8.5.2017

Miksi aussit grillaavat?

Huhhuh, tuli hankittua typerin itseaiheutettu "sairaus". Kävimme lauantaina syömässä korealaisessa grilliravintolassa ja eihän tällainen 75%:sti kasvissyöjä yhtäkkiä kestäkään mättölautasellisia lihaa. Jaoimme neljän hengen kesken reilun kilon lihaa, osa raakana syötävää (sashimi-nautaa) ja siitä seurasi sellainen närästysten temmellyskenttä, etten pystynyt menemään töihin tänään kahden nukkumattoman yön päälle. Rennietä ja vissyä halaillen.

Korealainen ruoka voi olla myös kasvis- tai riisipainotteista, mutta intouduimme kokeilemaan itse grillattavaa lihavalikoimaa: taisi jäädä viimeiseksi kerraksi kyllä minulle! Lihassa itsessään tuskin oli vikaa, koska kukaan muu seurueesta ei potenut muita oireita kuin salaatinhimoa jälkikäteen.

Tuli ravintolassa mieleen erään suomitutun kommentti, jonka mielestä Australiassa ei ole mainittavaa ruokakulttuuria, koska aussien "omin" ruoka on joko briteiltä lainattua, grilliruokaa tai kaikkien täällä asuvien kulttuurien ruokien ja keittiöiden tarjontaa ja sekamelskaa. Itse olen kuitenkin päinvastaista mieltä. Australian ruokakulttuuri muodostuu juuri siitä, että saman kadun varrella on sulassa sovussa vaikkapa vietnamilainen, kiinalainen, japanilainen, korealainen ja indonesialainen ravintola, ja vastapäätä näitä saattaa olla ranskalainen kahvila macaroineineen, argentiinalainen grilli ja korealais-meksikolainen taco- ja nuudelikoju. Jos ei tästä löydy jokaiselle jotain, ja myös jokaiselle ravintolalle ja keittiölle uusia ideoita, niin ei sitten mistään.

Grillaus on perinne, joka on täällä varmaan jenkkilääkin näkyvämpää ja innokkaampaa. Vaalipäivinä täällä ei ole äänestyspaikoilla kahvi- ja pullakojuja, vaan democracy sausage- eli demokratiamakkarakojuja. Rautakauppaketju Bunningsin kauppojen edustoilla on lähes joka viikonloppu koulujen tai urheiluseurojen makkaramyyjäiset. Yleensäkin moni varainkeruutapahtuma ja community event eli vaikkapa naapuruston juhla perustuu paikalla grillattujen hot dogien ja makkaroiden myyntiin. Synttärit, perhejuhlat ja häiden jatkot vietetään usein puistoissa tai takapihoilla grillaten, ja useimmissa puistoissa on julkiset grillit kaikkien käyttöön ilmaiseksi.

Makkaramyyjäisten tai -tarjoilun nimi on sausage sizzle.
Netistä löytämäni tiedon mukaan aussit ovat kovia grillaamaan, koska se on paikallinen traditio sekä aboriginaalien että valkoisten uudisasuttajien keskuudessa (ruuanvalmistus avotulella), se on mukava sosiaalinen tapa kokata, ulkona syöminen sopii maan ilmastoon kuin nenä päähän, ja esim. makkaramyyjäisistä on muotoutunut perinne, jota vähän kaikkialla odotetaan, kun varainkeruuta järjestetään.

Grillaillessamme tuli puheeksi, että onko täällä Australiassa nyt virallisesti talvi vai mikä vuodenaika. Toisin kuin Suomessa, jossa vuodenaika vaihtuu silloin, kun sää sen sallii tai muuttaa, Australiassa on ns. viralliset päivämäärät eri vuodenajoille - ainakin Bureau of Meteorologyn mukaan (Ilmatieteen Laitos) siististi vuosineljänneksiin jaettuna:

  • talvi 1 kesäkuuta - 31 elokuuta
  • kevät 1 syyskuuta - 30 marraskuuta
  • kesä 1 joulukuuta - 28 helmikuuta
  • syksy 1 maaliskuuta - 31 toukokuuta
Talvi alkaa torstaina ja päätty torstaina.

Käytännössä tietenkin täälläkin sää sanelee, tuntuuko miltä vuodenajalta, ja isossa maassa sijainti ja paikallisilmasto vaikuttaa vaihteluun myös. Jos lämpötiloilla ja säillä mittaa, Perthissä yleensä toimisi mielestäni paremmin jako (ei päivän tarkkuudella...):
  • talvi kesä-elokuu (3kk)
  • kevät syys-lokakuu (2kk)
  • kesä marras-maaliskuu (5kk)
  • syksy huhti-toukokuu (2kk)
Listasta voisi erottaa kesäkesän, hellekesän tai tappokuuman kesän vuodesta riippuen, eli tammi-helmikuun, jolloin lämpötila yleisesti on +35-40 astetta, pahimmillaan +42-44. Siinä grillautuu itsekin mukavasti, ja vastaavasti ymmärtää, miksi  ulkona iltaisin kokkailu kutsuu ausseja enemmän kuin keittiön suljetussa tilassa pakertaminen. 

Australian ilmastosta puhuminen on hieman harhaanjohtavaa, koska ison  maan sisällä tilanne vaihtelee paikan mukaan. Australia Euroopan päälle skaalattuna. Maata riittää Etelä-Ranskasta Lappiin ja Turkista Kuolan niemimaalle.
Suomalaiset joskus kommentoivat, että ottavat paljon mieluummin pakkassäät kuin liian (tukalan) kuuman, ja sekin on ymmärrettävää. Itselleni kuumuus ei ole tuottanut tuskaa ensimmäisten parin vuoden jälkeen, keho osaa sopeutua ja vähentää hikoilua. Itselleni Australian ilmastossa on ehdottomasti parasta aurinko ja valoisuus, koska lyhyimmänkin päivän aikaan juhannuksena päivänvaloa näkee n. 11 tuntia (aamukuudesta iltaviiteen). 

Päivän mitta ei ole kesäisin yhtä monituntinen kuin Suomen kesässä, vaan maksimissaan täällä Perthissä aurinko nousee viideltä ja laskee vähän ennen kahdeksaa jouluna. Kesäpäivien "lyhyys" onkin itselleni ainoa miinus, jonka Australian ilmasto/maantieteellinen sijainti tuottaa. Pitkien välimatkojen lisäksi, tietenkin. Kylläpä tulikin hieman ikävä Suomen yöttömään yöhön, kun tätä kirjoittaessani tsekkasin päivän pituutta Suomessa nyt. Onneksi on taas kesäreissu tiedossa heinäkuussa, kuten varmaan 75%:lle ulkosuomalaisista - me sinivalkoiset muuttolinnut. 

Närästyksen syypää, massiiviset vadilliset pork and beef bellyä, kuvasta puuttuvat raakana syötävät naudanlihasuikaleet. Kiitos mutta ei kiitos enää koskaan. Pitäydyn grillatuissa herkkusienissä ja muissa kasvisherkuissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!