sitten tuntuukin sopivammalta tai muutos osoittautuu liian kalliiksi tai massiiviseksi operaatioksi.

Olen tästä ennenkin kirjoittanut, mutta jos sinulla on vaihtoehdot a) jämähdä tyytymättömyyteen tai b) toteuta unelma, mutta se vaatii liikaa, mistä löytyisi vaihtoehto c)?  Onko olemassa jokin unelman sivureuna tai siivu, jonka voisit toteuttaa helpommalla? Haluat muuttaa ulkomaille, mutta viisumihässäkkä on liikaa? Voitko alivuokrata kämppäsi ja pyytää palkatonta lomaa 6 viikkoa vuosilomasi päälle, ja matkustaa sohvasurffaamaan tai Airbnb-asukkaaksi Kroatiaan? Onko töistäsi tarjolla virkamiesvaihtoa? Tai repäise ja lähde kennel -au pairiksi eli koirahoitajaksi Sveitsiin kesäksi? Kaksi ja puoli kuukautta reissun päällä antaa hyvää tuntumaa, että haluaisinko tätä nyt ihan pidemmäksikin aikaa.

Lisäksi tietysti toivotan rauhaa ja rakkautta kunnon missikisakandidaatin tavoin! Äänestä minua, olen puolipitkä kainuulainen luonnonbrunetti auringon valkaisemin kaksihaaralatvoin, harrastan jalkapalloa ja touch rugbyä sekä kinastelua änkyröitä vastaan nettiforumeilla.

Haaste lähtee eteenpäin seuraaville bloggareille:


Ja kysymykset vastattaviksi ovat enimmäkseen Anniinankulmasta pöllityt, koska olivat niin hyviä:
1. Mikä sai sinut aloittamaan blogisi?
2. Onko blogisi muuttunut paljon sen alkuajoista ja jos, miten?
3. Mitä piirteitä arvostat muiden blogeissa?
4. Lempielokuvasi ja -kirjasi?
5. Minkä asian haluaisit olevan toisin elämässäsi juuri nyt?
6. Piirre, josta olet itsessäsi ylpeä? Entä vähemmän ylpeä?
7. Suurin muutos elämässäsi?
8. Minkä elämänohjeen antaisit 15-vuotiaalle itsellesi?
9. Kolme asiaa, joista iloitset nykytilanteessasi?
10. Mitä odotat (tai pelkäät) tulevaisuudeltasi?
11. Mitä haluaisit toivottaa lukijoillesi?

Pallo heitetty, lukemista odotellessa!

6 kommenttia:

 1. Kiitos! Vastasin: http://moottoripuuma.blogspot.com/2015/07/plokihaaste-vastaanotettu-zzzzzap.html

  T: Päde of Hiekkakikkare

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva lukea monipuolisia sekà hyvin ettà hauskastikin perusteltuja mielipiteitàisi. Hyvàà jatkoa Australiaan. :)

  VastaaPoista
 3. Näistä saa paitsi jutunjuurta niin myös sellaista tietoa bloggaajasta, joka ei välttämättä muuten tulisi ilmi. Mukavia mietittäviä. :)

  VastaaPoista
 4. Otin haasteen vastaan: http://hurmioitunut.blogspot.fi/2015/07/pohdintoja.html

  VastaaPoista
 5. Kiitos haasteesta!! Vastattu on: http://blogit.savonsanomat.fi/kaanhisteluja/liebster-award/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!