20.10.2020

Kotiinpaluu häämöttää?

 "Haloo, täällä Australian Pariisin-suurlähetystö, haluatteko kotiin?"

Tässäpä puhelu, joka tuli aika puun takaa. Tilanne ylipäätään oli melkoisen mieleenjäävä. 

Olin tänä aamuna yksin kotona muiden lähdettyä kauppareissulle. Talon päältä alkoi yllättäen kuulua kovaa moottorin säksätystä. Menin ulos terassille katsomaan, mitä tapahtuu. Talon yllä, vain noin 50 metrin korkeudessa, lensi helikopteri. Se alkoi tehdä noin 200 metriä laajaa ympyrää tai siksakkia niin, että lensi uudelleen ja uudelleen läheisen pellon/puiston suuntaan ja takaisin talomme takapihan ylle. Aivan kuin laskeutumispaikkaa hakien. Samassa puhelimeni soi, vastasin, kuulin nuo sanat. Tilanne oli kuin suoraan jostain sotakirjeenvaihtajaelokuvasta. Haloo, siellä ei ole enää turvallista, täytyy evakuoida. Hyppää kopteriin heti, kun heitämme köyden alas!

No, todellisuudessa puhelu EI jatkunut noin :D Lähetystön virkailija selitti, että koska olen rekisteröitynyt konsulaatin sivuilla ja ilmoittanut perheeni haluavan palata Perthiin, he ottavat nyt kaikkiin yhteyttä nähdäkseen, mikä kunkin tilanne on. Jos sanoisin, että haluamme kotiin välittömästi, he alkaisivat järjestää asiaa lentoyhtiöiden kanssa yhteistyössä varmistaakseen, että varaustamme ei peruta tai saamme pian paikan. Meidän pitäisi kuitenkin olla jatkuvasti hälytysvalmiudessa, sillä lento saattaisi vapautua vain 24h varoitusajalla. 

En häkellyksissäni saanut heti vastattua muuta, kuin että juttelen E:n kanssa ja otan heti yhteyttä konsulaattiin päätöksen tehtyämme. Toisaalta tämä pelastusrengas on todella tervetullut, toisaalta meillä ei ole Perthissä kotia (sielläkään... toistelen tätä kodittomuutta näköjään jatkuvasti), koska asuntomme on vuokrattu tammikuun alkuun. Vuokrasopimusta ei voi noin vain katkaista, joten täytyy äkkiä kehittää joku muu majapaikka. Eräs ihana ystävämme on jo aiemmin tarjonnut omaa kotiaan turvasatamaksi, jos tarvitaan. Nyt täytyy hänen kanssaan neuvotella, milloin ja miten pitkäksi aikaa sinne voisi mennä. En ole vielä selvillä siitä, miten esim AirBnb nyt Perthissä toimii, onko kaikki ihan normaalilla tolalla. Mutta varmastikin jotain majoitusta löytyy vaikka telttaillen, jos niikseen tulee. 

Helikopteri muuten lensi pois puhelun aikana, eivät lähettäneet alas ninjoja tai kuuluttaneet evakuointikäskyjä... Mitähän lie syynäili. Hatarana aasinsiltana, anoppi kertoi, että hänen takapihalleen hätälaskeutui kerran kuumailmapallo. Tällä linna- ja viinialueella tehdään paljon kuumailmapallolentoja turisteille. Pallo ei kuitenkaan voi lentää, jos ilmamassa ei ole selkeästi kylmempää kuin pallon kuumennettu sisus. Tuona päivänä lämpötila oli ilmeisesti noussut odottamatta ja pallo ei vain pysynyt ilmassa, hätälaskupaikan onneksi löytäen. Pöllämystyneet turistit haettiin pakettiautolla pois. 

E:n kanssa päätimme aika välittömästi, että otetaan tämä köysi vastaan. Laitoin sovitusti sähköpostia konsulaattiin, että toivomme lisätietoja ja haluamme edetä asiassa. Nyt siis odottelemme jatko-ohjeita. 

HUOM, lento on omakustanteinen kuten karanteenikin, joten mitään rahallista apua emme Australialta saa, ole pyytäneet tai odota. Haluamme vain reilun ja rehellisen mahdollisuuden päästä kotiin ilman, että lento perutaan viime metreillä tai meiltä rahastetaan jopa viisin-kymmenkertaisesti normaalilippujen hinta. 

Hälytysvalmiudessa tästä eteenpäin siis. Charles de Gaulle-lentokenttä ja sitten Perth, ehkä pian tapaamme!

Kotiinpaluu edessä pian? Lähtövalmiudessa ollaan!


2 kommenttia:

  1. Wow, jotain hyvää viimeinkin! Onnea teille, elämme hengessä mukananne <3 T: Anneli ja Kassu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon! Seikkailut jatkuu 😉
    Terveisiä teille kovasti!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!