29.6.2011

9. Suuret setelit

Vanha kustannustoimittajien muistisääntö kuulemma on, että jokainen numero tekstin sisällä karsii lukijoita. Otan silti riskin ja sukellan numeromereen. On kai päivänselvää, mutta silti paikan päällä ällistyttävää, miten eri suuruusluokassa Australian asiat ovat kuin Suomen. Perthiä kutsutaan maailman eristyneimmäksi suurkaupungiksi eikä suotta. Seuraavaan isoon kaupunkiin Adelaideen on täältä matkaa yli 2700 km ja ajoaikaa kuluu 30 tuntia. Pääkaupunkiin Canberraan, sekä maailmanmetropoli Sydneyyn saa kumpaankin ajaa lähes kaksi vuorokautta tauotta, 44 tuntia. http://www.sydney.com.au/distance-between-australia-cities.htm

Jokapäiväistä ihmetystä allekirjoittaneessa herättävät myös täkäläisten rakennushankkeiden kokoluokat. Mid-Westin eli keskilännen suurin hanke, tosin ainakin toistaiseksi jäädytetty Oakajeen syväsatama kaivosrautateineen, tulee toteutuessaan maksamaan 6 miljardia dollaria eli 4,5 miljardia euroa. Summa sattuu olemaan kymmenyksen Suomen valtion vuosibudjetista, joka oli viime vuonna 45 miljoonaa euroa. Vertailusta saa hyvän käsityksen yhden ainoan - vaikkakin jättimäisen - rakennusurakan hinnasta. Tänään julkistettiin, että Perthiin on suunnitteilla hulppea, ultramoderni urheilustadion (mm. johonkin itselleni tuntemattomaan urheilulajiin, joka vaatii pyöreän areenan), jonka hinnaksi arvioidaan 1,5 miljardia dollaria. Yksi ainoa urheilukenttä katsomoineen!

Perth kasvaa laukkaavaa vauhtia, sillä kaupunkiseudulle odotetaan puoli miljoonaa uutta asukasta seuraavien parinkymmenen vuoden aikana. Western Australian osavaltioon on ennustettu syntyvän 100 000 uutta työpaikkaa pelkästään kaivosalalle seuraavan vuosikymmenen aikana. Eipä ihme, että osavaltion pääkaupunki Perth halutaan tehdä tunnetuksi myös vetovoimaisena kulttuurikeskuksena, "Intian valtameren helmenä". Kaupunkia kehitetään isolla rahalla, uutta rakennetaan vimmaisesti ja vanhaa kohennetaan ja ehostetaan - tulosta on viimeisten viiden vuoden aikana syntynyt ja kaupungissa onkin paljon kodikkaita, vehreitä paikkoja veden äärellä, puistoissa ja aukioilla. Isoista rahoista on kerrankin ollut iloa myös pienelle ihmiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!