21.12.2020

Muutto kuin Strömsössä - juuei

Muutto. Tuo ihmiselämän stressitekijöiden ikuinen top vitos - kärkitaistelija. Joidenkin tutkimusten/väitteiden mukaan muuttoa rasittavampia kokemuksia ovat vain läheisen kuolema, avioero, työn menettäminen, sekä äkillinen iso menoerä. Toisaalta voi ajatella niin päin, että elämässä menee aika hyvin, jos välttää nuo top neljä vastoinkäymistä.

Mutta Strömöstä piti puhua. Nimittäin siitä, miten homma menisi, jos menisi kuin Strömsössä. Meillä ei mene.

1) Strömsössä suunnitellaan muutto huolella, mukaanlukien miten järjestetään pakkaaminen, kantaminen ja kuljetus, sekä tilataan kaikki tarvittavat huonekalut, palvelut ja tuotteet ajoissa. 

Olemme olleet takaisin Australiassa nyt kuusi viikkoa, joista ensimmäiset kaksi hotellihuoneessa. Sen jälkeisiin neljään viikkoon on mahtunut E:n uuden työn aloitus, oma paluuni töihin melkein kahden vuoden tauon jälkeen, taaperon päiväkodin aloitus, sekä painajaismainen vatsatauti-migreeniviikko. No, päälle muutto, sitähän tässä juuri kaivattiin!

Uusi koti löytyi lopulta onneksi aika helposti, vain neljän näytön ja tusinan puhelinsoiton jälkeen. 

Kävimme viime viikonloppuna Ikeassa valitsemassa uudet perushuonekalut, eli sohvan, kaksi sänkyä (makkari ja vierashuone), ruokailuryhmän ja pari mattoa. Kaikki omistamamme huonekalut ovat kerrostaloasunnossamme, jossa majailee vuokralainen. Tavarat valittiin yllättävän sopuisasti ja paljon pienemmällä riitel neuvottelulla kuin edellisellä kerralla. Ehkä makumme ovat lähentyneet vuosien mittaan, tai kumpikin on hionut kompromissitaitojaan. 

Ikeasta kompromisseja ei sen sijaan saa. Saimme kuulla, että tilaamalla tuotteet lauantaina ne toimitettaisiin meille sunnuntaina, halusimme tai emme. Eli emme voisi viivästyttää tilausta viikolla, tälle viikonlopulle. 

Pienen turhan väännön jälkeen päätimme, että tilaamme tavarat netistä lähempänä tätä viikonloppua. 

Tein nettiostokset torstaina, ajatellen, että kotiinkuljetuksen saa siten lauantaille, muuttopäivällemme. Hmm... Ainoat mahdollisuudet olivat nouto sunnuntaina, tai kotiinkuljetus joskus tulevalla viikolla. Koska kumpikin käymme töissä, emme mielellään uhraa arkipäiviä kotona päivystykseen siinä toivossa, että Ikean rekka kaartaa joskus mutkasta, monta tuntia sovittua myöhemmin. Valitsimme noudon. Ja siitä alkoikin ihan oma ongelmaryppäänsä.

Perthissä ei ollut tälle viikonlopulle vapaana YHTÄÄN pakettiautoa autonvuokrausliikkeissä. Samoin man and van- eli mies ja paku-tyyppiset muuttopalvelut oli KAIKKI loppuunmyyty. En käsitä, onko kahdella miljoonalla perthiläisellä muutto, remppa tai joululahjojen kyytiminen tänä viikonloppuna agendalla. Mutta pakun pakua ei soittelukierroksista huolimatta löytynyt.

Soitin takaisin Ikeaan, voimmeko sittenkin tilata kotiinkuljetuksen. Ei voi. Kun klikkiä on klikannut, on valinnut. Ainoa mahdollisuus olisi perua tämä parin tonnin ostos, odottaa rahojenpalautusta noin viikko ja tehdä uusi tilaus. Aivan hurrrrjan kätevää. 

Vihdoin ja viimein löytyi yhdestä kaupungin Bunningsista (kuin K-Rauta) vapaa vuokrapaku. Tähän mennessä oli kuitenkin selvinnyt, että Ikeasta puolestaan emme saisi toista tilaamaamme sängynrunkoa, sekä kuutta ruokapöydän tuolia. Loppuunmyyty/toimitusvaikeuksia. Ollaan ilman sitten toistaiseksi.

Ajatuksemme oli, että pakkaisimme ja siivoaisimme majapaikassamme sunnuntaiaamuna, jonka jälkeen hakisimme kahdella autolla tuotteet Ikeasta, nyssäkkävuoremme varastohuoneesta ja ajaisimme uuteen osoitteeseen 45min päähän. Mutta ei.

Meille tuli lauantai-iltana viesti, että Good Guys´ilta tilaamamme white goodsit eli pyykkikone ja jääkaappi toimitettaisiin heti aamusta klo 9 sunnuntaina. Olimme moneen kertaan painottaneet, että toivomme iltapäivätoimitusta. Tietokone sanoo ei. Suunnitelma uusiksi.

Minä ajoin taaperon kanssa sunnuntaiaamuna uuteen osoitteeseen sen tavaramäärän kanssa, mitä henkilöautoon mahtui. E puolestaan ajoi Ikeaan ja varastohuoneeseen ja tunki Toyota Hiacen niin täyteen tavaraa, että osa tippui autotallin lattialle, kun perillä avasimme takaluukun. En ymmärrä vieläkään, miten keskikokoinen tyyppi on yksin tapellut pakun sisään mm. kulmasohvan. Mitään loppusiivousta emme saaneet aikaan, joten täytyy vielä mennä takaisin imuroimaan, pesemään lakanapyykit ja muuten putsimaan ennenkuin talonomistaja-ystävämme palaa joululomaltaan. 

Sunnuntai ja maanantai ovat menneet tavaroita paikalleen sijoittaen. En muistanutkaan, miten työlästä on tavaroiden purku, ja miksi niin monilla on avaamattomia muuttolaatikoita joistain menneistä muutoista. Miksi, miksi, pitikin pakata sekalaista sälää keskenään ja nyt pitää miettiä, minne kuuluu laastarilaatikko, taskulamppu, kieppi köyttä, jalkapallo, kokoelma tyhjiä muovirasioita sekä satsi Iittalan tuikkulyhtyjä. Kaiken päälle päiväkodista tuli tuliaisina nuha ja tänään olen litkinyt kuumaa teetä kipeän kurkun peitoksi samalla kun olen navigoinut huomionkipeän ja joka paikkaan ehtivän taaperon ja tavaroiden purun välillä. 

2) Strömsössä asiat etenevät jouhevasti oikealla radallaan ja painollaan, yllättäviä vastoinkäymisiä ei kohdata.

Viime maanantai-iltana saimme tekstiviestin vuokravälittäjältä, että uudessa kodissamme on sattunut vesivahinko (!). Että haluammeko odottaa korjausten valmistumista, vai silti muuttaa suunnitellussa aikataulussa? Seurasi vimmaista setvimistä, millainen vesivahinko, mikä on ongelman laajuus ja vaikuttaako se talossa asumiseen. 

Onneksi ongelma ei ollut mahdoton: pesukoneliitäntä oli vuotanut kodinhoitohuoneen laattalattialle ja siitä hieman eteisen laminaattien alle. Laminaatit oli jo purettu ja lattia kuivatettu puhaltimella. Samanlainen vihulainen on käynyt meille ennenkin, kun erään aiemman vuokra-asunnon astianpesukone falskasi ja vuosi vedet tupakeittiön parkettilattian alle. 

Päätimme, että emme voi näin joulun alla jäädä jahkailemaan, kun korjausten eteneminen saattaa pyhien vuoksi viivästyä hyvän matkaa tammikuulle.* Lattia on kuiva ja vahinko rajattu, joten nyt meiltä vain puuttuu eteisestä pätkä laminaattilattiaa. 

* Myöhempi päivitys: lattia korjattiin toukokuussa (!). Ei ehtinyt yksikään remppahenkilö paikalle aiemmin.

3) Strömsössä sisustaminen on mukava harrastus ja rentouttavaa esteettistä ajankulua.

Meillä ei ole  yhtään huonekalua. Kaikkia ei ole ehditty vielä ostaa, ostettuja ei ole ehditty koota ja ostetuistakin puuttuu osa, ne edellämainitut tuolit ja yksi sänky. Mutta on sitä ennenkin selvitty patjalla lattialla. Jos Euroopan-vuotemme vaihtuvine majoituksineen jotain opetti, niin sieto- ja selviytymiskykyä. Myös taaperolle. Ilalla hän kömpi viereeni patjalle kuten kaikissa aiemmissakin kodeissa/kortteereissa ja lopulta nukahti pää tyynyllä ilman sen suurempaa kummastelua uudesta paikasta saati sängyn puutteesta. 

Sisustaminen on Perthissä vuokrakodissa jo valmiiksi rajattua, sillä mitään muutoksia, mukaanlukien naulaamisia ja ruuvailua seiniin, ei saa tehdä ilman omistajan kirjallista lupaa. Kunhan nyt saataisiin huonekalut, ja hieman siivottua. Siivous ja taapero eivät vain mahdu samaan lauseeseen. Aina, kun avaan uuden laatikon purkaakseni sisällön, myös taapero on löytänyt jostain laatikon ja myllää sen sisukset pellolle. Pelkästään lelujen raivaaminen edestä vie hyvän lohkon kaikesta järjestelystä, jotta päästään turvallisesti yli/ohi raskaita paketteja kantaen ilman legoihin loukkaantumista. Toisaalta olisi ollut fiksuinta pitää leikkivälineet pakattuina, mutta sitten vaahtosammutin roikkuu lahkeessa koko ajan tekemistä ruinaten. 

Tänä iltana saimme sentään koottua ruokapyödän ja sen alle uuden maton, joten yksi pieni soppi näyttää ihmisasumukselta. Samoin kahvipannu, kahvinporot ja kahvimukit on kaivettu ensimmäisinä ulos paketeista, jotta päivät ylipäätään saadaan käyntiin.

Kyllä tämä tästä. 

Taapero tarkistaa kaihtimet. Ennen tavarantuomista, nyt näky on kuin trombin jäljiltä. 

2 kommenttia:

 1. Kyllä se siitä. Mulla on edelleen viime muuton jäljiltä pusseja "sekalaista sälää" hdmi piuhoista vanupuikkoihin. Jos jotain ei löydy käyn sieltä katsomassa ja yllättävän usein napsuu kohdilleen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no siihenhän säläloota onkin hyvä - jos ei löydy, tsekkaa sieltä!
   Kiitos, hitaasti ja varmasti edetään.

   Poista

Kiitos kommentistasi!