21.10.2012

Toilettiin

Olen usein miettinyt, että pitääpä kirjoittaa kaikkia matkailijoita koskettavasta aiheesta. Julkiset vessat.

Suomeen verrattuna on ristiriitaista, että täällä julkiset (kahviloiden, ravintoloiden, museoiden ym.) vessat ovat jotakuinkin aina siistejä ja siivottuja, vailla seinätöhryjä ja -kirjoituksia -, mutta kunnoltaan ei-ihan-moderneja. Täällä moni julkinen vessa näyttää olevan peräisin 50-70-luvulta, vaikka pönttö ja lavuaari olisikin uusittu ehkä 90-luvulla. Suomessa minusta on niin päin, että vessat ovat kohtuu-uusia, mutta usein törkyisiä ja siivoamattomia, ainakin vessa- ja käsipaperia lainehtii lattioilla.

Ravintola- ja kahvilatilat Perthin keskustassa sekä tunnetuissa coffee strip*-kaupunginosissa eli Mount Lawleyssä, Victoria Parkissa, Subiacossa, Leedervillessä ja Fremantlessa ovat yleensä iäkkäissä rakennuksissa (rakennusaika n. haarukassa 1850-1920), mikä luo kyseisille paikoille oman viehättävän tunnelmansa. Rakennusten ikä selittää vessojen moderniuden puutteen, vaikka taloja ja tiloja on tottakai rempattu, varmaan useampaan otteeseen.

Keskustaan on viime aikoina ilmaantunut useita uusia toimisto- tai ostarirakennuksia food court'eineen eli lounaskojuhalleineen. Uuteen food courtiin luonnollisesti kuuluvat myös uudet, säihkyvänsiistit vessat. Perthiläiset, kannattaa tsekata esim. BHP-firman tornitalon alakerran jylhängraniittinen foodcourt sekä upouusi Raine Squre Wellingtonin bussiaseman vieressä.

Food courtien ja ostareiden vessa on aina ilmainen. Sen sijaan yksittäisissä katutasokahviloissa tai pikaruokapaikoissa vessa ei ole mikään vakiovaruste, päinvastoin. On ihan yleistä, ettei yleisövessaa ole purilaispaikassa tai kahvilassa ollenkaan. Tämän ongelman kiertää käymällä naapuriostarilla vessassa ennen kahville menoa, mutta yleensähän vessaa ei hoksaa ajatella ennenkuin sitä todella tarvitsee. Joten kyllä toivoisin, että kahviloilla olisi omansa.

Osa (vanhoissa rakennuksissa olevista) kahviloista ja ravintoloista on ratkaissut puutteen rakentamalla erillisen vessan takapihalleen. Toisin sanoen tiskiltä pitää pyytää avain, sen kanssa kierretään rakennuksen taakse, ja sieltä jostain varastotilan jatkeesta löytyy wc. Itselleni on käynyt useammin kuin kerran, että koluan vääriä ovia ja tyrkin avainta jokaiseen lukkoon jonka löydän, koska toiletteja ei ole aina merkitty. Jos takapiha on pimeä, tämä ei ole mieltäylentävän lystikästä puuhaa, vaan melkeinpä pelottavaa. Vähintään hankalaa, kun polvet ristissä poukkoilee ovelta ovelle.

Koska vessat ovat usein silminnähden vanhoja ja vähän nukkavieruja, yleisin pelkoni asioidessa ei ole vessapaperin loppuminen vaan se, että lattiakaivosta möngertää torakka perheineen. Olin 110% varma ensimmäisenä tänne saapumisyönä reppureissaajahostellissa, että torakka tippuu yöllä naamalle katon ilmanvaihtoritilästä (huom. en ollut siis tässä vaiheessa ikinä nähnyt torakkaa. Ei tippunut, taivaallekiitos. Tai jos tippui, en herännyt).

Kuinka ollakaan, en ole koskaan nähnyt julkisissa vessoissa torakoita. Se ei kylläkään tarkoita, etteikö niitä siellä ole. Täkäläiset hyväksyvät normina, että kahvila-, ravintola- ja hotellialueilla kävellessä näkee ulkona enemmän torakoita kuin muualla (siis yksittäisiä yksilöitä kaduilla ja seinillä iltahämärän tullen, ei sentään pilvinä ja parvina). Tämähän minun korvissani kuulostaa pahaenteisesti siltä, että samat torakat pakosti myllertävät siellä kahviloiden ja hotellien keittiöputkissa... Yyyääääk.

Toisaalta, ihmeesti tähänkin hirvittävyyteen tottuu. Kuten olen usein maininnut, en kestä edes ajatusta, että asunnossani on torakoita, mutta kadulla hypin niiden yli ihan tottuneesti - ne kun kesälämpimällä mönkivät koloistaan katukiveyksille. Ulko- ja sisätorakoita on eri lajeja, ja ne ulkona viihtyvät kuulemma ovat kaikkein harmittomimpia ja siisteimpiä, vaikka ovatkin iljettävän näköisiä mustia parituumaisia kitiinikipittäjiä. Yleisin sisätorakka näyttää vähän paksulta heinäsirkalta, ja olenkin litistänyt sirittäjäparkoja etuoven edestä kauhun sumentamina hetkinä.

* Coffee strip on yleisnimi alueelle/kadulle, jolla on paljon suosittuja kahviloita, ravintoloita ja yleensä baarejakin.

Keskustan Carrillon Arcade'n eli ostoskäytävän/ostarin food court lounasaikaan. Eri lounaskojut (länsimaalaista pikaruokaa, erilaisia aasialaisia ruokia, salaatteja ym.) on sijoitettu hallin ulkolaidalle ja keskellä syödään. Kuva (c)  Teo Degas Reviews.

1 kommentti:

  1. Vessojen hakuun muuten oiva apu on valtion(!) sivusto National Public Toilet Map, kts http://www.toiletmap.gov.au/, luonnollisesti saatavilla myös ilmaisena iPhone-applikaationa. Erittäin kätevä palvelu.

    Samaa mieltä siitä että julkiset vessat ovat yleensä siistejä - ja ilmaisia, en muista itse asiassa ikinä törmänneeni täällä maksulliseen vessaan missään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!