27.12.2015

Suunnitelma vuodelle 2016

Hyvää alkavaa väliviikkoa kaikille; ja leppoisaa joululomaa niille, joilla loma on!

Vuodenvaihde lähestyy ja on taas aika tutkistella, miten vuosi meni noin niinku omasta mielestä. Ja mitä voisi jatkaa samoin tai tehdä toisin ensi vuonna. Löysin kätevän vuosisuunnitelmapohjan eräästä mikoyrityksiä tsemppaavasta blogista (englanniksi), ja vastailin kysymyksiin nähdäkseni, mikä toimi ja mikä ei v. 2015 elämässäni.

Tästä blogista on varmaan tullut jo ilmi, että uskon vahvasti kunkin omiin kykyihin muuttaa elämäänsä sellaiseen suuntaan, joka on antoisampi, miellyttävämpi ja palkitsevampi kuin nykytyyli - jos siis ei nykymenostaan tykkää. Ja tämä yearly planner antaa hyvää osviittaa, missä kohtaa voisi hioa turhia pois ja lisätä uutta virtaa.

2015...

Mikä toimi? Tänä vuonna minulla oli rutkasti enemmän tsäänssejä kuin aiemmin olla luova ja toteuttaa itseäni. Sain vihdoin toden tedolla aloitettua väitöskirjani ja ensimmäinen artikkeli kolmesta on nyt viimehiomisia myöten julkaisuvalmis (kunhan se siis hyväksytään julkaisuun...).

Tämä blogi jatkoi elämäänsä ja on mielestäni kehittynyt "ammattimaisempaan" eli jouhevammin luettavampaan suuntaan. Pääsin luennoimaan itselleni tärkeästä aiheesta ihan kutsuvieraana ja asiantuntijaksi tituleerattuna jännittävässä kaupunkisuunnitteluprojektissa. Sain käydä Suomessa kahdesti vuoden mittaan ja kumpikin reissu onnistui viimeistä piirtoa myöten nappiin. Sain sovittua turhan riidan rakkaan vanhan ystävän kanssa, ja uudet ystävyyssuhteet puolestaan vahvistuivat vuoden mittaan monien kivojen sosiaalisten tapahtumien myötä.

Menin naimisiin sielunkumppanini kanssa ja sain sellaiset häät ja häämatkan, kuin haaveilinkin (Bonnie & Clyde - henkiset karkumatkahäät).

Mikä ei toiminut? Työni on niin järkyttävän tylsää, että hukkasin satoja tunteja haaveillen kotiinlähdöstä, tuijottaen puolihalvaantuneessa tylsyyden tilassa tietokoneen ruutua ja laskien tunteja ja juotuja kahvikuppeja.

Mikä sai sydämen laulamaan (eli oli palkitsevinta)? Jotakuinkin kaikki "tämä toimii" listassa mainittu. Lisäksi tietenkin se fakta, että saan asua Australiassa, jossa vaan moni asia rullaa loistavasti minun mittapuullani: ilmasto, luonto, kaupunkikulttuuri, rentous, rannat, ihmiset, palkkataso, lomien määrä...

Opin, mitkä asiat todella tekevät minut onnelliseksi, eli vihdoin tiedän, mitä kannattaa elämässäni tavoitella ja mitä ei päättömän ajelehtimisen ja odottelun (kaipa se kohtalo jotain tiputtaa tielleni) sijasta. Esimerkki: olin vapaaehtoisena Oxfam Trailwalker - tapahtumassa ja tehtäväni oli sekä kirjata saapuneiden joukkueiden maalintuloaika, että kannustaa heidät maaliin viimeisten sadan metrin ajan. Harva asia on ollut hauskempaa vuoden mittaan kuin aamuneljältä cheerleedaus: JAKSAA JAKSAA, MUUTAMA METRI ENÄÄ, PYSTYT SIIHEN! ja nähdä ne ilmeet, kun sata kilometriä kävelleet, jumiin uupuneet tsemppaavat viimeiset metrit jopa hölkkään asti kannustuksen saattelemina.
Toisen kykyihin uskomisella on ihmeellinen voima, opin.

Mitä voisi karsia pois? Jos saisin vielä entisestään karsittua työtunteja tuossa em. tylsyyteentukehduttavassa työssä niin olisipa mannaa. Työpaikan vaihto voisi olla tähän vastaus, mutta entäs jos päädyn johonkin yhtä tylsään, mutta stressaavampaan paikkaan? Tästä lisää kohta.

Lisäksi pitää opetella sovittelevampi kommunikointityyli, sillä käytän turhan paljon aikaa tappelemalla milloin mistäkin somessa. Hyökkäyksillä tietenkin vain lietson vastapuolen poterointia, ja tästähän seuraa vain paha mieli kaikille. Eli aika kasvaa aikuiseksi siinä, miten muiden kanssa asioidaan.

Mistä asiasta kannattaisi luopua kokonaan? Kaikesta siitä elämässäni, joka on tarkoituksetonta, tylsää, epäinspiroivaa ja aikaavievää, eritoten jos nämä kaikki ovat samassa paketissa. Eli monikin tehtävä työpaikallani, jotka pitää jotenkin ratkoa niin, että turhuuksista pääsisi eroon ja voisi keskittyä vain tarpeelliseen.

2016...

Koska tämä suunnitelmapohja on mikroyrityksille ja start-upeille tarkoitettu, kysymykset ovat hyvin business-painotteisia, mutta toimivat mielestäni ihan normielämäänkin. Nämä bisneshenkiset kysymykset voisi skipata, mutta halusin esitellä ne, jos lukijoissa on yrittäjiä tai yrittäjyysharkitsijoita. Itse sovelsin kysymyksiä sekä yleisesti elämääni että tähän blogiin. Kas näin.

Paljonko rahaa haluan ansaita? Saman kuin tänäkin vuonna, en vähempää.(Tähän tulisi vastata ihan numerosumma, koska ideana on asettaa konkreettinen tavoite firmalle. Koska oma suunnitelmani ei ole yritystä varten, vastasin ympäripyöreämmin).

Keitä palvelet, ketkä ovat kohderyhmääsi? Tällä blogillani haluan tavoittaa ihan tavallisia ihmisiä kaikkialta, joita kiinnostaa laajentaa näkökulmaansa eli tutustua uusiin kulttuureihin ja ajatuksiin, ja joita kiinnostaa muuttaa elämäänsä joltain kulmalta.

Mitä tarjoat kohderyhmällesi? Aitoja punnittuja ajatuksia; uusia ideoita; tavallista arkipäivää eli kulttuurieroja Australiasta; päiväkirjan eli oman elämäni ja siinä tapahtuvien muutosten rehellistä seurantaa; sekä Australiaan muuttaville käytännön neuvoja alkuunpääsyn suhteen. Ja toivon mukaan inspiraatiota kaikille lukijoille tavoitella omia unelmia, olivatpa ne pieniä tai suuria.

Paljonko palveluksesi maksavat? Tämä blogi ei maksa mitään, koskaan, mutta toivon mukaan saan pian käynnistettyä erinomaisen pisnisideani (josta lisää tuonnempana, kunhan saan palvelut tarjolle ja ensimmäiset asiakkaat) ja tienaankin sillä jotain, jotta voin suuntautua poispäin toimisto-orjan arjesta ja tehdä sellaista työtä, jolla koen olevan mielekkään tarkoituksen.

Mitkä palvelusi ovat helpoimpia järjestää eli vaativat vähiten interaktiota puoleltani? Tämä blogi ei vaadi suuriakaan ponnistuksia minulta, vaikka se onkin aikaavievää, mutta rakastan kirjoittamista. Ulkoasun hiominen, valokuvien valinta ym. ottavat tuntikausia aikaa, mutta tämä on harrastus, joka inspiroi ja palkitsee.

Miten helppoa kohderyhmäni on löytää minut? Tämä blogi löytyy nykyään helposti Googlesta, koska meitä Perthistä pysyvästi bloggaavia ei taida lisäkseni olla muita tällä hetkellä. Lisäksi mainostan aktiivisesti Ulkosuomalaisten Blogit - sivulla facebookissa, joten uskoisin, että ne joita kiinnostaa, löytävät minut helposti.

Mistä minut löytää vuonna 2016? Täältä Perthistä, Suomesta, Ranskasta, Italiasta sekä maista, joihin satumme ajamaan matkalla Ranskasta Italiaan ja takaisin. Toivon mukaan myös Australian itärannikolta ainakin satunnaisesti (haluaisin nähdä Queenslandin maisemia sekä Tasmanian näin Melbournen ja Sydneyn jälkeen), ja jos jää aikaa ja rahaa, ehkäpä pyrähdykseltä jostain Kaakkois-Aasiasta. Ja täältä internetskusta löytää aina.

Mitä asioita vastustelen tai en anna tapahtua elämässäni? Hmm. Vaikka olen työhöni jotakuinkin tyytymätön, en ole vielä tehnyt kaikkeani muuttaakseni asiaa, koska pelkään, että joudun jonnekin huonompaan ratkaisuun. Nykytyössä on kuitenkin niin paljon etuja, kuten ekstralomat, hyvä palkka, joustavat työajat, niskaanhengittämätön pomo, kivat työkaverit ja vapaus tehdä hommat siinä tahdissa kuin haluaa (deadlinen puitteissa tietenkin), että entäs jos menetän nämä vaihtamalla työtä?

Eli olen jämähtänyt better the devil you know / tuttu paha on pienempi paha - ajatteluun, vaikka teoriassa voisin saada kaiken, jos yrittäisin: luovan, hauskan, palkitsevan työn hyvillä eduilla ja tiimillä. Jos joku tietää tällaisen, saa vinkata :D

Minkä täytyy muuttua ollakseni onnellisempi? Vähemmän tunteja tuossa monestimainitussa tylsyyden vankilassa ja enemmän tunteja tehden sellaisia asioita, joista oikeasti nautin ja jotka inspiroivat minua. Jos ja kun saan käynnistettyä em. bisnesideani, tämä tulee muuttumaan parempaan suuntaan. Jos päälle saisi vielä lisää matkustelua ja säännöllisiä mahdollisuuksia oppia uutta, kokea uutta ja kasvaa ihmisenä, niin johan passaa!

Missä olen jumissa? Tämä on jo moneen kertaan käsitelty, eli työssäni jankutijaa.

Mitä uusia asioita olen valmis kokeilemaan? Yrittäjyyttä, palkkatyön rinnalla. Innovoimaan palveluja, joita ei vielä tarjoa kukaan, mutta joita mielestäni tarvitaan. Oppimaan uutta kaikilla elämänalueilla. Matkustelemaan enemmän ja paikkoihin, jotka ovat minulle uusia. Sanalla sanoen: elämään rohkeasti omana itsenäni :)

Tästäpä hop ja kop pallo sinulle, lukija: millainen olisi oma vuosisuunnitelmasi? Missä meni nappiin, missä ei, mitä voisi muuttaa, miten, ja kuka muutoksissa voisi auttaa ja tukea? Siitä se lähtee!

Valon- ja ilontäyteiset terveiset Cottesloen rannalta vuodelle 2016!
Kas näin parkkeerataan Australian kesässä: tuulilasi suojataan vakiovaruste-foliosuojalla, jotta +40 helle ei sulata kojepeltiä ja sisään palaavia autoilijoita. 

2 kommenttia:

  1. Tsemppiä tulevalle vuodelle ja unelmien toteutukseen! Minä lähdin hyvästä työpaikasta (eli just kivat työkaverit, joustava pomo jne), kun en enää oikeasti jaksanut neljän vuoden jälkeen tehdä sitä duunia. (Edelleen pidän ex-kollegoihin yhteyttä ja jos sopiva työ löytyisi, voisin mennä samaan paikkaan takaisin.) Olen sen jälkeen tehnyt keikkatöitä eli vaikka tehtävät eivät aina inspikään, ainakin tiedän, milloin työjakso päättyy ja voin pitää tauon ennen seuraavaa. Tietysti jossain vaiheessa pitäisi etsiä ns oikea työpaikka, mutta tämä malli toimii toistaiseksi. :-)

    VastaaPoista
  2. Loistavasti tehty Ibasicallytravel! Hienoa kaytannon unelmien toteutustyota. Ehkapa ensi vuonna itsekin jotain repaisen, pohdinnassa on :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!