6.10.2012

Lauantaiaamusta

Ensi viikolla on jälleen vuokratarkastus ja lauantaiaamu kuluukin kotityölistasta tehtäviä ruksien. Pyykinpesun lomassa (ainoa kotityö, josta ihan aidosti pidän) onneksi ehtii hyvin vaikka kirjoittaa blogia ja ryystää Mocconaa. Etenkin, kun uusi paras ystäväni kuivausrumpu (asun ensimmäistä kertaa asunnossa, jossa sellainen on) hoitaa kuivauspuolen, eikä tarvitse edes kikkailla pyykkinarun ja pyykkipoikien kanssa. Ja tässä tajunnanvirrassa tuli myös mieleen, että pitää muistaa ostaa kotiin coffee plunger, eli siis se pari kupillista kerrallaan tiristävä manuaalinen pannu - esitelty postauksessa, johon linkki johtaa. Kun olen nyt töissä ehtinyt muutaman kuukauden totuttautua ehtaan kaffepressolla tehtyyn kahviin, entinen suosikkini pikakahvijauhe Moccona on tipahtanut jalustaltaan sijalle, jolle se kuuluu - kahvinkaltainen lämmin juoma, ihan ok silti. 

Vuokratarkastus on täkäläinen normikäytäntö, jossa vuokranantaja tai tämän edustaja eli vuokranvälitys/kiinteistöhuoltoagentti käy katsastamassa asumisen jäljet neljännesvuosittain, kai rytmi voi olla myös puolivuosittainen. Ilmeisesti yksityisiltä vuokratuissa asunnoissa eivät vuokraisännät välttämättä ramppaa näin tiheään, mutta ainakin meillä on kiinteistövälitysfirman silmälläpitäjä käynyt neljän kuukauden välein. Asia sovitaan - ilmoitusluontoisesti - vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä, ja kotiin tulee aina viikkoa ennen muistutuskirje, että asuntoon tullaan tiettynä päivänä. Saa olla itse paikalla tai poissa, tulevat omilla avaimillaan sisään, jos ei kukaan avaa. Suomalaiselle tällainen tunkeilu oli aluksi kauhistus, mutta ainakin omalla kohdallamme tarkastukset ovat sujuneet moitteetta: ennakkovaroitus on aina tullut tarpeeksi ajoissa ja itse tarkastus mennyt kivuttomasti. Agentti katsastaa silmämääräisesti asunnon kunnon ja ottaa valokuvia, samalla tälle voi myös ilmoittaa korjaustarpeita - kuten meikäläinen vaati kaikki asunnon kerralla palaneet lamput vaihdettaviksi, "kun ovat selvästikin jotain erikoislamppuja". Ihan olivat tavallisia hehku- ja energiansäästölamppuja, osoittautui, kun huoltomies niitä rukkaili irti katosta ja varjostimista. No, tästä huollosta ei mitään veloitettu, joten helpommalla pääsin kuin itse katonrajassa keikkumalla parin tuolin nokassa. 

Vuokratarkastuksessa on se kätevä puoli, että tulee siivottua lattiasta kattoon säännöllisin välein, ohjeen mukaan nimittäin pitäisi olla suihkukaapista, uunista ja liesituulettimesta lähtien kaikki kuurattuna ja tip top. Siististi kun elää muutenkin niin ei ole suunnaton vaiva hinkuttaa kaikkea puhtaaksi neljännesvuosittain, ja säästyypähän kevät- ja syyssiivousrysäykseltä, kun suihkun kalkkitahrat ynnä muut on jynssännyt pois kohtuu-usein. Olen kyllä aika vakuuttunut, että näin antaumuksellinen siivoaminen ei ole täkäläisittäin tavallista, eli ilmeisesti ylitän kaikki standardit - ainakin sen perusteella, mitä asuntoa metsästäessäni näin, sekä siitä päätellen, miten vuolaasti vuokratarkastaja siistejä asumistottumuksiamme kehuu. 

Vuosi kallistuu loppupuolelleen ja alkaa hieman jo mielessä pilkahdella, että mitähän sitä jouluna. Koska viime jouluksi reissasin koti-Suomeen, tämä on ensimmäinen jouluni Australiassa. Joulutunnelmaan pääsy vaatinee erityistä vaivaa, sillä tavaratalojen ikkunoihin ilmaantuneet joulukuuset ja -koristeet eivät todellakaan herätä joulumieltä, vaan pelkkää huvittuneisuudensekaista ärtymystä. Älkää nyt viitsikö, lokakuun alku! Ja vaikka olisikin joulukuun alku, niin yhtä kumakasti aurinko helottaa siniseltä taivaalta, linnut laulavat ja ihmiset seikkailevat shortseissa, t-paidoissa, topeissa, minihameissa ja lipokkaissa. Olen aina ollut jouluihminen ja joulu on nimenomaan se hämäränhyssyssä vietetty perhejoulu joulukuusen kynttilöiden katveessa, glögin ja pipareiden tuoksussa. Jaa-a, mitähän tästä tulee, kun tuota atmosfääriä ei tänne saa tekemälläkään. Ellei sitten hankkiudu jonnekin viileään luolaan/kellariin tuikkujen valoon glögikattilaa retkikeittimellä porpottamaan.
Joulupukkikin joutuu miettimään kulkupelinsä uusiksi tänne etelään tullessaan. Kuva google-kuvahaulla.

1 kommentti:

  1. Pakko kommentoida jouluaiheesta, koska olen viettänyt yhden joulun Australiassa. Itsekin olen ehdottomasti jouluihminen ja yritin päästä tunnelmaan jopa ostamalla joulumusiikkia ja tekemällä riisipuuroa :> En halua lannistaa, mutta en onnistunut saamaan oikeaa joulufiilistä. Odotan kuitenkin, miten sulle käy, ehkä onnistut paremmin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!