5.12.2018

Aussilan uusperinne - tuhma tonttu hyllyllä

Täällä Aussilassa on ilmeisesti jo jonkun aikaa (lue: vuosia) ollut innostusta elf on the shelf- eli tonttu hyllyllä-joulunodotusaktiviteettiin. Itse vasta tänä vuonna reagoin asiaan, siis en niin, että olisin hommannut oman tontun, vaan havahduin sen olemassaoloon. Googlaamalla selvisi, että hyllytontusta on Suomessakin jonkun verran kirjoitettu blogeissa, mutta koska arvelen sen olevan kuitenkin aika tuntematon juttu, tässäpä esittelyä.

Suomessahan on jo muutamana vuonna "kohistu" tonttuovista, eli niitä näkyy mediassa, somessa ja blogeissa. Tonttuovi on minunkin mielestäni kiva juttu, mutten ole sellaista koskaan itse väsäillyt.

Tonttuovi, kuva (c) Kodin Kuvalehti. Tekijä Pia Auvinen.
Aussilan versio tonttumeiningistä on hyllytonttu, joka ilmaantuu taloon 1. joulukuuta ja vaihtaa paikkaa ja aktiviteettia joka yö (ts vanhemmat keksivät uusia idiksiä mitä tonttu voisi puuhailla, ja lapset saavat etsiä tontun aina aamulla).

Aussitonttu on suomitonttuihin verrattuna aika erilainen, sillä a) tähän tarkoitukseen myydään spesiaalia elf on the shelf- tonttua, eli mikä vain joulukoriste ei käy, b) tonttu voi olla tuhma eli tekee kaikennäköisiä tepposia, ja c) tonttu on nuori, joskus tonttupariskunta, jotka odottavat vauvaa ja lopuksi saavat lapsen. Suomessahan tontut monestikin ovat joko vanhoja valkohapsikääpiöitä tai tonttulapsukaisia, toki lastenohjelmissa ja Rovaniemen joulupukin maassa näkee kaikenikäisiä tonttuja.

Googlasin, että traditio on melko nuori: se kumpuaa v. 2005 julkaistusta amerikkalaisesta lastenkirjasta ja sieltä hahmokin on peräisin. Tarinassa joka kotiin tulee Pohjoisnavalta tonttu, joka tarkkailee talon touhuja ja aina öisin lentää raportoimaan hyvät ja pahat asiat joulupukille, palatakseen aamulla johonkin uuteen tarkkailupaikkaan.

Mitä tonttu puuhaa? Ihan mitä mielikuvitus jaksaa tuottaa.

Tältä näyttää hyllytonttu.

Tonttutyttöjä ja -poikia. 
Tonttu ryöstöretkellä - aika kaksinaamaista, kun sen pitäisi raportoida joulupukille, kuka on kiltti ja kuka tuhma talossa.


Tontun monet touhut.

Tonttu on yllättävän ahne työnkuvaansa nähden.

Joskus tonttuunkin iskee rokkitähteyden kaipuu.
Tonttu sen verran kiperässä paikassa, etten ihan pikkulapsille tätä sommittelisi.

2 kommenttia:

  1. Taitaa kuitenkin olla amerikkailainen eikä aussi tämä tonttu :) https://en.wikipedia.org/wiki/The_Elf_on_the_Shelf Meillä Tonttu ja sen kaveri Claire ovat pyörineet jo kohta kymmenen vuotta.

    VastaaPoista
  2. Hei Muusa, jutusta selviää, että perinne on lähtöisin amerikkalaisesta lastenkirjasta, ei Australiassa keksitty 😉

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!