29.6.2011

8. Syömään!

Perthistä on yllättävän helppoa löytää ruokatarpeita suomalaiseen makuun. Leipä ei ole pullamössövaaleaa, vaan yleensä kokojyvää tai siemenrouheilla jykevöitettyä. Onpa myös "ruisleipääkin" näkynyt, eli paahtoleipää, jossa on 30% ruisjauhoa.

Pallo-edamia saa lähikaupasta ja peräti juustohöyläkin löytyi keittiötarvikehyllystä. Kanadassa kun tottui siihen, että leivän päälle tarkoitettuja juustoja myydään vain valmisviipaleina, eikä juustohyölättävää, kovaa juustoa ole tarjolla ollenkaan. Ruokakauppojen - ja kauppojen yleensäkin - aukioloajat yllättivät vapautuneisiin aukioloaikoihin juuri tottuneen suomalaisen, sillä täällä kaikki kaupat menevät kiinni iltakuuteen mennessä.

Ja yleensähän tietysti klo 18:05 eli täkäläisittäin 6:05 pm havahtuu siihen, että ei ole iltapalaa jääkaapissa! Poikkeuksen tekee torstai, jolloin kaupat ovat auki iltayhdeksään. Keskustassa kaupat ovat myös sunnuntaisin auki 5-6 tuntia. Sunnuntai on täällä vilkas shoppailupäivä, toisin kuin vielä toistaiseksi Suomessa.

Ravintolatarjonta on täällä kattava, valikoimaa löytyy erilaisista aasialaisista keittiöistä länsimaisiin. Pikaruoka ei täällä ole läpitunkevaa kuin jenkkilässä, ketjuja kuten McDonalds saa hakemalla hakea katukuvasta. Ranskiksia, purilaisia ja pizzaviipaleita saakin lähinnä ostoskeskusten food courteista eli useiden ruokapaikkojen kerroksesta, tai kadunvarren kebab-paikoista.

Tähän mennessä parhaat pikaruuat, myös pizzapalat, ovat löytyneet juuri kebab-luukuilta! Pizza ei ole täällä yleisesti ottaen mitään halparuokaa, vaan varsinaiset pizzeriat ovat ravintoloita, joissa tarjoillaan laatutäytteiden gourmetpizzaa, hinta kieppuu 20 $:n eli viidentoista euron huitteilla. Täkäläinen suosikkiruoka pikanälkään näyttää olevan sandwich, eli tavallisimmin broileri- tai pihvitäytteinen, hieman pita- tai sämpylätyyppinen leipä. Sandwichin kanssa tulee yleensä myös sekasalaattia sekä ranskikset.

Vaikka vastaavaa ruokaa saa myös Suomesta, jaksan yhä ihmetellä, miksi samaan ateriaan yhdistetään sekä valtava vaalea leipä että reilu annos upporasvassa käristettyjä pottuja. Suosiosta päätellen kombo kuitenkin toimii. Yleisesti ottaen terveellinen syöminen on täällä suht korkeassa kurssissa, ja elintarvikevalikoimasta löytyy runsaasti luomua, reilua kauppaa, runsaskuituista, proteiinipitoista ym. Marketeissa on tavallisesti erikseen hyllyt terveysruualle, sieltä saa mm. erilaisia pähkinöitä ja siemeniä, soijapohjaisia tuotteita, luomua, sekä erilaisia pykälää terveellisempiä snackeja, kuten sesam-patukoita ja kuivattuja omenalastuja.

5 kommenttia:

 1. Kauppojen aukiolo ajat ovat tuollaisia vain siella "villissa lannessa". Asuin Perthissa 18kk, nyt Sydneyssa 2.5 years. Ja se oli tosiaan vaikeaa niinkin pain kun tultiin tanne muistin etta pitais kauppaan kerita ja mies etta eikohan sinne kerita, kaupat kun auki puolille oille 7 pvaa viikossa :) Good luck with your new life Downunder

  VastaaPoista
 2. Ai, no hyvä tietää, jos ja kun itään päin ehditään niin ei ole niin hätä iltapalojen kanssa! Kiitosta toivotuksista :)

  VastaaPoista
 3. Ja viela ihan oman isani suusta etta Perth on kylla pikku kyla verrattuna muihin Aussi kaupunkeihin Melbourne, Sydney, Brisbane ja ehka jopa Adelaide ;) Jossa on seka hyvat etta huonot puolensa...

  VastaaPoista
 4. Näin olen kuullut muidenkin ajattelevan. Itselleni tällainen suomalaiskaupunkeihin verrattuna suuri, mutta tunnelmaltaan maalaismainen "city" sopii oikein hyvin :) Mutta pitää tottakai katsastaa myös ne oikeat metropolit!

  VastaaPoista
 5. Perthissä on sellainen pikaruokapaikka kun Maoz. Löydettiin kyseinen ketju Barcelonasta ja tällaiselle kasvissyöjälle se oli kuin taivas!! Falafel-pullia pitaleivän välissä (tai ilman leipää salaatin muodossa) ja kaikenmaailman sörsseleitä sekaan. Ihan mielettömän hyvää ja terveellistä pikaruokaa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!