3.5.2021

Viisi vuotta vankilaa?

Minun piti kirjoittaa ihan muusta. Kyselin nimittäin Australian suomalaisilta, millaisia pieniä arjen eroja he ovat huomanneet Australiassa verrattuna Suomeen ja toisinpäin. FB-sivustolla vastauksia tuli yli 500 eli aihe puhuttaa suurella innolla. Viimeisimmät koronakäänteet täällä Aussilassa ovat kuitenkin järkyttäneet minua sen verran paljon, että en pysty keskittymään siihen, miten täällä ovat bussipysäkkimerkit erilaisia kuin Suomessa tai miten paljon enemmän lava-autoja näkee liikenteessä. 

Viime viikolla täällä tuli voimaan laki, että Australiasta ei saa poistua ollenkaan ilman valtion virallista lupaa. Tänne ei saa myöskään saapua Intiasta ilman ko. lupaa. Joka lakia rikkoo, saattaa saada joko 5 vuoden vankilatuomion tai $66 000 sakon tai kummatkin.

!!!

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maahan palaamista tai maasta lähtemistä rajoitetaan Australian omilta kansalaisilta (sekä pysyvän oleskeluluvan edustajilta) näin rajusti. Ja ilmeisesti ensimmäinen kerta, kun missään vapaassa demokratiassa tehdään näin. Rajoitus on tuttu diktatuureista, mutta edistyneissä länsimaissa ennenkuulumaton.

Mistä on kyse? Koronapaniikista tietenkin. Australiassa koronatilanne on ihan yhtä hyvä kuin tähänkin saakka, eli tartuntoja ilmenee tasaisesti muutama hotellikaranteeneissa viikottain. Mutta kolme asiaa tapahtui yhtä aikaa, jotka säikäyttivät osavaltio- ja federaatiohallinnon perinpohjaisesti. Australiasta ei tähänkään saakka ole saanut lähteä ulkomaille ilman valtion lupaa, jota ei läheskään jokainen hakija saa. Tavoite on estää muualla käynti ja taudin tuonti takaisin.

1. Intiassa koronatilanne on lähtenyt aivan lapasesta ja näemme täällä uutiskuvia joka päivä siitä, miten ruumiita poltetaan kadulla. Tartuntojen määrä on ennätyksellinen, samoin kuolemien. Kuitenkin Australian uutisissa ei mainita ollenkaan sitä, että Intia on käytännössä kehitysmaa eikä sen terveydenholtoa ja -huollon romahtamista voi oikein verrata Australian systeemeihin.

2. Täällä WA:ssa tapahtui karanteenivuoto eli pakollisen hotellikaranteenin jo suorittanut henkilö lähti seuraavaan osavaltioon kotiinsa, mutta paljastuikin tartunnan saaneeksi. Hän ehti olla viisi päivää "vapaalla jalalla" ennenkuin sai positiivisen testituloksen. Henkilö oli saanut tartunnan hotellissa vastapäisessä huoneessa olleelta mieheltä, joka oli sattumoisin Intiasta. Hän oli ollut siellä joulukuusta saakka omien häidensä vuoksi ja palasi nyt kotiin Australiaan morsiamensa kanssa. 

3. Ihmiset, jotka eivät ole saaneet maastapoistumislupaa, alkoivat lentää muualle maailmaan Uuden-Seelannin "matkustuskuplan" kautta. Uuteen-Seelantiin nimittäin nyt pääsee Aussilasta ilman lupaa tai karanteenia.

Tästäkös media riemastui. MIKSI SALLITAAN ULKOMAILLE MATKUSTAMINEN JOHONKIN NIIN TURHAAN KUIN HÄIHIN, PERHEJUHLIIN, HAUTAJAISIIN? STOPPI TÄLLE HETI! Kirkuivat niin lööpit kuin poliitikotkin. 

Länsi-Australian pääministeri Mark McGowan on entinen laivaston lakiupseeri ja johtamistyyli on sen mukainen. Hän on parhaimmillaan napakka, selkeä ja tiukka. Mutta pahimmillaan spartalaisen sydämetön, "sota ei yhtä miestä kaipaa"-johtaja. Nyt hän etunenässä julisti, että mitkään perhesyyt eivät ole riittäviä siihen, että Australiasta saisi lähteä tai tänne palata - nyt pandemian aikana siis. Hän ei itse tavannut omia vanhempiaan vuoteen, koska he asuvat Australian toisessa osavaltiossa. Vaikka poliitikot saavat matkustaa niin valtion sisällä kuin ulkonakin, toisin kuin mattimeikäläiset, hän pysytteli täällä Perthissä johtaen esimerkillään. Toisaalta ihailtavaa, toisaalta pelottavaa. McGowanille nimittäin on sydämen (ja vaalivoiton) asia, että Länsi-Australiaan ei pääse yhtään tartuntaa ja se on turvattava hinnalla millä hyvänsä. 

Tilanne on henkisesti kaoottinen, sillä Australian suurin kulttuurivähemmistö ovat intialaiset. Nyt 9000 Australian kansalaista jäi Intiaan jumiin eikä heillä siis ole laillista reittiä palata. On sydäntäsärkevää lukea heidän tarinoitaan ja vielä raaempaa lukea perusaussien kommentteja niihin. 

Mitäs läksit.

Olisit ajatellut aiemmin.

Huijari, yrität kaksoiskansalaisena vedättää itsellesi paremmat olot. Pysy siellä senkin xxxx.

Ei ole minun ongelmani, on minullakin ollut vaikeaa korona-aikaan.

Rajat kiinni, ovet lukkoon, emme halua ottaa riskejä! Muuten me kuollaan kaikki!

Australian suurlähettiläs USAssa menikin jo sanomaan julkisesti, että Australian rajat avataan vasta sitten, kun korona on maailmasta kukistettu eli kun koko muu maailma on rokotettu

Australian oma rokotusaikataulu laahaa todella pahasti jäljessä ja tällä tahdilla koko väestö on katettu ehkä elokuussa 2023. Siis kaksi vuotta suunniteltua myöhemmin. Karanteenien puhutaan jatkuvan ainakin sinne saakka. Maahan ei siis pääse takaisin ilman kahta viikkoa hotellihuoneessa hintaan $2500 hlö. Jos pääsee ollenkaan. 

Katson tätä kaikkea kauhunsekaisen epäuskon vallassa. Ymmärrän sen, että varotoimia tulee olla. Tottakai haluamme säilyttää tämän erityislaatuisen kolkan, jossa on voinut elää turvassa koronalta. Mutta voiko se tosiaan tapahtua sillä kustannuksella, että Australian 7.5 miljoonaa kaksoiskansalaista lukitaan sisään tai ulos, ilman valitusoikeutta? Tai että katastrofista kärsivään maahan hylätään ausseja vain siksi, että ei saada aikaan kunnon kotiutussysteemiä - valtiossa, jossa on enemmän tyhjää tilaa ja aavikkoa ja karanteenileirille sijoituspaikkoja, kuin missään muussa länsimaassa?

Selvennyksenä, että byrokratia tällä hetkellä toimii näin:

Australian kansalainen tai pysyvän oleskeluluvan haltija (PR) ei saa lähteä maasta - eli ei päästetä lentokoneeseen - jos ei ole näyttää valtion antamaa matkustuslupaa.

Matkustuslupaa haetaan niin, että täytetään lomake ja lisätään liitteet. Liitteitä voivat olla esim syntymätodistus, lääkärintodistus, vuokratodistus jne.

Matkustusluvan voi saada vain "pakottavista syistä" eli esimerkiksi lähisukulaisen hautajaisiin. Sen sijaan esimerkiksi lähisukulaisen saattohoitoon tai vaikeassa sairaudessa tukemiseen sitä ei aina saa. Tällä hetkellä luvan voi myös saada omiin häihin (jos ne tapahtuvat ulkomailla), tämä muuttunee pian. 

Matkustusluvan voi myös saada, jos muuttaa pois pysyvästi tai ainakin yli 3 kuukaudeksi. Mutta lupa ei silloinkaan ole läpihuutojuttu, vaan monet ovat taistelleet jopa kymmenen hakukierrosta, ennenkuin ovat päässeet muuttamaan pysyvästi pois

Kaksoiskansalaisuus ei anna mitään erityisvapauksia, eli esimerkiksi minä Suomenkin kansalaisena en pääse täältä yhtään helpommin pois kuin pelkän aussipassin haltijat.

Tämä vankilalla ja sakoilla uhkailu on viimein saanut ihmisoikeusjärjestöt takajaloilleen. Australian Ihmisoikeusasiamies tuomitsi lain suorilta ja vaatii muutoksia. Amnesty International samaten, sekä muut Australiassa toimivat kansalaisjärjestöt. Yksittäiset poliitikot ovat alkaneet kampanjoida sitä vastaan, esimerkiksi tiedotteita julkaisemalla tai keräämällä vetoomuksia. 

Nimittäin koronan jälkeenkin meidän pitäisi kaikkien pystyä jotenkin elämään täällä sovussa ja sitä sopua ei yhtään edesauta rasistisiksi tulkittavat lait. Australia ei katkaissut lentoja USAsta eikä Iso-Britanniasta silloin, kun niiden tartuntaluvut olivat korkeampia kuin Intian nyt (miljoonaa ihmistä kohden), saati uhkaillut näistä maista palaavia vankilalla. Intialaisväestö Aussilassa on aivan raivoissaan, samoin monet muut kulttuurivähemmistöt, koska heitä uhkaa sama kohtelu.

Ja me 7.5 miljoonaa kaksoiskansalaista emme tunne oloamme mitenkään erityisen tervetulleiksi ilmapiirissä, jossa retoriikka on luokkaa "jos ei kelpaa, painu helv-kuuseen!". Etenkin kun täältä ei pääse painumaan minnekään. 

Mielestäni se on erityisen huolestuttavaa, että kun itse kirjoitin omista vaikeuksistamme päästä takaisin Australiaan viime elo-marraskuussa, sain todella ison ryöpyn kommentteja, että liioittelen, valehtelen tai vääristelen. Tämä siksi, että väitin Australian estävän omien kansalaistensa paluuta. Esto oli tähän saakka välillistä, eli Australiaan saapuvien lentojen määrä oli rajoitettu minimiin - tänne Perthiin sai saapua 1000 matkustajaa viikossa, kun normaaliaikaan liikuttaisiin kymmenissä tuhansissa. Nyt tänne saa tulla enää 500 per viikko. Ja vain reilut puoli vuotta myöhemmin olemme tilanteessa, jossa tosiaan on säädetty LAKI, että luvatta lähtevät ja palaavat ovat vankilan tiellä. 

No miten tämä minua koskee, miksi minä tästä urputan, enhän ole intialainen? 

A) Laki koskee ihan kaikkia, ei vain Intiaan lähteviä tai sieltä takaisin yrittäviä. 

B) Moni sellainen, joka ei ole yrityksistä huolimatta saanut poistumislupaa, on matkustanut Uuteen-Seelantiin ja karannut sieltä muualle, koska Uusi-Seelanti ei voi estää Australian kansalaisia lähtemästä muille lennoille. Nyt tämä "porsaanreikä on tukittu" ja itseänikin mahdollisesti koskenut Suomeenpaluureitti on muuttunut laittomaksi. 

C) En voi vain tumput suorana katsoa vierestä, kun toisia samassa tilanteessa olevia potkitaan päähän. Epätoivoiset ihmiset haluavat ulkomaille miljoonista eri syistä, koska korona ei ole pannut yhtään muuta tautia tai ongelmatilannetta paussille. On syöpään sairastuvia sukulaisia. On dementoituvia isovanhempia. On lapsia, joille ei ole Australiassa tarjolla viimeisintä hoitomuotoa, jonka perhe kokee saavansa jostain muusta maasta. On häitä, sukujuhlia, ristiäisiä, on syitä elää, on syitä välittää ja olla yhdessä. On ohikiitäviä vuosia, ties miten monta, ennenkuin täältä pääsee ilman pykäläviidakkoa pois.

Tottakai ymmärrän, että zoom on keksitty ja moni muukin joutuu nykyään pitämään suhteita yllä virtuaalisesti. Mutta useimmista muista maista voisi silti lähteä, jos aivan pakko on. Täältä ei tällä hetkellä voi. Ja vaikken itse ole nyt matkalla minnekään, tämä koskee akuutisti satoja tuhansia muita.

D) On kamalaa katsottavaa, miten rasismi, syrjintä ja sydämettömyys leimahtavat täyteen kukkaan maassa, joka on pintapuolisesti ollut hyvin toimeentuleva, sekä keskenään hyvin toimeentuleva. Olen vain henkkoht täysin kypsä siihen, että korona tuo meistä esiin pahimmat puolet ja empatia tuntuu hukkuvan kokonaan pelkojen mereen.

E) Työnkuvani on muuttunut ja nykyään tutkin työkseni yhteiskunnallisia ongelmia, kuten kotiväkivaltaa, masennusta ja itsemurhia. Voin sanoa täysin faktapohjaisesti, että nämä kaikki ovat lisääntyneet koronan myötä ja valtion taholta tuleva lisäpainostus tai "ansassaolon" kokemus eivät asiaa auta. Me emme ole näiden uusien lakien takia yhtään enempää turvassa. Sen sijaan lietsomme lisää epätoivoa ihmisille, joita muutenkin ahdistaa.

Rant over eli urputus ohi. Kiitos jos jaksoit lukea. Kaikille parempaa aikaa toivoen, joku päivä vielä. 

Kuva Worldometer.

5 kommenttia:

  1. Tätä lukiessa tulee mieleen elokuvat Krokotiili Dandeysta, joka on aussijussi parhaasta päästä. Hän on tökerö monilla tavoilla, mitä tulee käyttäytymiseen ja yleensä hienoina pidettyihin käytöstapoihin, mutta sisältä hän on vähintäänkin hopeaa. Kaikkia vähäosaisia puolustava, ymmärtävä, eli jopa viisas mies, jonka ratkaisut ovat yllättäviä mutta tehokkaita. Tämä on ollut mielikuvani Australian ilmapiiristä yleensäkin. Kaikkien kaveri, paitsi tietysti pahojen poikien, avulias, avoin, kekseliäs, periksiantamaton ratkaisija, lähes kaikkivoiva 😀
    No, kaikilla kansoilla on oma jussinsa, joka kuokkii suot ja perkaa vainiot viljaviksi pelloiksi... 😅 totuus voi olla toinen kun tositoimet tulee eteen...
    Ehkä Australian kansakunta tarvitsee tällaisen kriisin, että jokainen huomaa mikä oli totta ja mikä kuvitelmaa aussilan suvaitsevaisudessa, ymmärtäväisyydessä ja vieraanvaraisuudessa. Ettei kaikki olekaan niin kuin Dandy on. Että siellä ollaan eletty kuplassa, tai suuri osa on elänyt, jossa kaikki on niin hyvin, ettei mitään muuta valittamista kuin sää eikä siinäkään ole valittamista (tämä on ironiaa 😇)
    Toivottavasti kansan ääni alkaa kuulua - ilman mitään radikaalimpaa toimintaa - päättäjien korviin. Jospa järki ja tunteet herää päättäjillä, jotka lakeja laatii. Nyt taitaa olla paniikkinappula päällä.❤🙏

    VastaaPoista
  2. Tosi surullista luettavaa, mutta valitettavasti ei yllätä niin paljon kuin luulisi. Kymmenisen vuotta siitä, kun olin Ausseissa kaksi vuotta WHV:lla ja tuo rasismi sekä yleisesti "Me ollaan parhaita koska ollaan parhaita" -mentaliteetti paistoi usein läpi kun keskusteli paikallisten kanssa.
    Ankea tulevaisuuden näkymä, mielenkiintoista nähdä saako siellä kelkan suuntaa muutettua. Toivon kovasti!!
    Koetko itse "parempana" ulkkiksena rasismia? Entä miehesi?
    Muistan elävästi miten siellä naureskeltiin ihmisille joilla oli tosi vahva aksentti, esim ranskalaisille ja latinoille. Okei, tapahtuu tätä muuallakin mutta sitä tapahtui siellä todella muistettavasti.

    VastaaPoista
  3. Tässä on kyllä viimeisen vuoden aikana tapahtunut maailmassa asioita, joita en koskaan olisi uskonut voivan tapahtua. Tämä kertomasi uusi laki on jälleen yksi esimerkki niistä ja jotenkin täysin käsittämätön. Usko länsimaiseen demokratiaan ja arvoihin liittyen mm. ihmisoikeuksiin on saanut pahoja kolhuja.

    Minua jäi myös kiinnostamaan sellainen pieni yksityiskohta, että tarvitaanko nyt siis Uuteen-Seelantiinkin matkustuslupa?

    Terveisin Tiina Helsingistä

    P.S. Olen lukenut blogiasi suurella mielenkiinnolla muutaman vuoden vaikka en aiemmin olekaan kommentoinut mitään.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista Jenni ja Tiina!

    Jenni, tosi surullinen, muttei yllättävä muisto. Ehkä se on kaikkialla tavallista, että aksentille naureskellaan, mutta varmaan Australiassa yllättää sen rennon ja joviaalin maineen takia. Itse en ole kohdannut suoraa rasismia, jonkin verran tuota aksentille naureskelua kyllä (joka tietty on myös yksi rasismin muoto). Ranskalainen mieheni sen sijaan saa p-aa niskaan ajoittain, koska monet etenkin kouluttamattomammat aussit ovat omaksuneet jenkkityylisen asenteen Ranskaa kohtaan, joka kumpuaa ehkä sekoituksesta Toisen Maailmansodan tapahtumia (ranskalaiset on "raukkiksia" hienostelijoita) ja ehkä pientä alemmuuskompleksia. Eli hänelle kettuillaan ihan vain ranskalaisuuden takia.

    Tiina, todellakin ihmisoikeudet jäävät aika lailla jalkohin, kun pelko edellä lähdetään politikoimaan. Uuteen-Seelantiin pääsee Australiasta vapaasti matkustuskuplan takia, mutta muista maista sinne ei pääse. Kuten ei Australiaankaan, ellei ole aussin tai pysyvän oleskeluluvan haltijan ydinperhettä. Siis esim. aikuisen kansalaisen omat vanhemmat tai sisarukset eivät ole ydinperhettä eivätkä voi saada matkustuslupaa. :/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!