5.2.2019

Yhtä juhlaa - Australian vauvaperinteitä

Australiassa on vauva-aiheisia tapoja ja perinteitä, joita mielestäni Suomessa ei ole, ainakaan samassa mittakaavassa. Tässäpä muutamia bongaamiani.

Baby shower eli vauvakutsut

Netin perusteella vauvakutsut ovat Suomessakin yleistymässä, mutta pientä hämminkiä näyttää olevan siitä, ovatko ne ennen vai jälkeen syntymän. Aussilassa baby shower pidetään ennen vauvan syntymää, kutsut järjestää joku äidin läheinen, esim hyvä ystävä tai sisko, ja ideana on humoristisessa hengessä toivottaa tukea äidille ja onnitella vauvasta. Kutsuille yleensä tuodaan lahjoja vauvalle ja voipa kutsuilla olla ihan lahjalista kuten häihin. Mielestäni baby shower "korvaa" Suomen äitiyspakkausta, eli lahjoja voi tulvia sama määrä tai enemmänkin kuin äitiyspakkaus antaisi. Vauvakutsuille kuuluu olennaisesti ohjelma kuten leikit, esim suklaan maistelu vaipasta ja muut vastaavat vauvaan, äitiyteen ja synnytykseen liittyvät humoristiset puuhastelut.

Minultakin on kyselty, milloin baby shower on, mutta en aio sellaista itse pitää. Osin siksi, että tapa tuntuu vieraalta siihen tottumattomasta, osin siksi, etten oikeastaan tiedä, miten moiset järjestää. Enemmistö hyvistä ystävistäni on suomalaisia eikä shower kuulu heidänkään perinnerepertuaariinsa, joten kukaan ei ole edes ehdottanut järjestävänsä. Kutsut voi järjestää myös itse, mutta silloin riskinä on tietty "rahastuksen maku", koska vieraat saattavat kokea olevansa kutsuttuja vain lahjojen vuoksi. Mietimme, että pidämme jonkinsortin vauvakutsut myöhemmin, kuten baby-Q (barbecue - grillijuhlat) kunhan vaavi on maailmassa ja sen verran iso, että voisimme häntä "esitellä" vaikka piknikillä.


Gender reveal party eli sukupuolen paljastus

Tämäkin lienee tapa, joka on Suomeenkin rantautumassa, mutta tuskin kovin yleinen. Käsittääkseni Ameriikan ihmemaasta alkanut pippalo, jossa tulevat vanhemmat paljastavat vauvan sukupuolen jollain kikkakuutosella, esimerkiksi värillistä konfettia sisältävän ilmapallon poksauttamalla. Ymmärtääkseni gender revealin voi tehdä myös joku muu, eli vanhemmat eivät itsekään tiedä sikiön sukupuolta, vaan sen on ottanut selville vaikkapa tulevan äidin sisko, joka paljastaa asian perheen ja suvun edessä.

Tähänkin juhlaan kuuluvat olennaisina tarjoilut ja leikit, eli vieraita voi pyytää arvuuttelemaan, kumpi tulee, ja erilaisia paljastustapoja on moninaisia. Uutisten mukaan jotakuta juuri sakotettiin, koska gender reveal-idea oli sen verran vaarallinen: tulevan vauvan eno rallitteli autollaan maastossa eestaas tuottaakseen väripanoksen avulla värjättyä pakokaasua, joka "paljasti" sukupuolen (yllätyksettömästi vaaleanpunaista/punaista tytölle, vaaleansinistä/sinistä pojalle). Auto aiheutti tulipalonpoikasen ja maastopalon vaaran.

Gender reveal on mielestäni hieman kaksijakoinen juhla, koska toisaalta kukin juhlikoon mitä haluaa, toisaalta näkemieni nettivideoiden perusteella juhla voi saada aika katkeran käänteen, jos sukupuoli ei olekaan odotettu/toivottu. On sydäntäraastavaa katsoa livenä hetkeä, jolloin tuleva vanhempi aivan selkeästi pettyy, jopa suuttuu, paljastuksesta. On ikävä ajatella, että sukupuoli ylipäätään tuottaisi pettymyksen, vaikka eihän tunteilleen kukaan mitään voi, ainakaan siinä välittömässä hetkessä, kun asia paljastuu. Mutta aika ikävä muisto jää asiasta, kun tilanne tallentuu kameroihin ja kännyköihin. Sukupuoli ylipäätään on toissijainen asia tulevassa vauvassa, mutta kukin tyylillään, tietenkin.

Tätä(kään) tapaa emme omineet, koska a) ei tuntunut tarpeelliselta ja omalta ja b) tiesimme sukupuolen hyvin aikaisesta vaiheesta lähtien ja möläyttelimme sitä joka paikkaan kuitenkin, eli mitään salaliittoa ja paljastusjuhlaa emme olisi edes saaneet aikaiseksi.


Maternity & newborn photoshoot eli äitiys- ja vastasyntynyt-kuvaussessio

Raskausajasta ja vastasyntyneestä varmasti moni ottaa valokuvia ihan kaikkialla, mutta täällä vaikuttaa melko yleiseltä varata aika ammattikuvaajalle jompaankumpaan, tai kombopakettiin: kuvaaja ottaa ensin raskausvatsakuvat, vauvan synnyttyä on erillinen sessio pikkuisen kuvaukseen. Australiassa on paljon hienoja maisemia äitiyskuviin turkooseista merenrannoista vihreisiin eukalyptusmetsiin ja tunnelmallisiin kaupunginosiin. Ymmärtääkseni äitiyskuvaajat ovat myös erikoistuneet rekvisiittaan eli tuleva äiti saa hehkua vaikkapa afroditena tai missä ikinä omaksi kokemassaan asussa. Samaten vauvan kuvaukseen kuuluu rekvisiitta, kuten huivit, korit, kukkakimput, taljat ym. joilla kuviin saa satukirjamaista tunnelmaa.

Harkitsen vielä itse kuvauskomboa, koska olisi mukava saada ammattilaisen ottamia kuvia muistoksi. Toisaalta paketilla on helposti mansikkainen hinta, sillä kuvienotto ja kuvat monesti maksavat erikseen ja kuvien ottohinta ei välttämättä sisällä yhtään kuvatulostetta. Hääkuvien kohdalla vannoimme, että sai olla viimeinen kerta, kun lankesimme tähän ansaan, kun kuvia tietenkin sitten haluaa ostaa enemmän kuin yhden tai kaksi ja kukkaro laulaa hoosiannaa. Jää nähtäväksi miten teemme!

Cake smash party eli kakunmössäysjuhlat

Kakkua mössätään tyypillisesti 1-vuotissynttäreillä tai synttäreitä ennen, jolloin kuvia käytetään synttärikutsuna. Tämä on mielestäni aika uusi tapa enkä ole koskaan yksilläkään kakuntuhouskutsuilla ollut, enkä suoraan sanoen ihan ymmärrä tapaa. Ideana on, että tilataan tai leivotaan hienoksi koristeltu kakku, jonka pikku-päivänsankari saa hajottaa käsin, jaloin, suulla, naamalla, miten huvittaa. Nähdäkseni idea on, että mössäys on söpöä ja siitä saa huvittavia kuvia, eikä vuosikas osaa oikein muuten kakusta nauttiakaan, koska ei välttämättä vielä ymmärrä sen maun päälle. En silti ole oikein kärryillä ajatuksessa... tiedä mikä fiilis on vuoden päästä ja onko tässäkin blogissa kuvasarja, kun pikku-A+E murjoo kakkua littanaksi.


Ristäisistä kirjoitin jo aiemmin, mutta ristiäiset eivät ole täällä nimiäiset eikä nimenantojuhlaa oikeastaan edes tunneta. Nimi useimmiten ilmoitetaan somen kautta lähes saman tien, kun vauva on syntynyt, ja samaan kuvaan tai infoon tulevat tiedot myös syntymäajasta, -painosta ja -pituudesta. Nykypuhelimilla ja sovelluksilla onkin helppo itse tuunata kuvia ja lisätä tekstiä ja symboleita juuri kuten lystää, joten puhelinsoitot tai vaikkapa lehti-ilmoitukset nimestä ovat korvautuneet lähes kokonaan kuvajulistuksilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!