10.4.2014

Uutisista päivää

Koirahaalari päällä toikkaroiva nuorukainen tyrkkäsi aamuruuhkassa käteeni sanomalehden: se osoittautui perthiläiseksi versioksi Äpystä eli teekkareiden vappulehdestä. Onneksi älysin myös maksaa, sillä olen nyttemmin oppinut, että useimmiten kyseessä on joku hyväntekeväisyystempaus ja lahjusta odotetaan. Alkuaikoina luulin, että vastaavat lehdet ja läpyskät ovat ilmaisjakelua, ja nyhdin niitä jakajien käsistä, kunnes kuulin jonkun epätoivoisen huikkaavan: gold coin donation please eli vähintään yksi- tai kaksidollarinen, kiitos. Tai lehti takaisin.

The Rapid Disintegration - nimisen, kovasti the West Australian - paikallislehteä muistuttavan julkaisun takana on UWA:n yliopiston Prosh-perinne, eli vuosittainen hyväntekeväisyyskeräys. Lehdessä on paljon painavaa asiaa, sillä jotakuinkin kaikki täällä tällä hetkellä puhuttavat aiheet on lehteen mahdutettu - satiirin ja mustan huumorin näkökulmasta.

Tässäpä valittuja paloja keksityistä artikkeleista:

Coles ja Woolworths ehdolle vuoden 2017 vaaleihin. Koska äänestäjät ovat pettyneitä kahteen suurimpaan puolueeseen - oikeistoon ja vasemmistoon -, ottivat kauppaketjut Coles ja Woolworths vinkistä vaarin ja lähtevät ehdolle ensi vaaleihin. Colesin vaaliralli on "oikeisto alas, alas, pysyvästi alas", kun taas Woolworths luottaa vihreän värin vetovoimaan: "tämä on paljon sopivampi vaihtoehto Mike Meikäläiselle kuin Colesin (kommari)punainen", puolueen edustaja toteaa.

Suomennettu versio: Täkäläiset K-ketju ja S-ketju mukamas lähtevät vaalitaistoon, sillä aussit alkavat osoittaa väsymyksen merkkejä kaksipuoluejärjestelmään eli ovat pettyneitä normaalisti vastakkain oleviin puolueisiin Liberals eli Kokoomus ja Labour eli Demarit. Australian K-ketjun Colesin mainoskatkolallatus on down, down, staying down eli "hinnat alas, alas, pysyvästi alas".

Vasemmisto valitsi uuden puoluejohtajan: kissanpennun. Kissalaumojen kaitsemisurakan* jälkeen vasemmisto on vihdoin löytänyt sopivan johtajan. Bill Shorthair (Lyhytkarva) valittiin puoluejohtoon yksimielisesti. Näin poistettiin myös vasemmiston viimeaikainen ongelma - halutako ulos vai sisään hallituksesta? Bill Lyhytkarvan johdolla on aivan luonnollista haluta ulos silloin, kun on sisällä, ja sisään silloin, kun on ulkona. [*herding cats on engl. sanonta sille, että kukaan ei tottele, tule paikalle eikä tee yhteistyötä]

Suomennos: vasemmisto pyristelee tappiotunnelmissa hävittyään useat osavaltiovaalit peräkkäin, viimeisimpänä WA:n osavaltiovaalit viime viikolla. Vihreät rynnivät kantaan kiinni ensimmäistä kertaa WA:n historiassa 16% äänisaalilla, kun Labour sai vain 22% äänistä. WA on perinteisesti vahvaa oikeistoseutua, mutta vasemmistokin on pärjännyt paremmin ennen. Puoluejohtaja Bill Shorten on nyt tiukan paikan edessä. Sitäpaitsi kaikkihan kissanpennuista tykkäävät.

Oikeisto rahoittaa aikamatkailua - tavoitteena löytää Kuningas Arthurin Pyöreä Pöytä. Pääministeri Tony Abbott on vihdoin raottanut salaperäisyyden verhoa budjetti- ja politiikkasuunnitelmiensa takana. "Eteenpäin, Australia" - ohjelman tavoite onkin viedä Australia taaksepäin, aina keskiajalle saakka.

Suomennos: Tony Abbott palautti äskettäin käyttöön ritarikunta-arvonimet Australiassa (Knight miehille, Dame naisille eli täkäläisistäkin voi nyt tulla Lordeja ja Ladyja pelkkien Mr ja Mrs titteleiden sijasta). Tästäkös täällä on riemu revennyt, koska keskimäärin aussit ovat tasavaltalaisuuteen kallellaan, eivätkä lämpene emomaa Iso-Britanniasta periytyvälle yhteiskuntaluokittelulle, joka oli täällä jätetty unholaan vuosikymmeniä sitten.

Pakolaiset löytävät MH370:n, tilanne on nolo. Eilen kello 12:46, pakolaisia salakuljettanut vene paikallisti kadonneen Malaysian Airlines'in lentokoneen, jota on etsitty Intian Valtamereltä jo neljä viikkoa. Veneessä ollut pakolaismies, ammatiltaan lentokonemekaanikko, paikallisti koneen sen mustan laatikon signaalien avulla, pannen vihdoin pisteen viikkojen epävarmuudelle ja uhrien omaisten epätietoisuudelle. Australian maahanmuuttoministeri Scott Morrison kiirehti selvittämään medialle: "älkää huolehtiko, keitä hyvänsä nämä venepakolaiset ovatkin, heidät hinataan viipymättä kauas pois Manus Islandin käsittelykeskukseen."

Suomennos: Australian median ja politiikan kestoaihe, venepakolaiset, aiheuttavat täällä tunnemyrskyjä suuntaan ja toiseen. Pakolaisia mm. Afganistanista, Iranista ja Sri Lankalta kuljettavat veneet pysäytetään tätä nykyä Australian aluevesirajalla ja pakolaiset joko lähetetään ajelehtimaan maata kohti Australiasta poispäin, tai viedään Australian pakolaiskeskuksiin muihin maihin. Tony Abbottin kunnia-asia ja vaalilupaus on olla päästämättä yhtäkään pakolaista maan kamaralle. Australia ottaa näkyvästi osaa kadonneen lentokoneen etsintöihin, ja täällä on irvailtu, että helppohan se on luvata partioida merellä lentokoneen hylkyä etsimässä, kun siellä on veneitä ennestään pakolaisia jahtaamassa.

Colin Barnett onkin hai; määräsi haintappo-ohjelman vain harventaakseen poliittisia kilpailijoita. Tutkijat ovat havainneet, että WA:n pääministeri, ihmiseksi naamioitunut Colin Barnett, onkin valkohai. Hait ovat jo vuosia muodostaneet osan oikeistopuolueen jäsenistöstä. Liikkeellä onkin arvailuja siitä, onko Tony Abbott mahdollisesti muita haita syövä vasarahai, sillä Abbottin hallituksen ympäristöministeri myönsi Barnettin kiistanalaiselle haintappo-ohjelmalle poikkeusluvan yllättävän nopeasti. Mahdollisesti Abbott ja Barnett pyrkivät yhteistyössä vähentämään potentiaalisten kilpailijoiden määrää.

Suomennos: olen kirjoittanut jo pariin otteeseen Barnettin kuningasideasta - tapetaan merestä hait niin uimareita ei pelota enää. Sillähän nyt ei ole juuri väliä, millaisia ympäristötuhoja haiden poistaminen merten ekosysteemistä ja ravintoketjusta aiheuttaa. Eikä silläkään, montako muuta merenelävää, kuten delfiiniä, rauskua, vaaratonta pikkuhaita ja kilpikonnaa pyydyskoukut nappaavat sivusaaliina. Tappo-ohjelma on ollut voimassa tammikuulta 2014 saakka, ja nyt kolmen kuukauden kokeilun jälkeen Barnettin hallitus haki sille juuri kolmen vuoden jatkoaikaa. Toivottavasti ei mene läpi, ikinä.

Miesten alusvaatefutiksesta jättihitti! Naisten alusvaatefutiksen innoittama miesten liiga on osoittautunut ennakoitua huimasti suositummaksi. "Kaikkihan tietävät, että aussifutista katsotaan pelkästään niukasti pukeutuneiden lihaksikkaiden pelaajien takia", liigan perustaja huomauttaa. "Vein vain käytännön astetta pidemmälle."

Suomennos: Australiaan rantautui pari vuotta sitten Amerikasta naisten alusvaatefutis, eli Jenkkilässä jenkkifutis ja täällä Australiassa Aussie footy (näyttää vähän rugbyn ja amerikkalaisen jalkapallon sekoitukselta). Kyseessä on todellakin liiga, jossa naiset pelaavat pikkupöksyissä ja rintsikoissa (ja olkatoppauksissa). En tiedä, paljonko lajilla on katsojia, ja moniko katsojista on todellinen urheilun ystävä. Miesten(kin) ns. tavallisessa aussifutiksessa vaatetus on oudon niukka, sillä mitään suojia ja toppauksia ei käytetä, vaan pelkästään lyhyitä shortseja ja hihatonta paitaa.

Tällaisella uutispläjäyksellä tänään!

Kaksipuoluejärjestelmässä ovat vaihtoehdot (joskus/usein) vähissä. Choose the lesser of two evils eli valitse kahdesta pahasta pienempi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!